γράφει : Χρήστος Σωτηρακόπουλος
Ο Χάαλαντ δεν σπάει ρεκόρ απλά, τα διαλύει και τα στέλνει στους πέντε ανέμους. Και ειλικρινά, δεν ξέρω εάν έχουμε αντιληφθεί, πως αυτά που κάνει (από πλευράς αριθμών και γκολ), ούτε ο Μέσι, ούτε ο Ρονάλντο, τα είχαν καταφέρει στην ηλικία του! Ακούω από πολλούς ότι είναι… αντιτουριστικός και ξεχνάμε σε κάθε τέτοια συζήτηση πως το ποδόσφαιρο, από το ξεκίνημά του πριν 150 χρόνια, έχει αλλάξει παρά πολύ, εκτός από ένα πράγμα: όποιος στέλνει την μπάλα στα δίχτυα του αντιπάλου, θα είναι ο πιο χρήσιμος σε κάθε ενδεκάδα!
Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος
Πάνε σχεδόν 50 χρόνια από τότε, που σε μία κουβέντα για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται ο ποδοσφαιριστής στις φάσεις μέσα στην περιοχή, ο Φέρεντς Πούσκας είχε πει το αμίμητο: «Ας στέλνουν την μπάλα στα δίχτυα και μετά μπορούμε να κάνουμε κουβέντα για άλλες επιλογές!»
Αυτή ακριβώς είναι η δουλειά ειδικά του σέντερ φορ. Να σκοράρει. Όλα τα υπόλοιπα που μπήκαν εδώ και έξι δεκαετίες στη ζωή μας, από τις αρχές των '60s, και ακόμα περισσότερο στον 21ο αιώνα, για φορ που κάνουν πολλή δουλειά, που ανοίγουν χώρους, που πιέζουν, που παίζουν για την ομάδα, ψεύτικα εννιάρια, πολυλειτουργικοί φορ και παίκτες που αμύνονται καλά, όταν η ομάδα είναι υπό πίεση, είναι υπέροχα, αλλά έπονται.
Ο σέντερ φορ, από ένα πράγμα κρίνεται, και από ένα πράγμα πρέπει να υπολογίζεται η συνεισφορά του σε μία ομάδα: πόσα γκολ βάζει! Όλα τα υπόλοιπα είναι να είχαμε να λέγαμε, και ο Χάαλαντ αποτελεί, ειλικρινά, το αρχέτυπο του σέντερ φορ!
Δεν είναι τυχαίο πως κανείς άλλος, εδώ και σχεδόν 100 χρόνια, δεν είχε απειλήσει να σπάσει το ρεκόρ του τεράστιου Ντίξι Ντιν στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Του απόλυτου εννιαριού της δεκαετίας του ‘20, με τα 63 γκολ σε μια σεζόν, από τα οποία, τα 60 στο πρωτάθλημα της σεζόν 1927-28!
Ναι, πέρσι, έτσι όπως ξεκίνησε τη σεζόν ο Νορβηγός, έμοιαζε ότι θα μπορούσε αυτόν τον αδιανόητα υψηλό αριθμό να τον διαλύσει. Μοίραζε χατ-τρικ δεξιά και αριστερά, σαν να μην υπάρχει αύριο! Τον Φεβρουάριο, οι αριθμοί έδειχναν πως θα πάει μόνο στο πρωτάθλημα πάνω από 50 γκολ και παρότι δεν συνέβη, αυτό δεν σημαίνει, παράλληλα, πως και τα 49 γκολ που πέτυχε ήταν λίγα, σε μία χρονιά που βοήθησε καταλυτικά την Μάντσεστερ Σίτι, να κατακτήσει το τρεμπλ!
Το να απαριθμήσουμε εδώ, το πόσα πράγματα έχει κάνει, και πόσα γκολ έχει πετύχει, και τι αριθμούς έχει σπάσει, στο Champions League, στην Bundesliga, και στην Premier League, είναι ουτοπικό! Είναι ένας από τους ελάχιστους παίκτες, που έχουν πετύχει πέντε γκολ σε ένα ματς στο Champions League, ο νεότερος που έχει πετύχει 10 γκολ στην διοργάνωση ποτέ το 2020, και τα είχε βάλει με την Σάλτσμπουργκ τα οκτώ από αυτά, όχι φορώντας τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, της Μπάγερν, της Ρεάλ, ή της Μάντσεστερ Σίτι!
Στο παιχνίδι απέναντι στην Λίβερπουλ, εκτός του ότι σκόραρε και απέναντι στους «κόκκινους», με μόνη πλέον την Μπρέντφορντ να του έχει ξεφύγει από τις ομάδες που έχει αντιμετωπίσει στην Αγγλία, το κυριότερο είναι ότι έφτασε τα 50 γκολ στην Premier League γρηγορότερα από οποιονδήποτε άλλο στην ιστορία! Στον επιθετικό της Μάντσεστερ Σίτι χρειάστηκαν 48 παιχνίδια για να το καταφέρει, όταν ο κάτοχος του ρεκόρ, έως τώρα, ένας απ’ τους καλύτερους και πιο ποιοτικούς επιθετικούς που εμφανίστηκαν στην Premier League, ο Αντι Κόουλ, χρειάστηκε 65 αγώνες! Ο πρώην επιθετικός της Νιούκαστλ και μετά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έκανε πράματα και θάματα στα πρώτα χρόνια της διοργάνωσης, το 1993 – 94, που τον οδήγησαν στην πανάκριβη μεταγραφή του στο Ολντ Τράφορντ. Ακόμα κι αυτός, όταν πέρσι κλήθηκε να σχολιάσει την παρουσία του Χάαλαντ στο «Νησί», είπε πάρα πολύ απλά τη φράση «he is unbelievable».
Υπάρχουν πολλοί, που λένε πως το όλο στυλ του Νορβηγού επιθετικού, έχει κάτι του πρωτόγονου, κάτι το πολύ μπρουτάλ! Φυσικά και είναι έτσι, αλλά πού γράφει πως ο καλός επιθετικός, και αυτός που στέλνει την μπάλα στα δίχτυα, οφείλει να έχει την τεχνική κατάρτιση του Μέσι; Η δουλειά να γίνεται, αυτό είναι το βασικότερο απ’ όλα, και ένα άλλο πράγμα, το οποίο υπολογίζω κάθε φορά που βλέπω και όταν μεταδίδω τα παιχνίδια στα οποία αγωνίζεται ο Χάαλαντ, είναι πραγματικά το πόσο σκληρά δουλεύει μέσα στο γήπεδο, για να εκμεταλλευτεί και το τελευταίο εκατοστό, που θα του δώσει ένα αβαντάζ!
Και κάτι ακόμα υπολογίστε: Παρατηρήστε τους πανηγυρισμούς του και πόσες φορές γυρίζει προς τους συμπαίκτες του, αποθεώνοντας με την αγκαλιά του κάποιον που του έκανε πάσα, δείχνοντας με το δάχτυλο, επίσης, προς κάποιον που ξεκίνησε όλη την προσπάθεια, όπως είχε γίνει σε ένα γκολ, που η πρώτη και γρήγορη πάσα ήταν από τον Έντερσον!
Στο γκολ με την Λίβερπουλ έδειξε κατευθείαν προς τον Ακέ, που δημιούργησε με την κίνηση του τις προϋποθέσεις, αλλά και πάλι, ο Χάαλαντ ήταν αυτός, που με τη κίνηση και το ένστικτο του σκόρερ, μετουσίωσε την προσπάθεια σε γκολ!
Στα αποδυτήρια τον αγαπάνε και αυτό είναι ένα μεγάλο δείγμα. Ειδικά σε αποδυτήρια που είναι γεμάτα από προσωπικότητες και από πρωταθλητές.
Δεν ξέρω πόσα χρόνια ακόμα θα συνεχίσει να κάνει αυτά τα πράγματα, γιατί τρομάζει η ηλικία του, άμα σκεφτεί κανείς ότι είναι ένα παιδί γεννημένο τον Ιούλιο του 2000. Οι αριθμοί που μπορεί να φτάσει είναι εξωπραγματικοί, διαλύοντας οτιδήποτε αφήσουν πίσω τους Ρονάλντο και Μέσι. Εκείνο που αν σκεφτείς, βλέπεις πως είναι κρίμα, είναι το γεγονός πως δεν θα μπορέσει να είναι στο Euro, αφού η Νορβηγία αποκλείστηκε! Αυτό είναι γενικότερο ως ζήτημα με την εθνική του ομάδα, αφού δεν θα μπορέσει να καταφέρει μεγάλα πράγματα, κάτι το οποίο, πάντα για σπουδαίους παίκτες, και κυρίως για γκολτζήδες, είναι ένα μεγάλο μειονέκτημα!
Σε καθαρά προσωπικό επίπεδο ωστόσο, αυτή η τηλεπάθεια που έχει με τα αντίπαλα δίχτυα, είναι το μεγάλο του πλεονέκτημα και μπορεί σε κάποιους το αγωνιστικό του στυλ να μην αρέσει, ωστόσο η διαχρονική ατάκα του Πούσκας, θα είναι εκεί για να τον αποθεώνει.
«Στείλτε την μπάλα στα δίχτυα και μετά συζητάμε αν είχατε την οποιαδήποτε άλλη επιλογή!»
www.bnsports.gr