πάμε euro

Euro 2020: Τα φαβορί για την ανάδειξη του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης!

tags :
Euro 2020: Τα φαβορί για την ανάδειξη του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης!
Πλέον έχει μείνει λιγότερο από μία εβδομάδα για την έναρξη του Euro 2020, με αρκετούς ποδοσφαιριστές να διεκδικούν την θέση του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης.
Κάθε ομάδα η οποία ελπίζει να φτάσει στον τελικό του Euro, πρέπει να έχει έναν επιθετικό ο οποίος θα μιλά στις κρίσιμες στιγμές και θα αποτελεί σημείο αναφοράς στην ομάδα του. Από το 1996 μέχρι και σήμερα 12 (!) παίκτες έχουν βρεθεί στην κορυφή της λίστας των σκόρερ της διοργάνωσης. Συνήθως αυτός που θα πετύχει πάνω από 4-5 γκολ θα έχει τις περισσότερες πιθανότητες να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ, με εξαίρεση το 2012 και την ισοβαθμία 6 παικτών.

Αναλυτικά οι πρώτοι σκόρερ από το 1996 μέχρι και το 2016:

  • Euro 2016 – Αντουάν Γκριεζμάν – Γαλλία - 6 γκολ
  • Euro 2012 – Μάριο Μάντζουκιτς, Μάριο Γκόμεζ, Μάριο Μπαλοτέλι, Άλαν Τζαγκόεφ, Κριστιάνο Ρονάλντο και Φερνάντο Τόρες - 3 γκολ
  • Euro 2008 – Νταβίντ Βίγκα – Ισπανία - 4 γκολ
  • Euro 2004 – Μίλαν Μπάρος – Τσεχία - 5 γκολ
  • Euro 2000 – Σάβο Μιλόσεβιτς (Σερβία) και Πάτρικ Κλάιφερτ (Ολλανδία) – 5 γκολ
  • Euro 1996 – Άλαν Σίρερ – Αγγλία – 5 γκολ

Στις τελευταίες έξι διοργανώσεις σε δύο περιπτώσεις η χώρα που κατέκτησε το τρόπαιο είχε τον πρώτο σκόρερ, με την Ισπανία να είναι η μοναδική που το έχει καταφέρει. Το 2008 η «φούρια ρόχα» βγήκε πρωταθλήτρια, με τον Βίγια να είναι 1ος σκόρερ με 4 γκολ και τον Τσάβι MVP της διοργάνωσης, ενώ το 2012 ο Τόρες μοιράστηκε με τα 3 γκολ του την πρωτιά με άλλους πέντε παίκτες.

Μιας και μιλάμε για μονούς αγώνες στην φάση των ομίλων, ο παίκτης που θα θέσει υποψηφιότητα για να βγει πρώτος σκόρερ, θα πρέπει να να βοηθήσει την ομάδα του να φτάσει τουλάχιστον στην ημιτελική φάση. Έτσι θα έχει στην διάθεση του τουλάχιστον πέντε αγώνες για να διεκδικήσει την κορυφή. Παρά το γεγονός πως θα αγωνιστούν συνολικά 24 ομάδες, δεν είναι πολλοί οι επιθετικοί που έχουν την δυνατότητα να διεκδικήσουν τόσο το τρόπαιο, όσο και την κορυφή της λίστας των σκόρερ.

Χάρι Κέιν (Αγγλία, 34 γκολ σε 54 συμμετοχές)

Ο Άγγλος επιθετικός έχει εξελιχθεί σε αιχμή του «δόρατος» τόσο στην Τότεναμ, όσο και στην Εθνική Αγγλίας, στην οποία είναι και αρχηγός. Οι επιδόσεις του 27χρονου με τον εθνόσημο είναι εξαιρετικές, έχοντας 34 γκολ σε 54 εμφανίσεις, με το ποσοστό που σκοράρει σε κάθε αγώνα να φτάνει το 0.63.

Kane_1.jpg

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κέιν θα διεκδικήσει την θέση του πρώτου σκόρερ σε μία μεγάλη διοργάνωση, καθώς ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Ρωσία το 2016, έχοντας συνολικά 6 γκολ σε 6 εμφανίσεις. Ωστόσο δεν έχει το καλύτερο ιστορικό σε τελική φάση Euro, καθώς το 2016 αγωνίστηκε σε 4 παιχνίδια, δίχως να βρει δίχτυα.

