Πορτογαλία, η χώρα των εξερευνήσεων, των μαγευτικών θαλασσοπόρων και των εξωτικών οριζόντων του «Νέου Κόσμου» και – φευ – της δουλείας. Πορτογαλία, ο παράδεισος των surfers, του φελλού και των πειρατών. Η πατρίδα της μουσικής fado που «στολίζει» με την μελωδία της τα τραγούδια του ξεπροβοδίσματος των ναυτικών και της μελαγχολικής εξ ορισμού, λόγω προσμονής, επιστροφής τους. Αν, το επιτρέψει, βέβαια, η «fado», δηλαδή η μοίρα. Η χώρα στην οποία έμελλε να δημιουργηθεί μία από τις πιο όμορφες ιστορίες της μπάλας. Πολλά έχουν αλλάξει από τότε για αμφότερες τις χώρες.
Συνδετικός κρίκος των δύο εποχών για τους… Βραζιλιάνους της Ευρώπης, ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Από το απόλυτο wonderkid, στον υπεραθλητή ρέκορντμαν του σήμερα. Η παρούσα αναδρομή κάλλιστα (και) προς τιμήν του, λοιπόν: μέσα από την καριέρα του ποδοσφαιρικού τοτέμ αναδεικνύεται ακριβώς η πορεία στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, με αποκορύφωμα την εξιλέωσή του(ς) στο Παρίσι το 2016. Την δική του(ς) ποδοσφαιρική εθνική Ιθάκη.
EURO 2004: ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (12/06/2004 – 04/07/2004)
12/06/2024: Το «πρώτο αίμα»
Πρώτη συμμετοχή και πρώτο γκολ. Εκεί ξεκίνησαν όλα, με την απρόσμενη ματαίωση προσδοκιών της πρεμιέρας, μιας γνήσιας προιοκονομίας, τόσο σαφούς, ταυτόχρονα δε αδιάκριτης ως προς την ισχύ της απ’ όλους. Όπως άλλωστε συμβαίνει συχνά και στη Ζωή, απλώς για να επιβεβαιωθεί αυτή και να υπενθυμίσει την υπερβατικότητα των συμπαντικών νόμων της. Ο οιωνός του θριάμβου η νίκη – έκπληξη της Ελλάδας απέναντι στην γεμάτη όνειρα οικοδέσποινα Πορτογαλία με 2 – 1.
Το ντεμπούτο του με το εθνόσημο έλαβε χώρα σε φιλικό με το Καζακστάν τον Αύγουστο του 2003, αντικαθιστώντας τον Λουίς Φίγκο. Ένα χρόνο αργότερα, ο 19χρονος «Βενιαμίν» τότε Κριστιάνο, μείωσε με κεφαλιά στο 90 + 3΄ μετά από κόρνερ του ίδιου παίκτη στην πρώτη του ever συμμετοχή σε τελική φάση διοργάνωσης.Στις 4 Ιουλίου, θα έπινε το πικρό ποτήρι βαπτίσματος στον κόσμο των μεγάλων, προτού ανακηρύξει δικαίως εαυτόν σε ποδοσφαιρικό… Μεσσία.
Πορτογαλία – Ελλάδα 1 – 2
EURO 2008: ΑΥΣΤΡΙΑ – ΕΛΒΕΤΙΑ (07/06/2008 – 29/06/2008)
19/06/08: Ο γρήγορος αποκλεισμός
Ίσως η φτωχότερη παρουσία σε διάρκεια, συλλογική και προσωπική, μαζί με το Μουντιάλ στην Βραζιλία, αφού δεν συνοδεύεται από κάποιο ρεκόρ ή αξιομνημόνευτο γεγονός: η Πορτογαλία ηττάται με 3 – 2 από την μετέπειτα φιναλίστ Γερμανία και αποχωρεί νωρίς. Στην φάση των ομίλων μόνο εναντίον της Τσεχίας (σημερινή της αντίπαλο), ο Κριστιάνο σημειώνει 1 μόλις γκολ στο 63΄, το δεύτερο της ομάδας του, χάρη σε ασίστ του Ντέκο, πριν το τελικό 3 – 1.
Τσεχία – Πορτογαλία 0 – 1
EURO 2012: ΠΟΛΩΝΙΑ – ΟΥΚΡΑΝΙΑ (08/06/2012 – 01/07/2012)
27/06/12: Η αυτοκρατορική «furia» της Ισπανίας.
