Box to Box

Μέσι και Σκαλόνι άλλαξαν το status της Αργεντινής, και κόντρα στον χρόνο, έχουν μπροστά τους άλλες δύο προκλήσεις

Μέσι και Σκαλόνι άλλαξαν το status της Αργεντινής, και κόντρα στον χρόνο, έχουν μπροστά τους άλλες δύο προκλήσεις

Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, οι εννιά στους δέκα περίμεναν πως θα αποσυρθεί. Δεν το έκανε. Το 2024 κατέκτησε έναν ακόμα τίτλο με την Αργεντινή, τον 45ο στην καριέρα του, συνολικά. Ό,τι έχει τερματίσει το ποδόσφαιρο το γνωρίζαμε, αλλά αυτός το απέδειξε ξανά με αριθμούς. Απουσία, πάντως, από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 δεν προβλέπεται. Ακόμα και αν το θέλει ο ίδιος, ο Σκαλόνι δεν μοιάζει διατεθειμένος να τον αφήσει. Άλλωστε, πότε πήγε κόντρα στα «θέλω» της Αργεντινής; Ακόμα και όταν αποσύρθηκε βιαστικά, το καλοκαίρι του 2016, δύο μήνες αργότερα, είχε πάρει πίσω την απόφασή του.

Γράφει ο Φάνης Τσοκανάς

«Ο τελικός του Copa America 2024, ήταν το τελευταίο παιχνίδι για τον Ντι Μαρία με την Αργεντινή. Αλλά όχι για τον Μέσι. Έχουμε σχέδιο γι' αυτόν, για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026. Ακόμα κι αν δεν θέλει να αγωνιστεί, θέλω να είναι μαζί μας. Έχει πολλά ακόμα να δώσει στη χώρα».

Τάδε έφη Λιονέλ Σκαλόνι, ο προπονητής της εθνικής ομάδας της Αργεντινής, πριν τον τελικό του Copa America 2024 τα ξημερώματα της Δευτέρας (15/07). Εν τέλει, η Αργεντινή το κατέκτησε κι αυτό, κάνοντας το 3/3 στις μεγάλες διοργανώσεις που έχει πάρει μέρος την τελευταία τριετία, και 4/4, αν συνυπολογίσουμε και το Finalissima του 2022, δηλαδή το Σούπερ Καπ, μεταξύ της νικήτριας του τελευταίου EURO και του τελευταίου Copa America.

Από την άλλη πλευρά, για τον Λιονέλ Μέσι ήταν το 45ο τρόπαιο της καριέρας του. Ασύλληπτος αριθμός, που τον τοποθέτησε στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας.

Ξεπέρασε τα 44 τρόπαια του Ντάνι Άλβες, για να αποδείξει πως έχει «τερματίσει» το άθλημα του ποδοσφαίρου, αφού κανένας άλλος δεν έχει φτάσει σε τέτοιον αριθμό! Λες και χρειαζόταν, θα έλεγε κανείς, μετά από 1069 ματς, 839 γκολ και 374 ασίστ. Μεταξύ άλλων, γιατί τα εντυπωσιακά στατιστικά του, προφανώς και δεν σταματούν εκεί.

Το ερώτημα της επόμενης ημέρας, δεν είναι άλλο από το εξής: «Τι άλλο έμεινε να κάνει;»

Τίποτα. Έχει καταφέρει τα πάντα, εδώ και καιρό. Η συζήτηση αυτή, «έκλεισε» και οριστικά μετά το Μουντιάλ του Κατάρ, όπου προσέθεσε το τελευταίο κομμάτι του παζλ, το οποίο άφηνε παραθυράκι στους «άπιστους», για να τον κριτικάρουν.

Ακόμα και τώρα, που βρήκαν νέο «πάτημα» εξαιτίας της μετακίνησής του στο MLS, το γεγονός πως για την Αργεντινή συνεχίζει να είναι απαραίτητος, και ως ηγέτης της την οδηγεί σε τίτλους, δεν αφήνει περιθώρια.

Και παρότι μιλάμε για την Αργεντινή, όπως την έχουμε στο μυαλό μας, με υπέρ-ταλαντούχες γενιές ποδοσφαιριστών ανά διαστήματα, μην ξεχνιόμαστε: δεν είχε φτάσει σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου από το 1990, δεν το είχε κατακτήσει από το 1986, ενώ το τελευταίο της Copa America, εντοπιζόταν το 1993! Μέσα σε αυτήν την τριετία, όλα άλλαξαν. Και υπάρχουν συγκεκριμένα πρόσωπα που έπαιξαν κομβικό ρόλο.

Δεν είναι μόνο έργο Μέσι. Όπως δεν είναι και μόνο έργο Σκαλόνι. Πολλοί πλανήτες ευθυγραμμίστηκαν και πολλοί παίκτες ήταν συνεχώς καθοριστικοί. Ο Ντι Μαρία, για παράδειγμα.

Αν υπάρχει, πλέον, κίνητρο; Αν ο Μέσι έχει «χορτάσει»; Άγνωστο, προς το παρόν.

Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, οι εννιά στους δέκα περίμεναν πως θα αποσυρθεί. Δεν το έκανε. Το 2024 κατέκτησε έναν ακόμα τίτλο με την Αργεντινή, τον 45ο στην καριέρα του, συνολικά. Ό,τι έχει τερματίσει το ποδόσφαιρο το γνωρίζαμε, αλλά αυτός το απέδειξε ξανά με αριθμούς. Απουσία, πάντως, από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 δεν προβλέπεται.

Ακόμα και αν το θέλει ο ίδιος, ο Σκαλόνι δεν μοιάζει διατεθειμένος να τον αφήσει. Είτε ως παίκτη στα 39 του, είτε ως μέλος της αποστολής. Άλλωστε, πότε πήγε κόντρα στα «θέλω» της Αργεντινής;

Ακόμα και όταν αποσύρθηκε βιαστικά, το καλοκαίρι του 2016, δύο μήνες αργότερα, είχε πάρει πίσω την απόφασή του.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0