Euro 2024

Πώς το θρυλικό GUERIN SPORTIVO και ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος, «σύστησαν» την Εθνική Ελλάδας και τον Αλκέτα Παναγούλια στην Ιταλία, εν όψει EURO 1980!

Πώς το θρυλικό GUERIN SPORTIVO και ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος, «σύστησαν» την Εθνική Ελλάδας και τον Αλκέτα Παναγούλια στην Ιταλία, εν όψει EURO 1980!

«Flashback» στην συνέντευξη του Χρήστου Σωτηρακόπουλου με τον Αλκέτα Παναγούλια, για το ιταλικό περιοδικό GUERIN SPORTIVO, όπου ουσιαστικά «συστήθηκε» και η Εθνική μας ομάδα στην Ιταλία, για το EURO 1980!

Σχετικά Άρθρα

Η κλεψύδρα σιγά σιγά αδειάζει. Το EURO 2024 πλησιάζει ολοένα και πιο κοντά. Κάτι που φέρνει στο μυαλό την πρώτη συμμετοχή της Εθνικής μας ομάδας, σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Πίσω στον Ιούνιο του 1980, δημοσιεύτηκε στο εμβληματικό ιταλικό περιοδικό GUERIN SPORTIVO, μία συνέντευξη του Χρήστου Σωτηρακόπουλου με τον Αλκέτα Παναγούλια. Λίγες μόλις ημέρες, πριν από την έναρξη της διοργάνωσης στα γήπεδα της Ιταλίας.

Ο τίτλος ήταν «Copiando s’impara». Δηλαδή «αντιγράφοντας μαθαίνουμε». Ουσιαστικά, έγινε παράλληλα με την παρουσίαση της Εθνικής Ελλάδας, με τίτλο «Come Cenerentola?», κάτι που μεταφράζεται ως «σαν την Σταχτοπούτα;». Ήταν μία ανάλυση του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στο ιταλικό κοινό, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι γίνεται λόγος για μία εποχή, όπου δεν υπήρχαν ούτε το ίντερνετ, αλλά ούτε και τα συνδρομητικά κανάλια και οι δορυφορικές μεταδόσεις!

Στο «ντεμπούτο» της σε EURO, το 1980, η Ελλάδα βρέθηκε σε όμιλο μαζί με την Ολλανδία, την Τσεχοσλοβακία και την Δ. Γερμανία, έχοντας προηγουμένως πάρει μία τεράστια πρόκριση, αποκλείοντας την Σοβιετική Ένωση, για να πάει μέχρι τα τελικά!

Εκεί, η Εθνική μας γνώρισε δύο ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια στην έναρξη, από Ολλανδία και Τσεχοσλοβακία αντίστοιχα, ενώ στο φινάλε πήρε την ισοπαλία από τους Γερμανούς, μένοντας ωστόσο στην τελευταία θέση των ομίλων, χωρίς να καταφέρει, όπως είναι λογικό, να πάρει την πρόκριση για την επόμενη φάση.

«Ήταν μία πραγματικά τεράστια ευκαιρία, αλλά και εμπειρία για εμένα αυτή η συνέντευξη με τον τότε ομοσπονδιακό μας τεχνικό. Διένυα μόλις τον πρώτο μου χρόνο στην δημοσιογραφία, σε ηλικία 18 ετών. Εργαζόμουν στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκείνη την εποχή, με τον Μανώλη Μαυρομάτη να οργανώνει τόσο την συνεργασία, όσο και την συνέντευξη. Κάτι που του το χρωστάω ως το τεράστια χάρη» ανέφερε στην ανάρτησή του στα social media, ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος, για να καταλήξει.

«Ο Αλκέτας Παναγούλιας ήταν ένας αληθινός ΚΥΡΙΟΣ. Με όλη την σημασία της λέξης! Πήγα στο φροντιστήριο Αγγλικών που διατηρούσε, στο Παγκράτι, συστημένος και έμεινα έκπληκτος! Ο λόγος; Είχε απέναντί του ένα αμούστακο παιδί, αλλά εκείνος με αντιμετώπισε με φοβερό σεβασμό. Σαν να ήμουν ο… Γιάννης Διακογιάννης

 

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης