Euro 2024

Το «παράδοξο» της Ισπανίας: Πώς τα δύο ματς με Κροατία και Ιταλία, έδειξαν ότι έμαθε να… προσαρμόζεται! (video)

Το «παράδοξο» της Ισπανίας: Πώς τα δύο ματς με Κροατία και Ιταλία, έδειξαν ότι έμαθε να… προσαρμόζεται! (video)

Μια ματιά στη στατιστική των δύο πρώτων αγωνιστικών της Εθνικής Ισπανίας στο EURO 2024, αποδεικνύει πως, μετά από πολύ καιρό, έχει «ωριμάσει» και πάλι ως ομάδα!

Σχετικά Άρθρα

Η Ισπανία μοιάζει να έχει ξαναβρεί τον παλιό, καλό της εαυτό. Στα δύο πρώτα παιχνίδια για το EURO 2024, έχει παρουσιάσει μία εκδοχή, που την κατατάσσουν αδιαμφισβήτητα στις καλύτερες ομάδες που έχουμε παρακολουθήσει ως τώρα στα γήπεδα της Γερμανίας. Αν όχι την καλύτερη.

Το σύνολο του Λουίς Ντε Λα Φουέντε έχει συγκεντρώσει έξι βαθμούς, με αποτέλεσμα να «κλειδώσει» ήδη από το βράδυ της Πέμπτης (20/06) την παρουσία του στη φάση των «16». Κάτι που δεν ήρθε καθόλου τυχαία.

Αρχικά, η «φούρια ρόχα» έριξε στο… καναβάτσο την Κροατία, νικώντας με 3-0, για να ακολουθήσει η Ιταλία. Η «σκουάντρα ατζούρα» μπορεί να ηττήθηκε μόνο με 1-0 και μάλιστα με αυτογκόλ, ωστόσο η αλήθεια είναι πως το τελικό σκορ, δεν αντιπροσωπεύει την εικόνα ολόκληρου του παιχνιδιού.

Εδώ, έρχεται να αποδειχθεί και το σπουδαιότερο χαρακτηριστικό, που έχει επιτύχει να προσδώσει στην ομάδα του ο 63χρονος τεχνικός. Και αυτό δεν είναι άλλο, από την προσαρμογή της Ισπανίας στην εκάστοτε κατάσταση του παιχνιδιού!

Τι εννοούμε; Στην «χρυσή» της εποχή, η Ισπανία δεν ενδιαφερόταν για τον αντίπαλο που είχε απέναντί της. Ήταν κυριαρχική, με το τίκι-τάκα στο peak του και ουσιαστικά, έκανε ό,τι ήθελε μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Με απόλυτη επιτυχία, καθώς τότε ήρθαν δύο ευρωπαϊκά τρόπαια και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ωστόσο, αυτό το μοντέλο έμελλε τελικά να το «πληρώσει», αφού από ένα σημείο και έπειτα, έμεινε στάσιμη και έγινε προβλέψιμη. Πράγμα που την οδήγησε και σε αρκετές αποτυχίες.

Ο Ντε Λα Φουέντε πλέον, άλλαξε την εικόνα. Κόντρα στην Κροατία, οι Ισπανοί βρήκαν τρία γκολ στο πρώτο ημίχρονο, όμως η αλήθεια είναι πως δεν «έπνιξαν» τον αντίπαλό τους. Αυτό φάνηκε και από την κατοχή της μπάλας, καθώς για πρώτη φορά έπειτα από 136 παιχνίδια (!), δεν ήταν υπέρ της!

Εν αντιθέσει, φρόντισαν να είναι πιο συμπαγείς στην άμυνα. Έτσι, είχαν λιγότερες τελικές στην εστία από τους Κροάτες (11 έναντι 16), ωστόσο μόλις 5 εξ αυτών που δέχθηκαν, ήταν προς την εστία.

Και έπειτα, έρχεται το ματς με την Ιταλία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι Ίβηρες κυριάρχησαν απόλυτα. Είχαν τον έλεγχο του παιχνιδιού καθ’ όλη τη διάρκεια, δημιούργησαν 20 τελικές προσπάθειες, σχεδόν τις διπλάσιες συγκριτικά με το πρώτο τους παιχνίδι, περιορίζοντας απόλυτα την ιταλική ομάδα. Βέβαια, προκειμένου να πάρουν τους τρεις βαθμούς, χρειάστηκαν και την τύχη με το μέρος τους!

Η Ισπανία άλλαξε. Όχι μόνο βλέποντας το παρελθόν, αλλά και από παιχνίδι σε παιχνίδι. Και αυτή η παράμετρος στο φινάλε, ίσως και να είναι το «κλειδί», για την επιστροφή της στις επιτυχίες!

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης