Box to Box

Η μαγεία του Μπέλιγχαμ στο «και πέντε», έσωσε την Αγγλία, παρά τα… εγκλήματα του Σάουθγκεϊτ!

Η μαγεία του Μπέλιγχαμ στο «και πέντε», έσωσε την Αγγλία, παρά τα… εγκλήματα του Σάουθγκεϊτ!

Ο Ναπολέων έλεγε πάντα ότι προτιμώ να έχω έναν τυχερό στρατηγό από έναν ικανό. Στην περίπτωση της εθνικής Αγγλίας η αλήθεια είναι πως η τύχη που έχει ο Σάουθγκεϊτ, εξισορροπεί τα… εγκλήματα, τα οποία κάνει αγωνιστικά όλα αυτά τα χρόνια και σε όλες τις διοργανώσεις! Μόνο που δεν θα έρχεται πάντα ένα ψαλίδι όπως αυτό του Τζουντ Μπέλιγχαμ  για να τον βγάζει από τη δύσκολη θέση, και με την Ελβετία τα ψέματα τελειώνουν!

Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Προφανώς και θα συμφωνήσω με την πλειοψηφία των σχολίων που κάνουν την εμφάνισή τους, λίγα λεπτά μετά την πρόκριση της Αγγλίας επί της Σλοβακίας με 2-1, στην παράταση.

Δίχως διάθεση να «ακυρώσω» σε τίποτα την προσπάθεια της ομάδας του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ φυσικά. Μία πρόκριση είναι πάντα μία πρόκριση και μία ανατροπή σε μονό παιχνίδι EURO, είναι πάντα αξιοσημείωτη.

Υπάρχουν όμως πράγματα, που έχω δει στην αναμέτρηση, τα οποία κατά την άποψή μου, ποδοσφαιρικά δεν εξηγούνται. Ας ξεκινήσουμε από το απλό. Από την ενδεκάδα δηλαδή που επέλεξε ο προπονητής της Αγγλίας… Μία μόνο αλλαγή, αυτή του Κόμπι Μέινου, αντί του Κόνορ Γκάλαγκερ. Και για τέταρτο συνεχόμενο παιχνίδι, επέλεξε να αφήσει στον πάγκο τον Κόουλ Πάλμερ, που είχε δείξει πως μπορεί να προσφέρει, και στην αναμέτρηση με την Σλοβενία.

«Τιμωρείται» για αυτό. Η Αγγλία βρίσκεται πίσω στο σκορ στο πρώτο μέρος και η εικόνα της είναι αρνητική. Τι κάνει για αυτό; Απολύτως τίποτα. Μοιάζει απλώς να «ποντάρει» στον εγωϊσμό των ποδοσφαιριστών του, δίχως να έχει κάποιο πλάνο στο μυαλό του. Αφήνει ίδια την ομάδα του, αργεί να κάνει αλλαγή και δεν προστατεύει καν ποδοσφαιριστές, που είναι προφανές πως δεν πηγαίνουν καλά.

Μέσα σε όλα όσα έχει να κάνει ένας προπονητής, πρέπει να λογίζεται και αυτό: η αντίληψή του δηλαδή να καταλάβει, πως ένας παίκτης δεν πηγαίνει καλά σε ένα παιχνίδι και δεν πρέπει να εκτεθεί. Ο Μπουκάγιο Σάκα δεν ήταν ιδιαίτερα καλός και αν η Αγγλία αποκλειόταν, όλοι θα έπεφταν πάνω του, όπως και πριν από τρία χρόνια. Το ίδιο συνέβη και με τον Φιλ Φόντεν! Και όμως, ο Σάουθγκεϊτ επέλεξε να αλλάξει το σύστημα και να τον γυρίσει ως αριστερό μπακ, παρά να τον περάσει εκτός.

Βάζει τον Πάλμερ στο γήπεδο και του βγαίνει. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Έζε, που δίνει μία ισορροπία στην αριστερή πλευρά των «τριών Λιονταριών» και δεν φοβάται να πάει στο ένας εναντίον ενός. Ο χρόνος περνά, αλλά το 1-0 παραμένει. Με έξι λεπτά να απομένουν, ο Σάουθγκεϊτ ρίχνει στο 92’ στο ματς τον Ιβάν Τόνεϊ.

Ακολουθούν συνεχόμενα πλάγια για την Αγγλία και παρότι ο Τόνεϊ δεν παίρνει κεφαλιά, ο Μπέλιγχαμ ισοφαρίζει με ένα απίθανο ψαλιδάκι! Ένας παίκτης που δεν τα παράτησε στιγμή, παρότι δεν του έβγαιναν πολλά πράγματα στο παιχνίδι.

Ο Σάουθγκεϊτ έχει κάνει λάθη, έχει κάνει «εγκλήματα», έχει ξεχάσει ποδοσφαιριστές δίπλα του, στο Twitter γκρινιάζουν πολύ και για τον Αλεξάντερ Άρνολντ. Με κάποιον τρόπο όμως, έχει να διαχειριστεί ένα παιχνίδι που οδηγήθηκε στην παράταση, με την ψυχολογία υπέρ του.

Στέκεται ξανά τυχερός. Προτού προλάβει να σκεφτεί τι θα κάνει ή αν θα αλλάξει ξανά κάτι, ο Χάρι Κέιν σκοράρει, για 14η φορά σε μεγάλη διοργάνωση, από το 2018 και έπειτα, πράγμα που ουδείς έχει καταφέρει. Και το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώνεται, με την Αγγλία να μην απειλείται από εκεί και έπειτα.

Τώρα, απέναντι στην Ελβετία, η Αγγλία πρέπει να σοβαρευτεί. Δεν θα είναι η Σλοβακία απέναντι της, ούτε η Σλοβενία, ούτε η Σερβία. Εάν κάνει τα ίδια λάθη, οι Ελβετοί θα την αποκλείσουν και με την εικόνα που έχει μέχρι στιγμής στο EURO, δεν θα μοιάζει και με μεγάλη έκπληξη!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0