Είναι η πρώτη επιλογή του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ για την εκτέλεση των πέναλτι, έχοντας πετύχει 10 στην καριέρα του με την Εθνική, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ. Καλύτερη του χρονιά με την φανέλα της Εθνικής ήταν το 2019, μετρώντας 12 γκολ σε 10 αγώνες.

Αντίπαλοι στον όμιλο: Κροατία, Σκωτία και Τσεχία

Ρομέλου Λουκάκου (Βέλγιο, 60 γκολ σε 93 συμμετοχές)

Ο 28χρονος επιθετικός έχει ήδη γράψει ιστορία με την φανέλα της εθνικής ομάδας, καθώς με 60 γκολ σε 93 εμφανίσεις είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Βελγίου. Το ποσοστό που σκοράρει ανά παιχνίδια αγγίζει τα 0.65 γκολ, κάτι παραπάνω από μισό γκολ ανά παιχνίδι.

Lukaku_1.jpg

Μετά από μία εξαιρετική χρονιά με την Ίντερ, κατακτώντας το Σκουντέτο και έχοντας 24 γκολ στο πρωτάθλημα, θέλει να συνεχίσει τις υψηλές «πτήσεις» και με τους «κόκκινους διαβόλους». Στο Euro του 2012 πήρε μέρος σε 5 αναμετρήσεις με την Εθνική, πετυχαίνοντας 2 γκολ.

Ένας παράγοντας που ενδέχεται να επηρεάσει το παιχνίδι του είναι η απουσία των Κέβιν ντε Μπρόινε και Έντεν Αζάρ. Ο μέσος της Μάντσεστε Σίτι τραυματίστηκε στον τελικό του Champions League με την Τσέλσι και θα χάσει την πρεμιέρα με την Ρωσία (12/6, 22:00), ενώ ο επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης έρχεται από μία σχεδόν που έχασε πολλά παιχνίδια εξαιτίας των τραυματισμών.

Αντίπαλοι στον όμιλο: Δανία, Φινλανδία και Ρωσία

Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (66 γκολ σε 119 συμμετοχές)

Δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να πει κανείς πλέον για τον Πολωνό επιθετικό. Πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Πολωνίας με 66 τέρματα, με ποσοστό 0.56 γκολ ανά αγώνα. Την σεζόν που πέρασε στην Γερμανία αναδείχθηκε πρωταθλητής με την Μπάγερν Μονάχου και πρώτος σκόρερ με 41 (!) γκολ, «σπάζοντας» έτσι το «στοιχειωμένο» ρεκόρ του Γκερν Μίλερ από την σεζόν 1971-72 με 40 γκολ.

lewandowski_1.jpg

Παρά την εκτελεστική του δυνότητα, ο «Λέβα» δεν έχει καταφέρει να φτάσει πέρα από τα προημιτελικά το 2016, όταν και ηττήθηκε από την Πορτογαλία με 4-6 στα πέναλτι. Σε 8 αγώνες τελικής φάσης Euro έχει μόνο 2 γκολ, ένα το 2012 και άλλο ένα το 2016. Καλύτερη επίδοση της Πολωνίας είναι η 5η θέση του 2016, με τους «αετούς» να καλούνται να κάνουν την υπέρβαση.

Στα προκριματικά του Euro ο Λεβαντόφσκι παρουσιάζει εντελώς διαφορετικό πρόσωπο, έχοντας μέχρι τώρα 19 γκολ σε συνολικά 20 αναμετρήσεις. Μένει να φανεί εάν μπορεί να μεταφέρει αυτή την φόρμα και στην τελική φάση της διοργάνωσης.