Εκείνη η φουρνιά των Πορτογάλων δείχνει πως δύναται να φθάσει μακριά· το έκανε, ημιτελώς ωστόσο, αφού, μετά την «λευκή ισοπαλία», λυγίζει στην ψυχοφθόρο διαδικασία και στο ντέρμπι της Ιβηρικής. H «Roja» είναι ο ορισμός του παγκόσμιου κυρίαρχου, ούσα η πρώτη με back to back κατακτήσεις (2008, 2012), στις οποίες μάλιστα μεσολαβεί ενδιάμεσα κι ένα Παγκόσμιο Κύπελλο στη Νότιο Αφρική (2010). Έμελλε να είναι ο ιστορικός επίλογος στην χρυσή εποχή της και σε μία από τις πλέον επιβλητικές – σε ποιότητα και διάρκεια – εκδοχές εθνικών ομάδων της Ιστορίας.
Στη φάση των ομίλων, η Πορτογαλία προκρίνεται ως δεύτερη με δύο νίκες πίσω από την «απόλυτη» Γερμανία και ο Κριστιάνο σκοράρει δις στο ματς – πρόκριση της τελευταίας αγωνιστικής επί της Ολλανδίας (28΄, 74΄), ανατρέποντας το προβάδισμα που έδωσε ο Ράφα Βαν ντε Φάαρτ στο 11΄. Πετυχαίνει το νικητήριο τέρμα για τη φάση των «16» εναντίον της Τσεχίας στο 79΄, μέχρι και τον προαναφερθέντα ημιτελικό στον οποίο δεν προλαβαίνει να εκτελέσει το πέμπτο και τελευταίο πέναλντι. Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης μαζί με άλλους πέντε παίκτες, συμπεριλαμβανόμενος στην καλύτερη ενδεκάδα.
Πορτογαλία – Ολλανδία 2 – 1
EURO 2016: ΓΑΛΛΙΑ (10/06/2016 – 10/07/2016)
22/06/2016 & 10/07/2016: Ρεκόρ και εθνική λύτρωση.
Η τρίτη και… φαρμακερή, ύστερα από τις αποτυχίες του 2004 και του 2012. Αυτή τη φορά δεν είναι μόνος. Ο Φερνάντο Σάντος προ διετίας αποχωρεί από την Βραζιλία με ένα δυσβάσταχτο «what if», εξ αιτίας του αποκλεισμού της δεύτερης αγαπημένης εθνικής του ομάδας, της Ελλάδας, από την Κόστα Ρίκα στα πέναλτι. Αναλαμβάνει την Πορτογαλία και εξιλεώνει άπαντες δύο χρόνια μετά. Σαφής προσανατολισμός και πυξίδα η άμυνα, προκρίνεται με 3 (!) ισοπαλίες ως τρίτη από τον όμιλο και αποκλείει στην επόμενη φάση την χάρμα ειδέσθαι στους ομίλους Κροατία με γκολ του Ρικάρντο Κουαρέσμα στο 117΄.
Ο Κριστιάνο στο τελευταίο παιχνίδι ομίλων εναντίον της Ουγγαρίας σκοράρει δις (50΄, 62΄) στο εντυπωσιακό 3 – 3 και έγινε ο πρώτος παίκτης ever, ο οποίος χρείζεται σκόρερ σε τέσσερα διαφορετικά EURO (2004, 2008, 2012, 2016). Η «ρώσικη ρουλέτα» επιτέλους τους χαμογελά, καθώς, προκρίνονται με 5 – 3 στα προημιτελικά έναντι της Πολωνίας – ο ίδιος ευστοχεί στο πρώτο. Ξεπέρασαν με 2 – 0 την έκπληξη της διοργάνωσης Ουαλία και τον «δράκο» τότε συμπαίκτη του στη Ρεάλ, Γκάρεθ Μπέιλ. Ισοφαρίζει τα 9 τέρματα του Μισέλ Πλατινί και άπαντες αναμένουν την κατάκτηση μιας ακόμη κορυφής, όπως αυτής των περισσότερων συμμετοχών, που κατακτήθηκε ήδη με 21.
Ουγγαρία – Πορτογαλία 3 – 3
Το «fado» του επεφύλασσε πολλές δοκιμασίες έως την ύψιστη, αυτήν που προϋοποθέτει την μεγαλύτερη υπέρβαση όλων με ανταμοιβή την κάθαρση. Μπορεί αυτή εν τέλει να άργησε 12 ολόκληρα χρόνια, μπορεί να τραυματίζεται στον τελικό εντός του πρώτου εικοσαλέπτου, εν τέλει συνέβη. Η Πορτογαλία, ως άλλη… Ελλάδα, στέφεται επιτέλους πρωταθλήτρια Ευρώπης εναντίον της οικοδέσποινας Γαλλίας μέσα στο Παρίσι με γκολ του εθνικού ήρωα της μίας στιγμής, Έντερ τέσσερα λεπτά πριν την ολοκλήρωση της παράτασης (116΄).
Γαλλία – Πορτογαλία 0 – 1
EURO 2020: ΑΓΓΛΙΑ (11/06/21 – 11/07/21)
15/06/2021: Ο βασιλιάς στον θρόνο του.
Για πρώτη φορά στην ιστορία τους αγωνίζονται ως υπερασπιστές και όχι ως (εν δυνάμει και όχι φύσει, παραδοσιακοί δηλαδή) διεκδικητές. Δεν έμελλε να μακροημερεύσουν, ούτε να θέλξουν με την απόδοσή τους. Η ήττα στους «16» με 1 – 0 από τα υπερταλαντούχα, άτιτλα όμως παιδιά του Βελγίου (Τοργκάν Αζάρ 42΄) θέτει τον επίλογο μιας πορείας, η οποία ωστόσο έχει ως… τίτλο και καμάρι της την αναγόρευση του Κριστιάνο ως αρχισκόρερ σε τελικές φάσης EURO, 5 στον αριθμό. Δύο τέρματα σε πέντε λεπτά αρκούν και περισσεύουν. Πέναλτι στο 87΄και πλασεδάκι στο 90 + 2΄ είναι οι τρόποι, με τους οποίους χαρίζει στον εαυτό του μία ακόμη κορυφή. Άφθαστη ή μη… για τους άλλους θα φανεί. Για τον ίδιο όχι. Αυτός την δημιούργησε και ο ίδιος πάλι θα την ξεπεράσει. Η ειμαρμένη του ήδη γραμμένη. Το δικό του ταξίδι δεν έχει «πειρατικό». Καλύτερα ίσως, γιατί έτσι συμβαίνει με τους αληθινά σπουδαίους: επηρεάζουν το ριζικό τους και ταξιδεύον μόνοι. Σε όποια «Ιθάκη» θέλουν εκείνοι.
Πορτογαλία – Ουγγαρία 3 – 0
- Συμπεριλαμβανομένου του καλοκαιριού εκείνου στην Λισαβόνα, έχουν μεσολαβήσει 5 διοργανώσεις: Αυστρία & Ελβετία (2008), Πολωνία & Ουκρανία (2012), Γαλλία (2016) και Αγγλία (2020). Η φετινή είναι η έκτη συνεχόμενη για τον Κριστιάνο Ρονάλντο και το αξιοσημείωτο είναι πως, πλέον, πρόκειται για διεύρυνση και όχι για κατάκτηση ενός… τριπλού ρεκόρ! Από το προηγούμενο τουρνουά, είναι ήδη ο παίκτης με τις περισσότερες παρουσίες σε τελικά διοργάνωσης (5), αυτός με τις περισσότερες συμμετοχές (25) και φυσικά πρώτος σκόρερ (14). Θα τα αυξήσει όλα…
- Μέχρι τώρα 5 τουρνουά έζησε και συνεργάστηκε με 4 προπονητές και… 61 συμπαίκτες. Οι εκλέκτορες με χρονολογική σειρά ανά τουρνουά είναι ο Βραζιλιάνος Λουίς Φελίπε Σκολάρι (2004, 2008), ο συμπατριώτης του Πάολο Μπέντο (2012) και ο… «Έλληνας» Φερνάντο Σάντος (2016, 2020). Ο επίσης Ίβηρας της έτερης γείτονος Ισπανίας, Ρομπέρτο Μαρτίνεθ θα είναι ο τέταρτος προπονητής της εθνικής ομάδας. Ακολουθούν, οι… ντουζίνες των συμπαικτών με τους οποίους αγωνίστηκε ανά Ευρωπαϊκό.
www.bnsports.gr