Box to Box

«Μία ραμπόνα και για την ΑΕΚ»: Το highlight της καριέρας του Έρικ Λαμέλα, γεννήθηκε 60 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του! (video)

«Μία ραμπόνα και για την ΑΕΚ»: Το highlight της καριέρας του Έρικ Λαμέλα, γεννήθηκε 60 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του! (video)

Γεμάτες σεζόν με Ρόμα, Τότεναμ, Σεβίλλη, στα τρία από τα πέντε μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Κι όμως. Ό,τι σπουδαίο κι αν έκανε στην καριέρα του ο Έρικ Λαμέλα, ήταν «καταδικασμένο» να επισκιάζεται από εκείνες τις δύο φορές, που σκόραρε με ραμπόνα. Οι φίλοι της ΑΕΚ, πολύ λογικά περιμένουν να το κάνει και στη Νέα Φιλαδέλφεια. Πόσοι γνωρίζουν, όμως, πως ο Αργεντίνος «μάγος», απλώς ακολουθούσε το πεπρωμένο του;

Γράφει ο Φάνης Τσοκανάς

Μπρινιόλι, Στρακόσια, Περέιρα, Κοϊτά. Η ΑΕΚ έχει «πατήσει» γκάζι στην καλοκαιρινή μετραγραφική περίοδο, αλλά τα ξημερώματα του Σαββάτου (13/07), ο χρόνος σταμάτησε για λίγο.

«Ο Έρικ Λαμέλα βρίσκεται μία... ανάσα από την ΑΕΚ!», έγραψαν τα ΜΜΕ της Αργεντινής! Ακολούθησαν οι δηλώσεις του ατζέντη του, πως ετοιμάζει βαλίτσες για Αθήνα, και κάπως έτσι, στο μυαλό των φίλων της «Ένωσης», άρχισαν να παίζουν σε... λούπα, δύο γκολ: ένα απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης τη σεζόν 2014/15, κι ένα απέναντι στην Άρσεναλ τον Μάρτιο του 2021.

«Συστάσεις» δεν χρειάζονται. Το κοινό στοιχείο μεταξύ τους, είναι πως τα σημείωσε με ραμπόνα! Εκείνη τη μαγική κίνηση, με την οποία λίγοι καταφέρουν να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα.

Αν ο Λαμέλα θα το πράξει και με τη φανέλα της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπως το ονειρεύεται ο κόσμος της; Είναι πολύ νωρίς για να το απαντήσει κανείς.

Όσα έχουν συμβεί, όμως, είναι μια εξαιρετική αφορμή, για να μάθουμε πώς και πού, γεννήθηκε η πασίγνωστη «ραμπόνα», που μάλλον ήταν... πεπρωμένο για τον Λαμέλα, παρά έμπνευση!



Ήταν 19 Σεπτεμβρίου του 1948, σε ένα Εστουδιάντες - Ροσάριο Σεντράλ στο Λα Πλάτα. Περίπου 60 χιλιόμετρα από το Μπουένος Άιρες, τον τόπο όπου ήρθε στον κόσμο ο Έρικ Λαμέλα, το 1992.

Σε εκείνο το ματς, ο Ρικάρντο Ινφάντε -ένα όνομα που ίσως να μην σας λέει τίποτα, αλλά είναι 10ος σκόρερ όλων των εποχών στο πρωτάθλημα της Αργεντινής, με 217 γκολ- είχε την ιδέα να περάσει το ένα πόδι του πίσω από το άλλο, για να κλωτσήσει την μπάλα. Και όχι μόνο το έκανε, αλλά την έστειλε και στα δίχτυα!

«Το σουτ του Γκαλιάρντο χτύπησε στο αριστερό δοκάρι και η μπάλα έφυγε από την άλλη πλευρά. Έτρεμε λίγο και, καθώς το γήπεδο –ανώμαλο, με μπαλώματα γρασίδι– βοήθησε, έπρεπε απλώς να σφηνώσω το δεξί μου πόδι πίσω από το αριστερό μου πόδι. Το αποτέλεσμα ήταν απίστευτο. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα έβαζα γκολ έτσι! Έστειλα την μπάλα ακριβώς στην επάνω αριστερή γωνία», είχε δηλώσει ο Ινφάντε, μιλώντας στην Clarin, το 1998.

Προφανώς, οπτικό υλικό από το γκολ δεν υπάρχει. Μόνο οι 20.000 περίπου φίλαθλοι που παρακολουθούσαν το ματς, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν το γκολ, που έχει κατοχυρωθεί ως το πρώτο που επετεύχθη με ραμπόνα!

«Δεν είναι εύκολο να το περιγράψει κανείς», ανέφερε την επόμενη ημέρα, η τοπική εφημερίδα «El Dia». Προσπάθησαν να το κάνουν, όμως, παρουσιάζοντάς το με μορφή καρτούν! Ιδού το αποτέλεσμα.

Rabona cartoon

Τι λένε οι άνθρωποι στη φωτογραφία; Ο ένας αναρωτιέται «πώς το έκανε;», «τι έκανε;», ενώ τονίζει πως χρειάζεται ένα όνομα η συγκεκριμένη κίνηση!

Από την άλλη πλευρά, ο φωτογράφος ζητάει από τον Ινφάντε να μην κουνήσει τα πόδια του, γιατί η συγκεκριμένη φωτογραφία θα μπει σε όλα τα λεξικά του κόσμου! Όπως και έγινε, εν τέλει. Τι σημαίνει «ραμπόνα» στα ισπανικά, όμως;

«Hacerse la rabona», σημαίνει πως κάποιος αποφεύγει το σχολείο, σαν να λέμε, «κάνει κοπάνα». Η εφημερίδα «El Grafico» χρησιμοποίησε τη συγκεκριμένη λέξη για το γκολ του Ινφάντε και θέλοντας ή μη, «βάφτισε» τη συγκεκριμένη κίνηση!

rabona.jpg

Ο Ινφάντε αναγνωρίστηκε κι επίσημα το 2014 από τη FIFA, ως ο εφευρέτης της «ραμπόνα», παρότι «διεκδίκησε» τον ίδιο τίτλο και ο Τζιοβάνι Ροκατέλι της Άσκολι.

Όσον αφορά στον Λαμέλα; Έμελλε επτά δεκατίες αργότερα, να προσφέρει δύο από τις πιο όμορφες εκτελέσεις ραμπόνα στην ιστορία.

Πώς τα κατάφερε; Σίγουρα θέλει έμπνευση και ποδοσφαιρικό θράσος. Αλλά μάλλον, ήταν το πεπρωμένο του. «Γεννήθηκαν» με 44 χρόνια διαφορά, αλλά απείχαν περίπου 60 χιλιόμετρα.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0