Αντίπαλοι στον όμιλο: Ισπανία, Σουηδία και Σλοβακία

Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογαλία, 104 γκολ σε 175 εμφανίσεις)

Ο Πορτογάλος αρχισκόρερ δεν θα μπορούσε να λείπει από την λίστα, καθώς είχε βγει πρώτος σκόρερ και το 2012 με 3 γκολ. Σε 175 εμφανίσεις με την εθνική Πορτογαλίας έχει βρει δίχτυα σε 104 περιστάσεις, αριθμός που τον φέρνει με διαφορά στην πρώτη θέση των σκόρερ της χώρας.

cr7_1.jpg

Ο 36χρονος έχει φτάσει δύο φορές στον τελικό της διοργάνωσης, την 1η το 2004, όταν και γνώρισε την ήττα από την Ελλάδα με 1-0 και την 2η το 2016, όταν το γκολ του Έντερ στις καθυστερήσεις τους έδωσε τη νίκη με 1-0 απέναντι στην Γαλλία. Έχει πάρει μέρος σε 21 αγώνες τελικής φάσης του Euro, μετρώντας συνολικά 9 γκολ, 2 το 2004, ένα το 2008, και τρία το 2012 και 2016.

Έχοντας φτάσει πλέον στα 36 του, είναι πολύ πιθανό αυτό να είναι το τελευταίο Euro του «CR7» με την Εθνική. Παρ’ όλα αυτά, η παρουσία παικτών όπως οι Μπρούνο Φερνάντες, Αντρέ Σίλβα, Μπερνάρντο Σίλβα και Ρούμπεν Ντίας δημιουργούν ένα εξαιρετικό σύνολο, το οποίο μπορεί να του δώσει την δυνατότητα να διεκδικήσει και ένα δεύτερο τίτλο.

Αντίπαλοι στον όμιλο: Ουγγαρία, Γαλλία και Γερμανία

Μέμφις Ντεπάι (Ολλανδία, 26 γκολ σε 64 εμφανίσεις)

Μετά την απόσυρση των Ρόμπιν Φαν Πέρσι, Άριεν Ρόμπεν, Γουέσλι Σνάιντερ και Κλας – Γιαν Χούντελαρ, οι «οράνιε» έψαχναν τον παίκτη που θα οδηγήσει την επίθεση της ομάδας. Ο 27χρονος ανέλαβε αυτό τον ρόλο, έχοντας από το 2013 μέχρι και σήμερα 26 γκολ σε 64 αναμετρήσεις, επίδοση που μεταφράζεται σε 0.40 γκολ ανά παιχνίδι.

 during the UEFA Nations League Group A match between Netherlands and France at the Stadion Feijenoord on November 16, 2018 in Amsterdam, Netherlands.

Δεν έχει αγωνιστεί μέχρι στιγμής σε τελική φάση Euro με την Εθνική, ωστόσο έχει 6 γκολ και 8 ασίστ σε αγώνες προκριματικής φάσης. Ο όμιλος της Ολλανδίας θα του δώσει την δυνατότητα να βρει δίχτυα, με τον Ντεπάι να καλείται να ηγηθεί της επίθεσης της ομάδας του σε μεγάλη διοργάνωση για πρώτη φορά στην καριέρα του.

Αντίπαλοι στον όμιλο: Ουκρανία, Αυστρία και Βόρεια Μακεδονία

Καρίμ Μπενζεμά (Γαλλία, 27 γκολ σε 83 εμφανίσεις)

Ο 33χρονος επέστρεψε μετά από σχεδόν πέντε χρόνια στις αγωνιστικές υποχρεώσεις με την εθνική Γαλλίας, έπειτα από μία εξαιρετική τριετία με την Ρεάλ Μαδρίτης. Έκανε την πρώρη του εμφάνιση στις 2 Ιουνίου στην φιλική αναμέτρηση απέναντι στην Ουαλία, με τους «τρικολόρ» να επικρατούν με 3-0 και τον Μπενζεμά να στοχεί σε πέναλτι.

Benzema_1.jpg

Έχει πλέον σε 87 εμφανίσεις 27 γκολ, ωστόσο η παράδοση φαίνεται να μην είναι με το μέρος του. Σε 6 αγώνες τελικής φάσης σε Euro δεν έχει καταφέρει ακόμα να βρει δίχτυα, κάτι το οποίο θέλει να αλλάξει στα γήπεδα του Μονάχου και της Βουδαπέστης. Η επιθετική τριάδα των Γάλλων με Γκριεζμάν, Μπενζεμά και Εμπαπέ, με τους Ζιρού και Κομάν να έρχονται από τον πάγκο, θέτει υποψηφιότητα απευθείας για την καλύτερη της διοργάνωσης.

Αντίπαλοι στον όμιλο: Ουγγαρία, Πορτογαλία και Γερμανία

Μάριος Αγγελέτος

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0