Γράφει ο Γιάννης Ψαράκης
Το «περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις» ταιριάζει γάντι στην περίπτωση των ελληνικών ομάδων που μετέχουν φέτος στα Κύπελλα Ευρώπης όσον αφορά στις επιδόσεις τους μακριά από τη χώρα. Όχι ότι εντός των συνόρων… μαγεύουν αλλά όπως και να έχει οι 16 νίκες σε 26 αγώνες είναι κομμάτι καλύτερο ρεκόρ. Έξω όμως δεν πάμε καθόλου μα καθόλου καλά.
Κάποτε οι ελληνικές ομάδες ανεξαρτήτως διοργάνωσης σκορπούσαν τρόμο βγαίνοντας από τα σύνορα της χώρας. Πλέον έχουν εξελιχθεί σε σάκους του μποξ. Σημεία των καιρών; Οικονομική κρίση; Άγραφος νόμος πως όλα κάνουν τον κύκλο τους; Ίσως να είναι λίγο από όλα αυτά. Το σίγουρο είναι πως αφενός το ελληνικό μπάσκετ δεν μπορεί να περηφανεύεται για τις επιδόσεις του αυτές στα Κύπελλα Ευρώπης και σε τέσσερις διαφορετικές διοργανώσεις και αφετέρου θα πρέπει κάποια στιγμή να κοιτάξει την καμπούρα του που ολοένα και μεγαλώνει και να αφήσει τα… λούσα και τη μόστρα στην Ευρώπη γιατί η μόνη διαφήμιση που κάνει είναι αρνητική.
Βάλτε κάτω τα αποτελέσματα: Παναθηναϊκός 0-6, Ολυμπιακός 0-4. Το όλον 0-10 στην Ευρωλίγκα. Ο Προμηθέας κατάφερε μετά την αλλαγή προπονητή να πάρει μία νίκη στο EuroCup μετά από δύο βαριές ήττες. Στο BCL; 0/2 η ΑΕΚ, 0/2 το Λαύριο και μόνο ο ΠΑΟΚ νίκησε στην Τσεχία τη Νίμπουρκ. Το όλον 1/6 στη διοργάνωση. Στο δε FIBA Europe Cup ο Ιωνικός Νίκαιας (που όμως αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης) έκανε 2 νίκες, αμφότερες στο Βέλγιο με Μονς και Αντβέρπ σε τρία ματς (στο τρίτο διασύρθηκε από τη Σπόρτινγκ Λισσαβόνας) ενώ Περιστέρι και Ηρακλής ολοκλήρωσαν με 0/6. Το όλον στη διοργάνωση 2 νίκες σε 9 αγώνες.
Πάμε και στη σούμα: 4 (τέσσερις) νίκες και 24 ήττες. Ποσοστό επιτυχίας μακριά από την Ελλάδα; 14,2% με τις δύο από τις τέσσερις να έχουν σημειωθεί από μία ομάδα που επέστρεψε φέτος στα Κύπελλα Ευρώπης μετά από σχεδόν 30 χρόνια, τον Ιωνικό.
Το ακόμη πιο θλιβερό είναι ότι μέσα στις 24 ήττες είναι: Η πιο βαριά του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα (-33 από τον Ερυθρό Αστέρα), από τις πιο βαριές του Προμηθέα (-30 από τη Μπουργκ) και το -33 του Ιωνικού από τη Σπόρτινγκ Λισσαβόνας η πιο βαριά ήττα από πορτογαλική ομάδα στην ιστορία των ευρωπαϊκών Κυπέλλων.
Και προσέξτε. Οι 24 ήττες που προανέφεραν δεν έχουν γίνει από χώρες παραδοσιακά προηγμένες αλλά από ομάδες χωρών που μέχρι πριν κάποια χρόνια θεωρούσαμε ότι εκπροσωπούν την τελευταία ταχύτητα του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Βοσνία, Μαυροβούνιο ενώ ακόμη και αυτές από ομάδες «ανεπτυγμένων» μπασκετικά χωρών ήρθαν από ομάδες που καταλαμβάνουν θέσεις στο δεύτερο μισό της βαθμολογίας των τοπικών πρωταθλημάτων.
Και να πει κανείς ότι οι ελληνικές ομάδες και ειδικά αυτές που -δήθεν- έπαιξαν για τις εμπειρίες έδωσαν χρόνο συμμετοχής σε νεαρούς Έλληνες; Ούτε κατά διάνοια. Ο Χατζηκυριάκος του Ιωνικού πριν το αδιάφορο ματς με τη Σπόρτινγκ Λισσαβόνας είχε παίξει συνολικά 14 λεπτά σε 2 ματς. Ο Μανιάς του Περιστερίου έπαιξε 33 δευτερόλεπτα στο τελευταίο ματς, ο Τόλα ούτε καν αφού η ομάδα του Μανωλόπουλου έβγαλε τη διοργάνωση με 10 παίκτες, μόλις 4 Έλληνες. Στον Ηρακλή ο Πετανίδης έπαιξε 3 λεπτά (συνολικά) σε δύο ματς και μόνο Φίλλιος πήρε λίγο χρόνο.
Οι περισσότερες συμμετοχές ελληνικών ομάδων αποδείχθηκε ότι είχαν άλλα κίνητρα τα οποία θα αναλύσουμε σύντομα με τη συνολική εικόνα του μπάσκετ της χώρας να πλήττεται όσο ποτέ.
www.bnsports.gr