Euro 2024

«Τι ιστορία, τι ντεμπούτο σε EURO!»: Η Γεωργία στους «16», λύγισε την Πορτογαλία (2-0) και τώρα... Ισπανία! (video)

«Τι ιστορία, τι ντεμπούτο σε EURO!»: Η Γεωργία στους «16», λύγισε την Πορτογαλία (2-0) και τώρα... Ισπανία! (video)

Κανείς δεν της έδινε ελπίδα! Ειδικά μετά την ήττα στην πρεμιέρα από την Τουρκία, εννιά στους δέκα θα πόνταραν πως θα είναι από τις χειρότερες ομάδες του EURO! Κι όμως, η Γεωργία κέρδισε την αδιάφορη βαθμολογικά Πορτογαλία (26/06, 2-0), για την πρώτη και ιστορική της νίκη στον θεσμό, και κυρίως την... παραμυθένια πρόκρισή της στη φάση των «16»!

Η Πορτογαλία, δεν είχε κάτι να περιμένει από το τρίτο και τελευταίο ματς της, στη φάση των ομίλων του EURO 2024. Ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ χρησιμοποίησε μόλις τρεις παίκτες, από την αρχική ενδεκάδα που επέλεξε στην πρεμιέρα, μιας και ήξερε, πως η πρωτιά δεν χάνεται! Και μπροστά στην ιστορική ευκαιρία που της παρουσιάστηκε, η Γεωργία δεν λύγισε!

Έκαμψε τους Ίβηρες, επικράτησε με σκορ 2-0 (26/06) χάρις τα γκολ των Κβαρατσχέλια (2') και Μικαουτάτζε (57'), και «σφράγισε» την παρουσία της στη φάση των «16» του EURO της Γερμανίας! Ένα βράδυ ιστορικό, γιατί καταφέρνει κάτι τέτοιο στην παρθενική της συμμετοχή, με την πρώτη της νίκη, σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Αντίπαλός της στη φάση των «16» η Ισπανία. Ένα μεγαθήριο, αλλά μετά από τέτοιο βράδυ, μικρή σημασία έχει. Όσον αφορά στην Πορτογαλία, θα βρει στον δρόμο της τη Σλοβενία.

Το ματς ξεκίνησε ιδανικά για τους Γεωργιανούς, αφού μόλις στο 2ο λεπτό, πήραν το προβάδισμα. Σκόρερ, ο μεγάλος ηγέτης αυτής της ομάδας, Κβίτσα Κβαρατσχέλια.

 
Από εκείνο το χρονικό σημείο κι έπειτα, η Πορτογαλία είχε την μπάλα στην κατοχή της, αλλά χωρίς να απειλεί ιδιαίτερα. Αντιθέτως, μία στιγμή στο 53ο λεπτό, έμελλε να κρίνει τα πάντα.

Ο Κιτεϊσβίλι ανατράπηκε από τον Αντόνιο Σίλβα, σε μία φάση που εξετάστηκε από τον VAR και τον διαιτητή, πριν δοθεί η «εσχάτη των ποινών».

Ο Μικαουτάτζε ανέλαβε την εκτέλεση του πέναλτι για τη Γεωργία, ευστόχησε στο 57' και με το 2-0, έβαλε γερές βάσεις για πρόκριση στη φάση των «16», μέσω της τρίτης θέσης, του 6ου ομίλου.

Έως το τελευταίο σφύριγμα της αναμέτρησης, τίποτα δεν άλλαξε. Η Πορτογαλία δεν «παράτησε» το ματς, αλλά καθαρή ευκαιρία για γκολ δεν είχε, εν αντιθέσει με τη Γεωργία, που στο 71ο λεπτό έφτασε μία ανάσα από το 3-0 με τον Τσακβετάτζε!

 
Άλλο γκολ δεν σημειώθηκε, το 2-0 παρέμεινε και οι Γεωργιανοί, ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς, σαν μικρά παιδιά.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Γεωργία (Βίλι Σανιόλ): Μαμαρντασβίλι, Κακαμπάτζε, Γκβελεσιάνι (76' Κβιρκβέλια), Κάσια, Λοκοσβίλι (63' Τσιταϊσβίλι), Ντβάλι, Χακβετάτζε (81' Μεκβαμπισβίλι), Κοχορασβίλι, Κιτεϊσβίλι, Μικαουτάτζε, Κβαρατσχέλια (81' Νταβιντασβίλι).

Πορτογαλία (Ρομπέρτο Μαρτίνεθ): Κόστα, Νταλότ, Περέιρα, Σίλβα (66' Σεμέδο), Ινάσιο, Νέτο (75' Ζότα), Παλίνια (46' Νέβες), Νέβες (75' Νούνιες), Κονσεϊσάο, Ρονάλντο (66' Ράμος), Φέλιξ.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης