Box to Box

Η κατρακύλα της Σεβίλλης, ένα τραγικό παράδειγμα για το πώς έναν σύλλογο μοντέλο, με λάθος κινήσεις, τον διαλύεις!

Η κατρακύλα της Σεβίλλης, ένα τραγικό παράδειγμα για το πώς έναν σύλλογο μοντέλο, με λάθος κινήσεις, τον διαλύεις!

Χρειάζεται πραγματικά να πυροβολείς και τα δύο σου πόδια ταυτόχρονα, για να φτάσεις μέσα σε μόλις λίγους μήνες από την κατάκτηση του Europa League και την παρουσία σου σε τελικό ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ, στην κατάντια που είναι αυτή τη στιγμή που συζητάμε η Σεβίλλη. Πηγαίνοντας από το κακό στο χειρότερο, από τότε που αποχώρησε ο Μόντσι, ο οποίος της έβαζε σε τάξη τα οικονομικά και τις μετάγραφες, η κόντρα πατέρα και γιου στην ομάδα, την κατέστρεψε! 

Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Η Σεβίλλη είναι το καμάρι της Ανδαλουσίας, την πατρίδα του φλαμένκο. Είναι το πιο παλαιό σωματείο της Ισπανίας, που ασχολείται αποκλειστικά με το ποδόσφαιρο. Κέρδισε στον 21ο αιώνα, αναγνώριση με τα 7 ευρωπαϊκά τρόπαια που έχει κατακτήσει. Ένας άθλος λογικά αξεπέραστος για τέτοιου του μεγέθους ομάδα! Η Σεβίγια, όπως προφέρεται στα ισπανικά, ιδρύθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1890, στη συνοικία Νερβιόν από μία νεανική παρέα Βρετανών και ντόπιων, με πρωτοβουλία ενός Σκωτσέζου διπλωμάτη, του Έντουαρντ Τζόνσον, που υπηρετούσε ως υποπρόξενος της Μεγάλης Βρετανίας στη πόλη  και διατέλεσε και πρώτος πρόεδρος της! Στις 14 Οκτωβρίου 1905, η Σεβίλλη απέκτησε νομική υπόσταση, όταν το καταστατικό της εγκρίθηκε από την τοπική κυβέρνηση της Ανδαλουσίας. Ερχόμαστε στο… σκοτεινό σήμερα: δείχνει να μην έχει ξεκάθαρη στρατηγική στα προπονητικά, αγωνιστικά και διοικητικά θέματα, με αποτέλεσμα να μοιάζει ένας σύλλογος ασταθής.

Τα πάντα ξεκινούν από μια άσχημη ελιτίστικη νοοτροπία, η ομάδα να διοικείται με εσωστρέφεια και να μην επενδύει σε μεγάλα προπονητικά ονόματα στον πάγκο της, που φυσικά θα είναι ακριβά. Αυτό ξεκίνησε όταν έφυγε ο Χοακίν Καπαρός το 2005, με 17 προπονητές μετά από αυτόν σε 18 έτη, χρόνια πράγμα που σημαίνει πως σπάνια ένας άνθρωπος κάθεται πάνω από χρόνο! Και ενδιάμεσα, έχουν έρθει οι άνθρωποι που έχουν πάρει τίτλους, όπως κάποτε ο Χουάντε  Ράμος ή αργότερα ο Έμερι.

Όλο το πρότζεκτ εδώ και τέσσερα χρόνια που περιλαμβάνει πώληση σε funds  κάποιου ποσοστού μετόχων του συλλόγου μαζί με την ανέγερση νέου γηπέδου, επιλογή αθλητικού διευθυντή και  σωστού προπονητή, και τακτοποίηση των οφειλών σε ταμεία, τράπεζες και ιδιώτες, πλέον πάει στον γκρεμό! Απειλείται ακόμα και η βιωσιμότητα της.

Δυστυχώς για τον σύλλογο, αποχωρώντας ο κορυφαίος αθλητικός διευθυντής από το 2010 έως τώρα πιθανότατα, ο Μόντσι,  στην θέση του ήρθε ο Βίκτορ Όρτα, που τον είχε δεξί χέρι για μερικά χρόνια. Και τα έκανε μαντάρα. Ένας Έλληνας που πέρασε από εκεί και ακόμα και σήμερα, τον αναφέρουν με τα καλύτερα λόγια και τον θυμούνται με πολύ ζωντανές και υπέροχες αναμνήσεις, ο Βασίλης Τσιάρτας, σε ανύποπτο χρόνο, μου είχε πει το 2000 όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, πως δεν υπάρχει υπομονή, λες και πρόκειται για τη Ρεάλ Μαδρίτης ή τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!

Η Σεβίγια περνά μια τρομακτική θεσμική κρίση. Ο Ντελ Νίδο Μπεναβέντε έχασε για άλλη μια φορά μια δίκη, όταν απορρίφθηκαν τα προληπτικά μέτρα που ζητήθηκαν για να μπορεί να ψηφίσει στη Συνέλευση των μετόχων, όπου θα είχε (αν μπορούσε να ψηφίσει με το πακέτο μετοχών του) επαρκή πλειοψηφία για να γίνει ξανά πρόεδρος.

Ο μεγαλύτερος γιος του πατέρα, Ντελ Νίδο, που θέλει να πουλήσει σε Αμερικανούς  το 25% της  ομάδας, θα πάρει αποφάσεις, αντιπροσωπεύοντας το ίδιο οικογενειακό πακέτο. Ένα εταιρικό χάος που συνεχίζει να «βαραίνει» το κλαμπ σε έναν ανταρτοπόλεμο που φαίνεται να μην έχει τέλος.

Ο τρόπος διακυβέρνησης  μάλλον έχει αποτύχει οριστικά, αφού δεν νομιμοποιούνται από την πλειοψηφία των μετόχων, που για δεύτερη χρονιά, ΔΕΝ πρόκειται να εγκρίνουν τους λογαριασμούς της διοίκησης.

Στον Ντελ Νίδο καταλογίζουν αποτυχημένες σπατάλες, πολύ μεγάλους μισθούς και λάθος επιλογές σε κάθε τι.

Οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τον σύλλογο είναι πολλοί και τον αγαπούν παθολογικά για ιστορικούς λογούς πιο πολύ, αλλά πλέον ο σύλλογος έχει μπει σε μια βαθιά εσωστρέφεια.

Η ομάδα παραπαίει και πρόκειται να εγγράψει δύο δάνεια αξίας 107 εκατομμυρίων ευρώ για να προσπαθήσει να μετριάσει την οικονομική καταστροφή της από κακοδιαχείριση!

Η Σεβίλλη, σε μια αισιόδοξη πρόβλεψη που έμοιαζε «λογιστική κομπίνα» είχε προϋπολογίσει 80 εκατομμύρια έσοδα από τη συμμετοχή στο Champions League τη φετινή σεζόν! Φυσικά απέτυχε παταγωδώς, δεν συνεχίζει καν στην Ευρώπη και αυτό το νούμερο δεν θα επιτευχθεί φυσικά, και υπολογίζεται ότι οι «ζημιές» που θα προκαλέσει ο αποκλεισμός θα ξεπεράσουν τα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό το νούμερο προστίθεται στα δυο σερί έτη παρουσίασης ζημιών σε ετήσιους απολογισμούς που δεν έχουν εγκριθεί σε καμία από τις δύο τελευταίες Συνελεύσεις των Μετόχων που πραγματοποιήθηκαν! 

Η αναχρηματοδότηση θα υπογραφεί με το ταμείο DBRS Morningstar και θα περιλαμβάνει δάνεια 85 εκατομμυρίων ευρώ με τελική διάρκεια μεταξύ 10 και 12 ετών και άλλων 22 εκατομμυρίων, με δυνατότητα ανανέωσης κάθε 5 χρόνια, αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο του 2023.

 «Είναι μια πράξη δανεισμού που θα εγγυηθεί τη σταθερότητα του συλλόγου τα επόμενα δέκα χρόνια, αποφεύγοντας έτσι την ανάγκη για αύξηση κεφαλαίου», δήλωσε ο αντιπρόεδρος Ντελ Νίδο Καράσκο. Η ερώτηση φυσικά θα μπορούσε να είναι, και ποιος θα κάλυπτε αυτά τα χρήματα, ακόμα κι αν χρειαζόταν αύξηση κεφαλαίου… Μία τεράστια κακοδιαχείριση, με μία ομάδα που εδώ και 18 χρόνια κερδίζει ευρωπαϊκού στη τους και ταυτόχρονα αιμορραγεί οικονομικά! Τόσο αποτυχημένο μοντέλο ψάχνω να βρω και δεν θυμάμαι ποτέ να έχει συμβεί. Αν δεν σκάσει οικονομικά θα είναι μία τεράστια επιτυχία αλλά φυσικά πολύ δύσκολα θα μπορέσει να παραμείνει ανταγωνιστική!

Όλα αυτά μετά από μόλις έξι μήνες από την κατάκτηση του Europa League. . Εκπληκτική κατρακύλα χωρίς ιστορικό προηγούμενο!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0