Box to Box

Giourkas... Βαγιαννίδης για ένα ακόμα καλοκαίρι και το «κεφάλαιο» που φέτος ξεκλειδώνει

Giourkas... Βαγιαννίδης για ένα ακόμα καλοκαίρι και το «κεφάλαιο» που φέτος ξεκλειδώνει

Όπως όλοι στον πλανήτη, έτσι κι εμείς, έχουμε την τάση να αναζητάμε στο πρόσωπο ενός νέου, ένα ιδανικό μοντέλο ποδοσφαιριστή από το παρελθόν. Και ο Γιούρκας Σεϊταρίδης, υπήρξε «role model» για τη θέση του δεξιού μπακ. Το παν είναι ο Βαγιαννίδης να παραμείνει υγιής. Δεδομένα ο Παναθηναϊκός θα βγει οφελημένος, αλλά και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Γιατί πέρυσι, κάτι έμεινε στη μέση.

Γράφει ο Φάνης Τσοκανάς

Σαν να μην πέρασε μία μέρα. Άλλη μία σεζόν, στην οποία ο Γιώργος Βαγιαννίδης «μπαίνει» με το πόδι κολλημένο στο γκάζι. Στο πρώτο επίσημο ματς του Παναθηναϊκού για φέτος, αλλά και το πρώτο της εποχής Ντιέγκο Αλόνσο, θύμισε κάτι από την περσινή του εκκίνηση στα προκριματικά. Τότε που στο Twitter είχε γίνει trend, η περίφημη φράση του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον: «Who is Giourkas?»

Όπως όλοι στον πλανήτη, έτσι κι εμείς, έχουμε την τάση να αναζητάμε στο πρόσωπο ενός νέου, ένα ιδανικό μοντέλο ποδοσφαιριστή από το παρελθόν. Και ο Γιούρκας Σεϊταρίδης, υπήρξε «role model» για τη θέση του δεξιού μπακ. Τόσο στον Παναθηναϊκό, όσο και στο ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα.

Κοινά στοιχεία στον τρόπο παιχνιδιού του Βαγιαννίδη, με εκείνον του Σεϊταρίδη, σαφώς και υπάρχουν. Τα πολλά και συχνά ανεβάσματα, για συμμετοχή στην επίθεση, η ταχυδύναμη, οι πολλές κερδισμένες μονομαχίες.

Η Μπότεφ Πλοβντίφ, δεν είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του 2001, αλλά αυτή ήταν η αντίπαλος του Παναθηναϊκού, άρα βάση αυτής θα γίνει συζήτηση, όπως πέρυσι με τη Μαρσέιγ και την Μπράγκα.

Απέναντι στους Βούλγαρους, λοιπόν, ο Βαγιαννίδης είχε συμμετοχή στις περισσότερες καλές στιγμές του Παναθηναϊκού. Από δική του πάσα, ο Μαντσίνι «φεύγει» στον χώρο και κάνει το γύρισμα στον Γερεμέγεφ στο 13', όταν και χάθηκε τεράστια ευκαιρία για ένα γρήγορο 2-0. Οκτώ λεπτά αργότερα (21'), ο ίδιος τροφοδοτεί τον σέντερ φορ του Παναθηναϊκού. Ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος, με πολλές «μάχες» και κερδισμένα φάουλ, για να δείξει στο 53ο λεπτό, πως στο ρεπερτόριό του, υπάρχουν και ατομικές ενέργειες. Έστω κι αν το σουτ με το αριστερό -το θεωρητικά κακό του πόδι- δεν κατέληξε στα δίχτυα, εξαιτίας της εξαιρετικής απόκρουσης του αντίπαλου γκολκίπερ.

Θα ήταν άδικο, λοιπόν, να τα «βάλει» κάποιος με όσους βλέπουν κοινά στοιχεία ανάμεσα στον Βαγιαννίδη και τον Σεϊταρίδη. Άλλωστε, και το «ξεπέταγμα» του Γιούρκα, πάνω-κάτω στην ηλικία του Βαγιαννίδη ήρθε, που θα κλείσει τα 23 του χρόνια, στις 12 Σεπτεμβρίου.

Είναι προφανές, πως αποτελεί ένα από τα πιο «καυτά» -αν όχι το πιο «καυτό»- πρότζεκτ του Παναθηναϊκού. Κάτι που αποτυπώνεται και στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.

Από την επιστροφή του στην Ελλάδα το 2021 και την επανενεργοποίησή του έναν χρόνο αργότερα, έχει σχεδόν 15πλασιάσει την αξία του στο Transfermarkt: από τις 300.000 ευρώ τότε, στα 4.000.000 του σήμερα. Και έχουμε και συνέχεια.

Τι θα αποφασίσουν να κάνουν, τόσο ο ίδιος, όσο και ο Παναθηναϊκός, είναι άγνωστο. Υπάρχουν πάμπολλα δημοσιεύματα γύρω από το όνομά του, δεδομένο ενδιαφέρον ομάδων, αλλά κι ένα συμβόλαιο που ολοκληρώνεται στο τέλος αυτής της σεζόν, το καλοκαίρι του 2025.

Το παν είναι ο Βαγιαννίδης να παραμείνει υγιής. Είναι δεδομένο πως και ο Παναθηναϊκός θα βγει οφελημένος, αλλά και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Παραδοσιακά «πονάμε» στα μπακ και μην ξεχνάμε πως δεν έχει κάνει ντεμπούτο ακόμη με την Εθνική Ελλάδας.

Με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς στο «τιμόνι», όμως, και παραμένοντας «καθαρός» από τραυματισμούς -ο βασικός λόγος που δεν κλήθηκε πέρυσι τον Σεπτέμβριο, μετά τις εξαιρετικές του εμφανίσεις στα προκριματικά του Champions League- δεδομένα θα ανοίξει και αυτό το κεφάλαιο.

Τώρα αντιλαμβάνεστε, γιατί «έχουμε και συνέχεια». Απλώς σκεφτείτε, πού θα φτάσει η χρηματιστηριακή του αξία, μετά από εμφανίσεις με τον Παναθηναϊκό στην Ευρώπη και με την Εθνική Ελλάδας στο Nations League, παραδείγματος χάριν.

Αν και Νο.1 ζητούμενο, σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι ο συνδυασμός σταθερότητας και πολλών λεπτών συμμετοχής.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0