Euro 2024

Ομάδα – έκπληξη στο EURO, ακολουθεί το «παράδειγμα» Δανίας και Ελλάδας, σε 41.00 απόδοση! (video)

Ομάδα – έκπληξη στο EURO, ακολουθεί το «παράδειγμα» Δανίας και Ελλάδας, σε 41.00 απόδοση! (video)

Όχι, ίσως δεν θεωρείται τόσο έκπληξη. Όμως όταν υπάρχουν «μεγαθήρια» σαν την Αγγλία και την Γαλλία, τότε μόνο εύκολο δεν είναι να κατακτήσεις το EURO. Κάτι που αποδεικνύεται και από την απόδοση που προσφέρεται για την κατάκτηση του τροπαίου από τη συγκεκριμένη χώρα!

Εμπρός στον δρόμο που «χάραξαν» η Δανία και η Ελλάδα! Το EURO 2024 βρίσκεται προ των πυλών και αποτελεί την ιδανικότερη ευκαιρία, για να… ξεσκονίσουμε τα δύο «θαύματα» της διοργάνωσης.

Αλλά και να προσπαθήσουμε να βρούμε φυσικά, ένα αντίστοιχο που θα μπορούσε να συμβεί στα γήπεδα της Γερμανίας και θα «πλήρωνε» εξαιρετικά!

Βήμα-βήμα όμως. Πρώτη στάση, πίσω στο 1992. Η Δανία, μπήκε από το… πουθενά στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, καθώς η Γιουγκοσλαβία αποκλείστηκε από την UEFA εξαιτίας της εμπόλεμης κατάσταση στη χώρα.

Οι παίκτες του Νίλσεν όχι μόνο έδωσαν το «παρών» στη Σουηδία, όπου διεξήχθη η διοργάνωση, αλλά έφτασαν, πέρα από κάθε προσδοκία, μέχρι την κορυφή!

Παρά το γεγονός πως δεν είχαν καταφέρει να πραγματοποιήσουν μία «κανονική» προετοιμασία, πήραν την ισοπαλία από τους Άγγλους στην πρώτη αγωνιστική των ομίλων. Εν συνεχεία, «λύγισαν» από τους οικοδεσπότες Σουηδούς με 1-0 και έτσι, για να έρθει η πρόκριση από τη φάση των γκρουπ, στα ημιτελικά, ήταν απαραίτητη η νίκη κόντρα στους Γάλλους.

Απέναντι στους Μπλαν, Ντεσάν, Παπέν, Καντονά, δεν «μάσησαν». Οι Δανοί κέρδισαν με 2-1 και η Ολλανδία τους περίμενε στον ημιτελικό. Το επίπεδο δυσκολίας ανέβηκε, αλλά τίποτα δεν άλλαξε. Μάλιστα, οι «οράνιε» ήταν εκείνοι που χρειάστηκαν ένα γκολ του Ράικαρντ στο 86’, για να ισοφαρίσουν σε 2-2 και να στείλουν το ματς στην παράταση και έπειτα στα πέναλτι! Εκεί όμως, η Δανία χαμογέλασε και πάλι!

Τελευταίο εμπόδιο θα ήταν η Γερμανία! Μία «ανάσα» πια από το απόλυτο… θαύμα. Ένα όνειρο που έγινε πέρα για πέρα αληθινό, με την Δανία να επικρατεί με 2-0 και να στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης!

Ήταν απαραίτητο να περάσουν 12 χρόνια, για να επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο, αλλά για… καλή μας τύχη, πρωταγωνίστρια στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα ήταν η Ελλάδα!

Ποιος ξεχνά το καλοκαίρι του 2004 άλλωστε; Τότε, που η «γαλανόλευκη» τρέλανε ολόκληρο τον πλανήτη! Νίκη με τους οικοδεσπότες Πορτογάλους στην πρεμιέρα, ισοπαλία με την Ισπανία και η πιο «γλυκιά» ήττα από τους Ρώσους στο φινάλε των ομίλων (2-1), χάρη στο γκολ του Βρύζα, που έδωσε την πρόκριση για τα προημιτελικά του EURO!

Όλοι πίστευαν πως πάνω στην «πάνοπλη» Γαλλία του Ζινεντίν Ζιντάν, το ταξίδι θα τελείωνε. Ο Ότο Ρεχάγκελ και η παρέα του είχαν άλλη άποψη! Ο Χαριστέας «εκτέλεσε» τον Φαμπιάν Μπαρτέζ με κεφαλιά, ο Δέλλας θα τον διαδεχόταν στον ημιτελικό κόντρα στους Τσέχους, σκοράροντας με τον ίδιο τρόπο στο πρώτο ημίχρονο της παράτασης και έτσι, ο… τέλειος κύκλος θα ολοκληρωνόταν!

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2004, θα έκλεινε όπως ακριβώς ξεκίνησε! Ελλάδα εναντίον Πορτογαλίας. Και ο Άγγελος Χαριστέας, ξανά με κεφαλιά θα «υπέγραφε» την πιο αξέχαστη ημέρα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Την ημέρα που η Εθνική μας ομάδα «κατέκτησε» την Ευρώπη!

Επιστροφή στο σήμερα λοιπόν. Ποια ομάδα μπορεί να κάνει την «έκπληξη» στη φετινή διοργάνωση, απέναντι στα φαβορί που ακούν στα ονόματα της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας;

Γιατί όχι η Κροατία; Με ένα ρόστερ γεμάτο ποιότητα και εμπειρία και παίκτες όπως οι Λιβάκοβιτς, Γκβαρντιόλ, Μόντριτς, Κόβατσιτς και πολλοί ακόμα, σίγουρα μπορεί να ονειρεύεται πως έχει τη δυνατότητα να φτάσει αρκετά ψηλά.

Για πολλούς βέβαια, ίσως να μην θεωρείται και τόσο… έκπληξη. Αλλά όταν προσφέρεται σε απόδοση 41.00 από το Pamestoixima, τότε μάλλον το ξανασκέφτεσαι!

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης