Box to Box

Σαουδική Αραβία και ηλικία «σβήνουν» παικταράδες απ' τον χάρτη, αλλά αυτός είναι ο Ενγκολό Καντέ!

Σαουδική Αραβία και ηλικία «σβήνουν» παικταράδες απ' τον χάρτη, αλλά αυτός είναι ο Ενγκολό Καντέ!
Σε όλα του, φτιαγμένος από άλλο υλικό! Στην καριέρα του; Στις συνήθειές του; Στον τρόπο παιχνιδιού του; Μεγάλο σε ηλικία τον «γνωρίσαμε» και τώρα, είναι στα 33. Όσα έκανε ο Ενγκολό Καντέ στην πρεμιέρα της Γαλλίας στο φετινό EURO, απέναντι στην Αυστρία, δεν «κολλάνε», ούτε με την ηλικία του, ούτε με την ετοιμότητα ποδοσφαιριστή, που έχει έξι ματς σε 3.5 χρόνια και τους τελευταίους 12 μήνες, αγωνίζεται στη Σαουδική Αραβία!
Γράφει ο Φάνης Τσοκανάς

Όλα είναι συγκυρίες. Ούτε MVP θα είχε αναδειχθεί, σε ένα ζόρικο ματς για τη Γαλλία, ούτε αυτό το κείμενο θα διαβάζατε εξαιτίας του. Απέναντι στην Αυστρία, ο Ενγκολό Καντέ επιλέχθηκε ως αντί-Τσουαμενί και στο φινάλε της πρεμιέρας, ο Ντιντιέ Ντεσάν θα ένιωσε πλήρως δικαιωμένος. Γιατί δεν είναι μόνο η αρχική ενδεκάδα.

Ο 33χρονος, πλέον, Καντέ, πήρε την απόφαση να αφήσει την Ευρώπη το καλοκαίρι του 2023, για χάρη της Αλ Ιτιχάντ και της Σαουδικής Αραβίας. Όλοι μας, ειδικά από εκείνο το καλοκαίρι κι έπειτα, έχουμε αρχίσει να συμβιβαζόμαστε με την ολοένα αυξανόμενη εισροή των «πετροδόλαρων» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ως επιλογή, όμως, στις κλήσεις των εθνικών ομάδων ανέκαθεν κόστιζε και θα συνεχίσει για χρόνια να κοστίζει. Τουλάχιστον μέχρι το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας, να γίνει εξίσου αποδεκτό με τα κορυφαία ευρωπαϊκά, ως προς τα αγωνιστικά του σταντάρ.

Ο Ντεσάν, λοιπόν, πήρε το ρίσκο και ξεκίνησε ως βασικό, έναν ποδοσφαιριστή που από τον Ιανουάριο του 2021, έως και την πρεμιέρα με την Αυστρία στις 17 Ιουνίου του 2024, είχε χρησιμοποιήσει μόλις έξι φορές! Και οι τρεις από αυτές, σε φιλικά παιχνίδια, απέναντι σε Νότιο Αφρική, Λουξεμβούργο και Καναδά! Και πώς του το ανταπέδωσε αυτός;

«Κάλυψε» σχεδόν κάθε σπιθαμή του γηπέδου, διανύοντας 11.8 χιλιόμετρα, ενώ «έπιασε» 34.5 χιλιόμετρα σε μία φάση-κλειδί, για να γλυτώσει τη Γαλλία από ένα πιθανό «πατατράκ» στο φινάλε!

Ούτε οι πολλοί και συχνοί τραυματισμοί της τελευταίας τριετίας, ούτε ο παραγκωνισμός του στην Τσέλσι, ούτε το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο αγωνίζεται. Ο Ενγκολό Καντέ το βράδυ της Δευτέρας (17/06), ήταν ξανά αυτός που γνωρίσαμε «βίαια», μέσω του θαύματος της Λέστερ.

Αυτός που το 2016 έπαιξε κομβικό ρόλο στην κατάκτηση της Premier League, έφτασε με τη Γαλλία ως τον τελικό του EURO εκείνου του καλοκαιριού, το 2018 στη Ρωσία στέφθηκε Πρωταθλητής Κόσμου, το 2019 κατέκτησε το Europa League και το 2021, «σήκωσε» το Champions League. Κι όλα αυτά, ενώ το 2014 αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας!

Σε όλα του, φτιαγμένος από άλλο υλικό! Στην καριέρα του; Στις συνήθειές του; Στον τρόπο παιχνιδιού του; Μεγάλο σε ηλικία τον «γνωρίσαμε» και τώρα, είναι στα 33. Όσα έκανε στην πρεμιέρα της Γαλλίας στο φετινό EURO, απέναντι στην Αυστρία, δεν «κολλάνε», ούτε με την ηλικία του, ούτε με την ετοιμότητα ποδοσφαιριστή, που έχει έξι ματς σε 3.5 χρόνια και τους τελευταίους 12 μήνες, αγωνίζεται στη Σαουδική Αραβία!

Και τι ωραία ιστορία θα είναι, αν αυτή η εμφάνιση είναι μόνο η αρχή, για να συμπληρώσει ως πρωταγωνιστής, και το τελευταίο κομμάτι στο παζλ της σπουδαίας και ιδιαίτερης καριέρας του, με την κατάκτηση ενός EURO.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0