Euro 2024

Ματία Τζακάνι: Από τις αφίσες στο παιδικό δωμάτιο, στη στιγμή που έγινε… Ντελ Πιέρο! (video)

Ματία Τζακάνι: Από τις αφίσες στο παιδικό δωμάτιο, στη στιγμή που έγινε… Ντελ Πιέρο! (video)

Σαν παιδί τον έβλεπε κάθε βράδυ σε αφίσες στο δωμάτιό του, τον θαύμαζε και ονειρευόταν τη στιγμή που θα του μοιάσει. Ο Ματία Τζακάνι κάνει το όνειρό του πραγματικότητα στο EURO 2024, «ζωγραφίζοντας» το γκολ της πρόκρισης στους «16» για την εθνική Ιταλίας με στυλ... Ντελ Πιέρο.

Ποιος να το πίστευε αυτό που συνέβη το βράδυ της Δευτέρας (24/6) στο τελευταίο παιχνίδι του 2ου ομίλου  του EURO 2024; Ίσως ούτε ο Ματία Τζακάνι, όσο κι αν το είχε ονειρευτεί. Σαν «από μηχανής Θεός» ήρθε από τον πάγκο και χάρισε στην Ιταλία το «εισιτήριο» για τους «16». 

Η πρόκριση ήρθε κυριολεκτικά στο τελευταίο δευτερόλεπτο απέναντι στην Κροατία. Η Ιταλία βρέθηκε πίσω στο σκορ στο 55’ και πάλευε να πετύχει την ισοφάριση που θα την έστελνε στη νοκ άουτ φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος

Ο Τζακάνι μπήκε αλλαγή στο 81’ και έσωσε την κατάσταση βάζοντας το γκολ στο 98' σαν σύγχρονος Ντελ Πιέρο, φέρνοντας στο μυαλό όλων την ιστορική πρόκριση στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006

Η κρισιμότητα του αγώνα, η στιγμή της ισοφάρισης που αντιστοιχεί σε νίκη, η ομοιότητα των δύο γκολ; Ο Τζακάνι «φόρεσε τα παπούτσια» του ινδάλματός του και έγινε ο ήρωας που η Ιταλία θα θυμάται για χρόνια. 

«Τον θαύμαζα ως παιδί. Κάθε βράδυ κοιμόμουν χαζεύοντας τις αφίσες του στους τοίχους στο δωμάτιό μου» ανέφερε μετά το παιχνίδι.

Ο Ντελ Πιέρο στο Μουντιάλ του 2006 έστειλε την Ιταλία στον τελικό εξασφαλίζοντας τη νίκη της επί της Γερμανίας. Στην παράταση και ενώ δεν υπήρχε σκορ στο παιχνίδι ο «Μέγας Αλέξανδρος» μπαίνει αλλαγή στο 104’. Λίγο πριν τη λήξη του εξτρά χρόνου, ο Φάμπιο Γκρόσο κάνει το 1-0 στο 119’ και ένα λεπτό αργότερα  σε αντεπίθεση των Ιταλών και με πάσα του Τζιλαρντίνο, ο Ντελ Πιέρο σκοράρει και κάνει το 2-0. Έτσι, οδηγεί την Ιταλία στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το οποίο και κατέκτησε κόντρα στη Γαλλία σε έναν αγώνα που έμεινε στην ιστορία για την επεισοδιακή στιγμή μεταξύ Ζιντάν - Ματεράτσι.

Όσον αφορά στον Τζακάνι; Ο 27χρονος μεσοεπιθετικός της Λάτσιο πέτυχε το πρώτο του γκολ με τα χρώματα της εθνικής. Έκανε το ντεμπούτο του με τη «Σκουάντρα Ατζούρα» τον Μάρτιο του 2022, όταν και κλήθηκε από τον Ρομπέρτο Μαντσίνι. Μεγάλος σε ηλικία, θα έλεγε κανείς, αλλά όπως απέδειξε είναι ικανός και αποτελεσματικός όταν η μπάλα «καίει».

Με 7 συμμετοχές με την εθνική ομάδα και ένα γκολ ο Τζακάνι γράφει το όνομά του στη λίστα των σκόρερ της Ιταλίας και βάζει κι αυτός το λιθαράκι του στη πορεία των «ατζούρι» στο φετινό EURO.

Όλγα Μανιώτη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης