Euro 2024

«Δεν άργησε πολύ, μόνο… 48 χρόνια!»: Γκιασούλα, πώς το κατάφερες αυτό σε EURO, μετά από τόσο καιρό; (video)

«Δεν άργησε πολύ, μόνο… 48 χρόνια!»: Γκιασούλα, πώς το κατάφερες αυτό σε EURO, μετά από τόσο καιρό; (video)

Υπάρχουν στιγμές στο ποδόσφαιρο που από «μοιραίος» μπορεί να γίνει κανείς «λυτρωτής». Αυτό συνέβη στην περίπτωση του Κλάους Γκιασούλα, με τον Αλβανό να πετυχαίνει σε τελική φάση EURO κάτι που είχε να συμβεί σχεδόν... μισό αιώνα! Αλλά για τον ίδιο, η ιστορία είχε επαναληφθεί…

Σε ένα συγκλονιστικό, όπως αποδείχθηκε παιχνίδι, η Αλβανία κατάφερε να αποσπάσει την ισοπαλία από την Κροατία για τη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων του EURO 2024.

Πρωταγωνιστής της ημέρας δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Κλάους Γκιασούλα. Ο Αλβανός μέσος πέρασε ως αλλαγή στο 72’ με το ματς να βρίσκεται στο 1-1. Μόλις τέσσερα λεπτά αργότερα στάθηκε άτυχος, όταν μετά από… καραμπόλα, η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα του Στρακόσια για το 2-1 της Κροατίας.  

Όλα έδειχναν ότι εκείνος θα καθόριζε την αναμέτρηση με το αυτογκόλ που είχε σημειώσει. Και κάπως έτσι έγινε, την καθόρισε, αλλά με διαφορετικό τρόπο. 

Σε μία από τις τελευταίες ευκαιρίες της Αλβανίας, ο Γκιασούλα βρέθηκε την κατάλληλη στιγμή στο σωστό μέρος, πλάσαρε και έκανε το 2-2 στο 95’, «λυτρώνοντας» και την ομάδα του, αλλά και… εαυτόν! 


Γκολ και αυτογκόλ από τον ίδιο παίκτη στην ίδια αναμέτρηση είναι από μόνη της μία ιδιαίτερη περίπτωση. Πόσο μάλλον, όταν  αυτό έχει να συμβεί σχεδόν… μισό αιώνα, πάντα σε επίπεδο EURO!

Η πρώτη και μοναδική φορά που είχε γίνει κάτι αντίστοιχο στην τελική φάση της διοργάνωσης ήταν το μακρινό 1976! Σε μία εντελώς διαφορετική εκδοχή του EURO, καθώς τότε μόλις τέσσερις ομάδες συμμετείχαν.

Στον ημιτελικό του 1976, Τσεχοσλοβακία και Ολλανδία «κονταροχτυπήθηκαν» για μία θέση στον τελικό, στο Στάδιο Μαξιμίρ του Ζάγκρεμπ. Στο 19ο λεπτό, ο Όντρους έκανε με κεφαλιά το 1-0 για τους Τσεχοσλοβάκους.

Μερικά λεπτά πριν το φινάλε, στο 73’, ο ίδιος παίκτης έβαλε ξανά γκολ, αυτή τη φορά όμως στη λάθος εστία. Μάλιστα, ήταν ένα άκρως… εντυπωσιακό αυτογκόλ, με ένα τελείωμα που θα ζήλευε ένας επιθετικός.


Για την ιστορία, το ματς οδηγήθηκε στην παράταση, η Τσεχοσλοβακία νίκησε με 3-1 και προκρίθηκε στον τελικό, όπου και κατέκτησε το τρόπαιο απέναντι στη Δυτική Γερμανία (5-3 στα πεν.).

Στον ημιτελικό με την Ολλανδία, ο Όντρους έμεινε στην ιστορία ως ο παίκτης που σημείωσε το πρώτο αυτογκόλ σε τελική φάση EURO, αλλά και ως εκείνος που ταυτόχρονα πέτυχε και γκολ στο ίδιο παιχνίδι.


Ο Γκιασούλα της Αλβανίας, 48 χρόνια αργότερα, το έκανε ξανά, όντας, μάλιστα, ο πρώτος παίκτης σε EURO που πέρασε ως αλλαγή και κατάφερε να βάλει δύο τέρματα, γκολ και αυτογκόλ!


Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μοναδική φορά που κάνει κάτι τέτοιο. Πίσω στο 2022, ως ποδοσφαιριστής της Ντάρμσταντ στην οποία αγωνίζεται έως σήμερα, είχε ανοίξει το σκορ για την… Καρσλούη, «πληγώνοντας» την ομάδα του. Πήρε όμως το αίμα του πίσω 26 λεπτά μετά, κάνοντας με κεφαλιά το 1-1, σε μία αναμέτρηση για την Bundesliga 2. που είχε επίσης ολοκληρωθεί με το ισόπαλο 2-2, όπως συνέβη στο ΚροατίαΑλβανία (19/06)!  

Πρόκειται για ακόμη «τρελή» ιστορία που προέρχεται από το EURO 2024!

Άρτεμις Κλεφτάκη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης