Euro 2024

ΕURO: Με προπονητή από τη χώρα σου ελπίζεις σε κατάκτηση – Mόνο ένα... έθνος τα κατάφερε με ξένο!

ΕURO: Με προπονητή από τη χώρα σου ελπίζεις σε κατάκτηση – Mόνο ένα... έθνος τα κατάφερε με ξένο!

Ομάδες που εμπιστεύονται τις τύχες τους σε συμπατριώτες τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να κατακτήσουν το EURO. Η παράδοση από το 1960 μιλά από μόνη της! Εθνική Ελλάδας και Ότο Ρεχάγκελ οι μοναδικοί που την «έσπασαν», με τους Πορτογάλους να ευελπιστούν σε μία... αντιγραφή του ελληνικού θαύματος. Πόσες ομάδες έχουν προσλάβει ξένους και πόσοι Ιταλοί κοουτσάρουν σε αυτό το EURO; Αυτά και μαζί μία στοιχηματική πρόταση από το Pamestoixima!

Το EURO βρίσκεται «προ των πυλών» και το BN Sports ανατρέχει στους πάγκους των 24 μονομάχων, χαρτογραφώντας τον εθνοτικό χάρτη των προπονητών. Η παράδοση επιβεβαιώνει έναν ιδιότυπο κανόνα που βρίσκεται σε ισχύ από το 1960 και το πρώτο (EURO) που διεξήχθη στη Γαλλία. To 17ο τουρνουά πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα και το προβάδισμα διαθέτουν συγκεκριμένες ομάδες.

Άλλωστε το Pamestoixima, προσφέρει σούπερ ελκυστικές επιλογές στα μακροχρόνια στοιχήματα που αφορούν τις ομάδες που προβάλλουν ως φαβορί για την κατάκτηση του EURO 2024. Η ομάδα του BN Sports θα σας διαφωτίσει και θα σας βοηθήσει να αποκλείσετε ομάδες που βάσει της παράδοσης την οποία θα συζητήσουμε παρακάτω, δεν συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες ώστε να φτάσουν έως το τέρμα της διαδρομής.

Η ιδιότυπη παράδοση θέλεις τις ομάδες που έχουν κατακτήσει το EURO από το 1960 έως το 2020 να διαθέτουν... ντόπιους προπονητές στην άκρη των πάγκων τους. Υπάρχει μία χώρα που κατέρριψε ΚΑΙ αυτή την παράδοση. Μπορείτε να σκεφτείτε ποια χώρα (μία είναι έτσι κι αλλιώς) κατέκτησε το EURO και στον πάγκο της διέθετε ξένο προπονητή;

Φυσικά, αναφερόμαστε στην Εθνική Ελλάδας και τον ξεχωριστό κυριο, Ότο Ρεχάγκελ, ο οποίος οδήγησε την «Γαλανόλευκη» στην εποποιία του 2004!

Τις υπόλοιπες 15 φορές, όσες ομάδες έφτασαν έως το τέλος της διαδρομής διέθεταν στους πάγκους τους συμπατριώτες τους.

  • Πιο αναλυτικά, η Σοβιετική Ένωση το 1960 στη «παρθενική» διοργάνωση που διεξήχθη στη Γαλλία κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, έχοντας στον πάγκο της τον Ρώσο, Γκαβριήλ Κατσάλιν.
  • Το 1964, οι Ισπανοί κατέκτησαν το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο, με τον Χοσέ Βιγιαλόνγκα στην άκρη του πάγκου τους.
  • Στη συνέχεια, το 1968, ήταν η σειρά της Ιταλίας, με το περιβόητο «στρίψιμο του νομίσματος» να φτάσει στην κατάκτηση του πρώτου της ευρωπαϊκού υπό την καθοδήγηση του Φερούτσιο Βαλκαρέντζι.
  • Σειρά παίρνει το 1972, η Δυτική Γερμανία με τον Χέλμουτ Σεν στην τεχνική ηγεσία της.
  • Το 1976, η Τσεχοσλοβακία του (Τσέχου), Βάτσλαβ Γιένεκ, εξέπληξε τους πάντες και έφτασε σε μία εντυπωσιακή πλην όμως τυχερή κατάκτηση στη «ρουλέτα» των πέναλτι.
  • Το 1980, η Δυτική Γερμανία, «ντούμπλαρε» τις επιτυχίες της με τον Γιουπ Ντερβάλ να διεκδιεί μερίδιο στη δόξα.
  • Στη Γαλλία το 1984, οι «τρικολόρ» με τον Μισέλ Ινταλγκό στον πάγκο τους, «κράτησαν» το τρόπαιο σπίτι!
  • Το 1988, ήταν η σειρά των «ιπτάμενων Ολλανδών» του Ρίνους Μίχελς να ξαφνιάσουν την Ευρώπη.
  • Το1992, παραμένει έως σήμερα γνωστό για την αλησμόνητη επιτυχία των Σκανδιναβών και πιο συγκεκριμένα της Δανίας, με τον ομοεθνή τους, Ρίτσαρντ Μόλερ στο «τιμόνι».
  • Το 1996, η Γερμανία έγραψε τον αριθμό τρία σε επίπεδο κατακτήσεων, έχοντας τον Μπέρτι Φογκτς επκεφαλής.
  • Σειρά της Γαλλίας να απαντήσει στα γήπεδα των Κάτω Χωρών στη διοργάνωση του 2000, με τον Ροζέ Λεμέρ να φέρνει τη δεύτερη ευρωπαϊκή κούπα στο Παρίσι.
  • Το 2004, η παράδοση «έσπασε» για πρώτη φορά. Η Ελλάδα, πραγματοποίησε μία ανεπανάληπτη πορεία στα γήπεδα της Πορτογαλίας, έχοντας στην άκρη του πάγκου της, έναν Γερμανό. Τον πιο αγαπημένο Γερμανό στην Ελλάδα. Τον Ότο Ρεχάγκελ. «Επίσημη Αγαπημένη» και Ότο Ρεχάγκελ έβαλαν τέλος σε μία παράδοση που κρατούσε 44 ολόκληρα έτη, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, ένα έθνος κατέκτησε το τρόπαιο δίχως να καθοδηγείται από ομοεθνή του!
  • Η παράδοση συνεχίστηκε στη διοργάνωση της Αυστρίας και της Ελβετίας το 2008, όπου οι Ισπανοί κατέκτησαν το δεύτερο τουρνουά στην ιστορία τους με τον Λουίς Αραγονές προπονητή.
  • Η κυριαρχία των Ισπανών συνεχίστηκε και το 2012 στην Ουκρανία και την Πολωνία, αυτή τη φορά με τον Βιθέντε ντελ Μπόσκε στον πάγκο τους.
  • Το 2016, ο Φερνάντο Σάντος «χάρισε» στους Πορτογάλους το πρώτο τους ευρωπαϊκό!
  • Και φτάνουμε στο 2020 ή για την ακρίβεια στο καλοκαίρι του 2021, περίοδο κατά την οποία Ρομπέρτο Μαντσίνι κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης με την «σκουάντρα ατζούρα».

Στο δια ταύτα. Οι 24 «μονομάχοι» ετοιμάζονται να ριχτούν στη μάχη του EURO, έχοντας κατά κανόνα ντόπιους προπονητές στους πάγκους τους. Αυτό συμβαίνει με 16 από τις 24 ομάδες.

 


 

Πιο αναλυτικά, Γερμανία (Νάγκελσμαν), Σκωτία (Κλαρκ), Ισπανία (ντε Λα Φουέντε), Κροατία (Ντάλιτς), Σλοβενία (Κεκ), Δανία (Χιούλμαντ), Σερβία (Στόικοβιτς), Ελβετία (Γιακίν), Αγγλία (Σάουθγκεϊτ), Ολλανδία (Κούμαν), Γαλλία (Ντεσάν), Πολωνία (Πρόμπιερτζ), Ρουμανία (Ιορντανέσκου), Τσεχία (Χάσεκ) και Ουκρανία (Ρεμπρόφ) επιμένουν... τοπικά! Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και η Ιταλία του Λουτσιάνο Σπαλέτι, με τους Ιταλούς προπονητές ωστόσο να αποτελούν πλειοψηφία στους πάγκους.

Πιο συγκεκριμένα, πέραν της Ιταλίας και του Λουτσιάνο Σπαλέτι, Ιταλοί κάθονται σε ακόμη τέσσερις εθνικούς πάγκους, ανεβάζοντας τον αριθμό των Ιταλών εκλεκτόρων σε πέντε συνολικά.στη διοργάνωση. Ο νεαρός, προπονητικά, Ντομένικο Τεντέσκο υπηρετεί το Βέλγιο. Ο Βιντσέντζο Μοντέλα βρίσκεται στην Τουρκία. Ο Μάρκο Ρόσι στη χώρα των Μαγυάρων (Ουγγαρία), ενώ ο Φραντσέσκο Καλτσόνα προπονεί τους Σλοβάκους.

 

 

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους τέσσερις πάγκους, εκεί απαντώνται ένας Βραζιλιάνος, ένας Ισπανός, ένας Γερμανός και ένας Γάλλος. Θυμίζει κάτι από ποντιακό ανέκδοτο αλλά, είναι μια πραγματικότητα.

Στα «χέρια» του Σιλβίνιο έχουν ανατεθεί οι τύχες της Αλβανίας. Ο πολύπειρος, Ραλφ Ράνγκνικ καθοδηγεί τους Αυστριακούς. Ο Βίλι Σανιόλ βρίσκεται σταθερά στην Γεωργία με την οποία μας απέκλεισε, παίρνοντας μία μικρή ρεβάνς για τον χαμένο προημιτελικό του 2004 από την Εθνική μας ομάδα. Τέλος, ο Ισπανός, Χάβι Μαρτίνεθ υπηρετεί την Πορτογαλία, ένα εκ των γκραν φαβορί (προσφέρεται σε απόδοση 8.00 από το Pamesoixima), με την παράδοση να μην βρίσκεται υπέρ του και τους οιωνούς για κατάκτηση του τροπαίου να μην μπορεί να κανείς να τους χαρακτηρίσει τόσο ευνοϊκούς. Βέβαια, πάντοτε θα υπάρχει η εξαίρεση, η φωτεινή εξαίρεση της Ελλάδας και του Ότο Ρεχάγκελ.

Έχοντας αυτά στο νου, υπενθυμίζονται οι αποδόσεις των επίδοξων κατακτητών του φετινού EURO από το Pamestoixima.

  • Η Αγγλία προσφέρεται στα 4.25
  • Η Γαλλία στο 7.50
  • Η διοργανώτρια Γερμανία στο 5.00
  • Η Πορτογαλία, που όμως δεν την ευνοεί η παράδοση που συζητήθηκε, προσφέρεται στα 8.00, ενώ έπονται Ισπανία (9.00), Ιταλία (15.00) και Βέλγιο (17.00).

Δημήτρης Τσάκνης
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης