πάμε euro

Ο Δέλλας και οι υπόλοιποι «πρωτάρηδες» που το παρθενικό τους γκολ με το εθνόσημο αποδείχθηκε...χρυσάφι! (video)

Ο Δέλλας και οι υπόλοιποι «πρωτάρηδες» που το παρθενικό τους γκολ με το εθνόσημο αποδείχθηκε...χρυσάφι! (video)

Μία μέρα σαν σήμερα το 2004, ο Δέλλας πετυχαίνει απέναντι στην Τσεχία το πρώτο του γκολ με την Εθνική Ελλάδας, στέλνει τη χώρας μας στον τελικό του EURO της Πορτογαλίας και εντάσσεται σε ένα «κλειστό» κλαμπ παικτών!

Σχετικά Άρθρα

Αν το πρώτο γκολ με το εθνόσημο στο στήθος αποτελεί πάντα μία ειδική περίσταση που παραμένει αξέχαστη, τι συμβαίνει όταν ανοίγει τον δρόμο για μία μεγάλη πρόκριση ή ένα τρόπαιο;

Οι πιθανότητες είναι ελάχιστες, αλλά όχι και οι περιπτώσεις που συνέβη! Από τα «αλώνια» του 1972, μέχρι τα «σαλόνια» του 2021, πολλοί κατόρθωσαν να υπογράψουν με το παρθενικό τους γκολ μεγάλες βραδιές της χώρας τους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Με αφορμή το ασημένιο γκολ του Δέλλα που πλέον λογίζεται ως... χρυσό για την Ελλάδα, το BN Sports παρουσιάζει τα μέλη ενός κλειστού κλαμπ ποδοσφαιριστών, οι οποίοι πέτυχαν το πρώτο τους γκολ με το εθνόσημο στο στήθος από τη φάση των νοκ-αουτ του EURO και έπειτα, σφραγίζοντας μία μεγάλη πρόκριση ή κατάκτηση για τη χώρα τους.

Τραϊανός Δέλλας – Ελλάδα vs Τσεχία 0-0 (παρ. 1-0)

1 Ιουλίου 2004 – Ημιτελικός

Ένα από τα πιο ιστορικά, αλλά και... ανακουφιστικά γκολ της Εθνικής Ελλάδας. Στη μόνη αναμέτρηση που η ομάδα έμοιαζε να βρίσκεται στα «σχοινιά», κατάφερε να οδηγήσει το ματς στην παράταση. Στη τελευταία φάση του πρώτου μέρους της, ο Βασίλης Τσιάρτας εκτελεί το κόρνερ από τα δεξιά, η μπάλα φτάνει στο ύψος της μικρής περιοχής και ο Τραϊανός Δέλλας, που είχε προειδοποιήσει λίγα λεπτά πριν, δε συγχωρεί για δεύτερη φορά. Σκοράρει και «κλείνει» το εισιτήριο για ένα ραντεβού με την ιστορία.

 


Αρτέμ ΝτόβμπικΣουηδία vs Ουκρανία 1-1 (παρ. 1-2)

29 Ιουνίου 2021 – Φάση των «16»

Το πιο πρόσφατο μέλος είναι η «χρυσή αλλαγή» του Αντρέι Σεβτσένκο. Είναι ο άνθρωπος που με μία κεφαλιά-buzzer beater στο 119’ πέταξε εκτός τη Σουηδία, τη στιγμή που όλα έδειχναν πως το παιχνίδι οδηγείται στα πέναλτι. Ο φορ της Ντνιέπρ βρήκε δίχτυα στο τρίτο του παιχνίδι με την Εθνική Ουκρανίας και έγραψε την πιο ιστορική -μέχρι στιγμής- ποδοσφαιρική σελίδα, της χώρας του.


Ρενάτο Σάντσες – Πορτογαλία
vs Πολωνία 1-1 (πρόκριση Πορτογαλίας στα πέναλτι) 

30 Ιουνίου 2016 – Προημιτελικός

Ο 18χρονος -τότε- Πορτογάλος χαφ, δεν αναδείχθηκε άδικα ο καλύτερος νέος παίκτης της διοργάνωσης, αφού αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι της μετέπειτα Πρωταθλήτριας Ευρώπης. Στον δρόμο προς τον τελικό έβαλε το δικό του «λιθαράκι», όταν ισοφάρισε στο 33ο λεπτό του προημιτελικού με την Πολωνία. Εν τέλει το ματς οδηγήθηκε στα πέναλτι, η Πορτογαλία ήταν πιο εύστοχη, προκρίθηκε και τα υπόλοιπα αποτελούν ιστορία.


