Euro 2024

Κροατία, μπορείς κι εσύ να προκριθείς, αρκεί να ανατρέξεις στην παράδοση των EURO! (video)

Κροατία, μπορείς κι εσύ να προκριθείς, αρκεί να ανατρέξεις στην παράδοση των EURO! (video)

Η διαχείριση της ήττας κάνει μια ομάδα μεγάλη. Η Κροατία μπορεί να ηττήθηκε από τους Ισπανούς στο παιχνίδι της πρεμιέρας (3-0), όμως η παράδοση μαρτυρά πως εάν υπάρχει ποιότητα, προσωπικότητα και πλάνο, μπορεί να γίνει το απόλυτο comeback. 8 ομάδες έχουν κάνει «μαύρη πρεμιέρα» σε EURO κι όμως στο τέλος τερμάτισαν στην πρώτη τετράδα!

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου της φάσης των ομίλων είναι η στιγμή για την εξαγωγή ορισμένων ασφαλών συμπερασμάτων. Μέσα σε όλα αυτά λοιπόν, η ήττα που υπέστη η Κροατία από τους εξαιρετικά κυνικούς Ισπανούς του Ντε Λα Φουέντε στην πρεμιέρα (15/06) του δευτέρου ομίλου είναι αναμφίβολα σοκαριστική.

 

Είναι γεγονός πως οι ποδοσφαιριστές του Ζλάτκο Ντάλιτς δεν άξιζαν αυτή την σκληρή ποδοσφαιρική τιμωρία. Κάθε άλλο, καθώς η στατιστική αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναμέτρησης έβγαζε… ανώτερους τους Κροάτες. Είναι ενδεικτικό, πως η κατοχή είχε περάσει στην πλευρά του μικρού βαλκανικού έθνους με ποσοστό 53.3% έναντι 47.7% της «φούρια ρόχα». Μοναδικό, αν σκεφτεί κανείς πως ο έλεγχος της μπάλας και κατ’ επέκτασιν του ρυθμού του αγώνα αποτελεί ειδικότητα της ισπανικής ποδοσφαιρικής σχολής και δη του περίφημου «τίκι τάκα».

Η Κροατία ομολογουμένως καλείται να ολοκληρώσει ένα «μικρό θαύμα» εάν θέλει να διατηρήσει προσδοκίες για μία αξιόλογη πορεία στη νοκ άουτ φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος για το 2024. Παρά την βαριά ήττα της πρεμιέρας, παραμένει ωστόσο μία εξαιρετική ομάδα και διαθέτει ως σύμμαχο την… παράδοση.

Πολλές ομάδες στο παρελθόν έχουν ξεπεράσει το «σοκ» που έχει επιφέρει το κακό ξεκίνημα της πρεμιέρας και έχουν βρεθεί στην τετράδα της διοργάνωσης (από τότε που καθιερώθηκε το φορμάτ και η φάση των ομίλων). Τελευταία φορά συνέβη πρόσφατα και πιο συγκεκριμένα στο EURO του 2020 (ημερολογιακά 2021) από τη Δανία. Σε ένα παιχνίδι που είχε «στιγματιστεί» από την κατάρρευση του Κρίστιαν Έρικσεν, η Δανία υπέστη απρόσμενη ήττα από τους Φινλανδούς με 1-0 στην πρεμιέρα.

Μάλιστα, οι Δανοί έχουν βρεθεί στην τετράδα δύο φορές, έχοντας προηγουμένως χάσει το παιχνίδι της πρεμιέρας. Για πρώτη φορά κάτι αντίστοιχο έγινε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1984, όταν οι Δανοί είχαν χάσει το παιχνίδι της πρεμιέρας (1-0 από τον Πλατινί) από τους μετέπειτα κατόχους Γάλλους, εντούτοις όμως έφτασαν έως την τετράδα της διοργάνωσης.

Η Δανία έχει ολοκληρώσει ένα άτυπο comeback δύο φορές στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, αλλά δεν είναι η μόνη ομάδα που το έχει καταφέρει. Η Πορτογαλία είναι μία ακόμη ομάδα που έχει επιστρέψει από την κόλαση και έχει διακριθεί παρά την ήττα στο παιχνίδι της πρεμιέρας.

Το 2004, η διοργανώτρια Πορτογαλία, ηττήθηκε από την Ελλάδα με 2-1, φτάνοντας ωστόσο στον τελικό, όπου για κακή της τύχη και πάλι συνάντησε την απίθανη ελληνική ομάδα, χάνοντας φυσικά το τρόπαιο με 1-0 χάρη στην αλησμόνητη κεφαλιά του Άγγελου όλων των Ελλήνων!

Η Πορτογαλία το έκανε ξανά στη διοργάνωση της Ουκρανίας και της Πολωνίας το 2012, όταν και ηττήθηκε από τους Γερμανούς στο πρώτο παιχνίδι των ομίλων, φτάνοντας ωστόσο έως τους ημιτελικούς της διοργάνωσης, όπου έπεσαν πάνω στην ασταμάτητη και μετέπειτα θριαμβεύτρια Ισπανία.

Στο τουρνουά του 1988, η Ολλανδία του Ρίνους Μίχελς έχασε το παιχνίδι της πρεμιέρας (1-0) από την Σοβιετική Ένωση, την οποία ωστόσο εκδικήθηκε στο παιχνίδι του τελικού (2-0) παίρνοντάς της το τρόπαιο.

Το 1996, η Τσεχία έχασε από τη Γερμανία στο παιχνίδι του πρώτου γύρου της φάσης των ομίλων, αναμέτρηση που επαναλήφθηκε στον τελικό της διοργάνωσης που διεξήχθη στην Αγγλία, όπου και πάλι οι Γερμανοί πιστοποίησαν την ανωτερότητά τους έναντι των Τσέχων (2-1), κατακτώντας το τρόπαιο.

Το 2008, δύο ομάδες ηττήθηκαν στις πρεμιέρες τους, αλλά αμφότερες έφτασαν έως τα ημιτελικά. Αμφότερες γνώρισαν την ήττα από τις φιναλίστ. Ο λόγος για τις Τουρκία και Ρωσία, με τις δυνάμεις της Μαύρης Θάλασσας να χάνουν με εμφατικό τρόπο τα παιχνίδια της πρεμιέρας, δίχως όμως να πτοούνται. Η μεν Τουρκία ηττήθηκε με 2-0 από τους Πορτογάλους. Η δε Ρωσία, συνετρίβη με 4-1 από την ΙσπανίαΕλλάδα έπαιζε σε αυτό τον όμιλο), με τις δύο ομάδες να συναντώνται και πάλι στα ημιτελικά και τους ασταμάτητους Ισπανούς να ζευγαρώνουν τις νίκες τους με 3-0.




Θα πρέπει επομένως να είμαστε επιφυλακτικοί και συγκρατημένοι, καθώς παρά την μεγάλη σε εύρος ήττα της Κροατίας από τους Ισπανούς στην πρεμιέρα, η ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς έχει αποδείξει πως διαθέτει προσωπικότητα, μέταλλο και υλικό προκειμένου να επανέλθει και να πραγματοποιήσει μία πορεία μέχρι τέλους.

Η πορεία της στις τελικές φάσεις των Παγκοσμίων Κυπέλλων άλλωστε μιλά από μόνη της και σίγουρα ειδικά για τους Ιταλούς, ενδεχόμενη υποτίμηση της κροατικής ομάδας θα ισοδυναμεί με έγκλημα.

Δημήτρης Τσάκνης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης