Box to Box

Η συνεργασία Τζίμα - Κλόζε θα είναι «ευχής έργον» και αποδεικτικό πως ο ΠΑΟΚ κάνει το επόμενο βήμα (video)

Η συνεργασία Τζίμα - Κλόζε θα είναι «ευχής έργον» και αποδεικτικό πως ο ΠΑΟΚ κάνει το επόμενο βήμα (video)

Το «κλειδί» είναι τα μυστικά της θέσης. Ένστικτο, έχει αποδείξει πως διαθέτει. Μην το ξεχνάμε, ο Στέφανος Τζίμας είναι ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Φαντάζεστε αυτό το ένστικτο, να πλαισιωθεί από όσα μπορεί να του διδάξει ένας πρώην επιθετικός, σαν τον Μίροσλαβ Κλόζε; Ο ΠΑΟΚ μετά από την «παραγωγή» ή συλλογή ταλέντων και την ανάδειξή τους, περνά στο επόμενο στάδιο, γιατί ξέρει ήδη, πως τα οφέλη του δεδομένα θα είναι πολλαπλά.

Γράφει ο Φάνης Τσοκανάς

Ο δανεισμός του Στέφανου Τζίμα, από τον ΠΑΟΚ στη Νυρεμβέργη, είναι κίνηση-ματ, εφόσον επιβεβαιωθεί. Είναι δείγμα πως το βλέμμα είναι στραμμένο πίσω από την «κουρτίνα», στο επόμενο βήμα.

Εννιά στους δέκα, θα έβλεπαν ως προτιμότερη λύση την παραμονή του 18χρονου επιθετικού στον ΠΑΟΚ, έστω και ως τρίτη λύση του ρόστερ. Πέρυσι, αγωνίστηκε σε 24 ματς, ανεξαρτήτως διοργάνωσης, για 546' συνολικά. Περίπου 23' ανά ματς. Καμία σχέση με τα λεπτά του Κωνσταντέλια ή του Κουλιεράκη. Κι επειδή ταλέντο έχει, απλώς σημαίνει πως ο ΠΑΟΚ θέλει να τον «εμφανίσει» πιο πολύ, σε μια βελτιωμένη εκδοχή.

Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως στη Νυρεμβέργη θα πάρει περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Αν το αξίζει, όμως, σε ένα περιβάλλον υγιέστερο του ελληνικού ποδοσφαίρου και χωρίς την πίεση που πηγάζει σε μεγάλο βαθμό εξωγηπεδικούς παράγοντες, θα παίξει. Άλλωστε, κανένας από τους υπάρχοντες επιθετικούς στο ρόστερ της Νυρεμβέργης δεν «τρομάζει». Όλοι έφτασαν το πολύ, έως τα δύο γκολ στην Bundesliga 2 της σεζόν 2023/24.

Η ποδοσφαιρική κουλτούρα είναι διαφορετική. Κανείς δεν κοιτάει την ημερομηνία γέννησης στην ταυτότητα. Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, αν υπάρχει ένας σύλλογος στην Ελλάδα που λειτουργεί κοντά σε αυτήν τη λογική, είναι ο ΠΑΟΚ, αλλά προκρίθηκε ως σοφότερη επιλογή, να μεταβεί στη Γερμανία. Γιατί; Ας ξεκινήσουμε από τα προφανή.

Θα θητεύσει υπό τις οδηγίες του Μίροσλαβ Κλόζε. Έναν από τους κυνικότερους επιθετικούς που γνώρισε το σύγχρονο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και που επί δύο χρόνια, η Μπάγερν Μονάχου του εμπιστεύθηκε την Κ17 της. Πραγματικά, το 80% των παικτών που έχουν καταγράψει 10+ συμμετοχές με αυτόν ως προπονητή, είναι μεταξύ 20-23 ετών.

Πέραν όλων των άλλων, όμως, το «κλειδί» είναι τα μυστικά της θέσης. Ένστικτο, έχει αποδείξει πως διαθέτει. Ο Στέφανος Τζίμας είναι και ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Μην το ξεχνάμε. Φαντάζεστε αυτό το ένστικτο, να ολοκληρωθεί με καλύτερα τελείωμα φάσεων, πιο σωστές τοποθετήσεις του σώματος, πιο έξυπνες και γρήγορες κινήσεις στον χώρο; Να πλαισιωθεί, δηλαδή, από όσα μπορεί να του διδάξει ένας πρώην επιθετικός, σαν τον Μίροσλαβ Κλόζε;

Θα είναι «ευχής έργον», και για τον Τζίμα, και για τον ΠΑΟΚ, και για το ελληνικό ποδόσφαιρο, να αποδώσει καρπούς αυτός ο δανεισμός και η Νυρεμβέργη να ασχοληθεί «ζεστά» με το συγκεκριμένο πρότζεκτ. Άλλωστε, το περιβάλλον είναι αποδεδειγμένο πως ταιριάζει.

Ο Φάνης Γκέκας άφησε εποχή στη Γερμανία. Οι Άγγελος Χαριστέας, Ιωάννης Αμανατίδης, Νίκος Λυμπερόπουλος, έδειξαν πως ο Έλληνας επιθετικός νιώθει άνετα στην Bundesliga. Κι αν αναζητάμε συγκεκριμένο παράδειγμα στη δεύτερη κατηγορία, εκεί όπου αγωνίζεται η Νυρεμβέργη, προφανώς το μυαλό πηγαίνει στην περσινή σεζόν «όνειρο», του Χρήστου Τζόλη. Παράλληλα, όμως, παρατηρήστε μερικά από τα «πρώτα βιολιά» της Εθνικής Ελλάδας.

Περίπου στην ηλικία του Τζίμα, ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος μεγάλωνε μέσα στην ακαδημία της Στουτγκάρδης. Ο Ντίνος Μαυροπάνος άφηνε τα Γιάννενα για την Άρσεναλ. Ο Κώστας Τσιμίκας μάζευε εμπειρίες από Δανία και Ολλανδία, ως δανεικός στην Έσμπεργκ και τη Βίλεμ, για να γυρίσει πιο έτοιμος και να απογειωθεί στον Ολυμπιακό, πριν πάρει την top class μεταγραφή στη Λίβερπουλ. Κι άλλα πολλά παραδείγματα.

Εννοείται πως υπάρχουν και παιδιά, που τα κατάφεραν περίφημα, μένοντας εντός συνόρων. Μέσα σε αυτούς είναι και οι Κωνσταντέλιας - Κουλιεράκης. Λίγοι «έχασαν», όμως, συγκεντρώνοντας και παραστάσεις από το ποδόσφαιρο του εξωτερικού σε μικρή ηλικία και σχολές, που ίσως έχουν καλύτερο «know how» στην εξέλιξη τέτοιων πρότζεκτ.

Σαφώς και είναι νωρίς. Ούτε που έχει ανακοινωθεί ο δανεισμός. Το εν λόγω σενάριο, ωστόσο, στα δικά μου μάτια, φαντάζει ιδανικό. Όχι από μία, αλλά τις πολλές πλευρές που ανέλυσα.

Και όσον αφορά στον ΠΑΟΚ, δείχνει πως μετά από την «παραγωγή» ή συλλογή ταλέντων και την ανάδειξή τους, περνά στο επόμενο στάδιο. Ακόμα κι αν σε αυτό, χρειάζεται εξωτερική βοήθεια, δεν φορά παρωπίδες, αλλά έχει το καθαρό μυαλό για να αναζητήσει την καλύτερη επιλογή, συζητώντας με την πλευρά του ποδοσφαιριστή.

Έτσι κι αλλιώς στο τέλος, τα οφέλη του δεδομένα θα είναι πολλαπλά.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0