Τζον Γένσεν – Δανία
vs Γερμανία 2-0

26 Ιουνίου 1992 – Τελικός

Το καλοκαίρι του 1992 η Δανία καλείται να αντικαταστήσει τη Γιουγκοσλαβία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Μετα κόπων και βασάνων, οι παίκτες που έχουν ξεκινήσει τις καλοκαιρινές τους διακοπές, εντοπίζονται και συγκεντρώνονται, αλλά δεν πηγαίνουν στα γήπεδα της Σουηδίας για τουρισμό. Φτάνουν στον τελικό απέναντι στη Γερμανία διά πυρός και σιδήρου και εκεί ο Τζον Γένσεν με το δικό του πρώτο γκολ με το εθνόσημο στο 18’, ανοίγει το σκορ, αλλά και τον δρόμο, για μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του EURO, ενώ εξαργυρώνει αυτό το γκολ, με μία μεταγραφή στην Άρσεναλ το ίδιο καλοκαίρι.

Ζαν Φρανσούα Ντομέργκ – Γαλλία vs Πορτογαλία 3-2

23 Ιουνίου 1984 – Ημιτελικός

Στα γήπεδα της Γαλλίας το 1984, η διοργανώτρια χώρα έμοιαζε αποφασισμένη να διεκδικήσει τις πιθανότητες της για την κατάκτηση του τροπαίου. Άλλωστε, με τον Μισέλ Πλατινί ως κάτοχο της Χρυσής Μπάλας στις τάξεις της, είχε κάθε λόγο να νιώθει έτοιμη για διάκριση. Στα ημιτελικά, ωστόσο, απέναντι στην Πορτογαλία, χρειάστηκε το ξέσπασμα ενός αριστερού μπακ που ως τότε δεν είχε βρει ξανά δίχτυα με την εθνική ομάδα.

Ο Ζαν Φρανσουά Ντομέργκ, αρχικά άνοιξε το σκορ με απευθείας εκτέλεση φάουλ στο 24’ και εν συνεχεία ισοφάρισε στο 114’ (2-2) της παράτασης, για να έρθει ο Πλατινί, λίγα δεύτερα πριν λήξει πριν το ματς οδηγηθεί στα πέναλτι και να ολοκληρώσει μία επική ανατροπή-πρόκριση (3-2).


Χορστ Χρούμπες – Δυτική Γερμανία vs Βέλγιο 2-1

22 Ιουνίου 1980 – Τελικός

Ο τραυματισμός του Κλάους Φίσερ, σπουδαίου φορ της Σάλκε, τον φέρνει στην αποστολή για το EURO του 1980 στην Ιταλία. Παρότι δεν σκοράρει κατά μήκος της διοργάνωσης, φυλάει το καλύτερο για το τέλος. Το «τέρας της κεφαλιάς» όπως ονομάστηκε, σκοράρει εις διπλούν στον τελικό με το Βέλγιο (το 2-1 προέρχεται από κεφαλιά-οβίδα) και με τα παρθενικά του γκολ χαρίζει το τρόπαιο στη Δυτική Γερμανία.


Γιαν Σβέχλικ – Τσεχοσλοβακία
vs Δυτική Γερμανία 1-1 (κατάκτηση στα πέναλτι)

20 Ιουνίου 1976 – Τελικός

Ο συγκεκριμένος τελικός μπορεί να έχει χαραχτεί στη μνήμη των περισσοτέρων λόγω του πέναλτι του Πανένκα, αλλά για να φτάσει το ματς στη «ρώσικη ρουλέτα» χρειάστηκε η παρέμβαση του Γιαν Σβέχλικ (8’) και του Κάρολ Ντόμπιας (25’). Αμφότεροι σκόραραν για πρώτη φορά επίσημα για λογαριασμό της χώρας τους (ο Ντόμπιας είχε γκολ σε φιλικό), έδωσαν προβάδισμα δύο τερμάτων, αλλά ο Μίλερ (28’) και ο Χέλτσενμπαϊν στα τελευταία λεπτά του παιχνιδιού, οδήγησαν την αναμέτρηση στα πέναλτι, όπου οι Τσεχοσλοβάκοι έγραψαν ιστορία, κατακτώντας το πρώτο -και μοναδικό- τους Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.


Χέρμπερτ Βίμερ
- Δυτική Γερμανία vs Σοβιετική Ένωση 3-0

18 Ιουνίου 1972 - Τελικός

Ο πρώτος από τους τρεις συνεχόμενους τελικούς Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος για τη Δυτική Γερμανία, φέρει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του Γκέρντ Μίλερ, ο οποίος άνοιξε το σκορ στο 27ο λεπτό και διαμόρφωσε το τελικό 3-0 στο 58’ δίνοντας διαστάσεις θριάμβου στην επικράτηση της ομάδας του.

Ωστόσο, αυτός που σφράγισε τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο της ομάδας του γράφοντας το 2-0, ήταν ο χαφ της Γκλάντμπαχ, Χέρμπερτ Βίμερ, που στο 52ο λεπτό πέτυχε το πρώτο από τα τέσσερα συνολικά τέρματα στην καριέρα του με την φανέλα της χώρας του.


Φάνης Τσοκανάς

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0