γράφει : Maverick
Σας έχω υποσχεθεί πως θα μιλάμε για πράγματα μέσα από αυτή τη στήλη που λόγω της δουλειάς μου σε αρκετά σημεία της Ευρώπης σε οικονομικά deals θα είναι δύσκολο να τα διαβάσετε αλλού. Σήμερα θα σας πω για το πώς οι άνθρωποι που τρέχουν τη Ρεάλ Μαδρίτης «αγνόησαν», εν γνώσει φυσικά του Φλορεντίνο Πέρεθ, τις επιθυμίες του Αντσελότι, και προχώρησαν στην επιλογή Μπέλινγχαμ. Και θα σας πω προς το κλείσιμο σε αυτό το κομμάτι ποιον επιλέγουν ως επόμενο νούμερο «9» για τη νέα εποχή της Ρεάλ.
Γράφει ο Maverick
Δύο είναι οι άνθρωποι που έχει ορίσει ο Πέρεθ να τρέχουν τη Ρεάλ. Τον Χοσέ Άνχελ Σάντσεθ και τον Τζούνι Καλαφάτ, που έχουν το τσεκ των επιταγών στα χέρια. «Η αγορά είναι το μόνο αφεντικό», έλεγε ο Άλαν Γκρίνσπαν, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ στη Μαύρη Δευτέρα των χρηματιστηρίων του 1987. Ο τρόπος που διαχειρίστηκε την κρίση, εκτόξευσε τη φήμη του, και τον μετέτρεψε μελλοντικά σε γκουρού. Έτσι και αυτοί οι δυο που κάνουν κουμάντο στην ομάδα της Ρεάλ.
Τα ασύγκριτα νούμερα που έδωσαν για να αποσπάσουν υπογραφές παικτών (Ροντριγκο Βινισιους, Καμαβινγκά Βαλβερδε και κυρίως και πάνω από όλα Μπέλινγχαμ) τους έκαναν κυρίαρχους!
Όλοι αυτοί αξίζουν πια πολύ περισσότερο από όσα κόστισαν. Και είχαμε και εκείνους που ήταν μηδενικού κόστους, όπως ο Ρούντιγκερ ή ο Άλάμπα, που φέρουν επίσης τη δική τους υπογραφή! Όλα μαζί τονίζουν μια σημαντική διαφορά. Να δίνεις αξία στο χρήμα μέσω όμως της ανθρώπινης παρουσίας. Αυτό είναι κάτι που δεν αποτιμάται στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Στο ποδόσφαιρο, γι’ αυτό και είναι ανούσιο να κρίνουμε ομάδες εισηγμένες στο χρηματιστήριο με βάση τις νίκες και τις ήττες, εξαρτάται πάρα πολύ από το εάν ένας ποδοσφαιριστής σε κενό τέρμα σκοράρει ή όχι!
Ο Αντσελότι δεν τρελαινόταν για τον Άγγλο. Ο Καλαφάτ επέμεινε στον Πέρεθ που επίσης έχει το δικό του κόλλημα και αυτό λέγεται… Μπαπέ. Τώρα όμως, μετά το εκπληκτικό ξεκίνημα του Μπέλινγχαμ από το καλοκαίρι και μετά, όλοι αντιλήφθηκαν πώς τα πάντα λειτουργούν πιο σωστά. Ο Αντσελότι πήρε ξεκάθαρη εντολή από τον Πέρεθ να του μάθει τη θέση «9» και αν συμβεί αυτό, δεδομένων των ικανοτήτων του παίκτη, θα μείνει με το στόμα ανοιχτό ο κόσμος! Μπορεί να μην παίξει ποτέ καθαρό «9», αλλά μόνο και μόνο ότι θα γνωρίζει τα μυστικά και θα εχει τις τοποθετήσεις, φτάνει και περισσεύει.
Οι δικηγόροι του Πέρεθ του είπαν τον Μάιο να συμφιλιωθεί με την UEFA και με την ιδέα του νέου φορμάτ στο Champions League, ωστόσο υπάρχει στρατηγικός προβληματισμός στη Μαδρίτη. Όχι γι ένα, αλλά για δυο θέματα.
Το ένα είναι ποιος θα έρθει ως διάδοχος του Κάρλο Αντσελότι το καλοκαίρι και το δεύτερο ποιος θα έρθει ως ο νέος Ρονάλντο, που θα είναι σημαντικό για τον σύλλογο, αφού πια έχει μπει στο καινούργιο «Σαντιάγο Μπερναμπέου»… Αυτό ίσως να οδηγήσει και να στοιχίσει σε κάποια πώληση το καλοκαίρι.
Η σημερινή εποχή είναι τρομακτικά αδυσώπητη στο κομμάτι του οικονομικού ανταγωνισμού. Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, δε μου αρέσει, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που θα αλλάξει αυτό που πραγματικά συμβαίνει και καλό είναι να το αντιληφθούμε όλοι μας. Η Ρεάλ πρέπει να συνεχίσει να ανταγωνίζεται όλο και πιο συχνά ομάδες που πίσω τους έχουν κράτη. Έχει να αντιμετωπίσει τους αγγλικούς συλλόγους, που τα λεφτά τους προέρχονται από όλες αυτές τις περιπτώσεις των εξαγορών, προκειμένου να ξεπλυθεί χρήμα. Και όσο και αν ενοχλεί τους φίλους της Premier League, η αλήθεια πονάει.
Φυσικά, επειδή καταλαβαίνω απόλυτα πώς παίζεται το παιχνίδι στα υψηλότερα κλιμάκια των εξαγορών, μιλώντας διαρκώς με funds, είναι αφέλεια να νομίζει κάποιος πως στο υψηλότερο επίπεδο όπου ανήκει η Ρεάλ Μαδρίτης, θα μείνει αμέτοχη. Ο Πέρεθ είναι διαβολικός και αυτοί που έχει βάλει να «τρέχουν» τα πάντα, ξέρουν πως οικονομικά πρέπει να σκάφτονται με οριακές επιλογές. Δεν θα το έκανε ποτέ ως πλάνο επιλογής και δεν υπήρχε σχέδιο, αλλά μέσα στον Covid-19 έφτιαχνε το γήπεδο και ταυτόχρονα έπρεπε να επενδύει για έμψυχο δυναμικό.
Αυτοί οι δυο βοηθοί του Φλορεντίνο Πέρεθ, που τρέχουν τον σύλλογο, έκαναν πραγματικά ισορροπία στον πάγο. Όλες οι επιλογές ήταν εξαιρετικές και ταυτόχρονα ερχόντουσαν και παίκτες που δεν κοστίζουν. Ιδανική η περίπτωση, μετά από την αποτυχία της μεταγραφής Αζάρ.
Ο Περεθ προτίμησε να επιβλέπει από την προεδρική του καρέκλα τις κινήσεις των δύο ανθρώπων, στους οποίους ανέθεσε την εν λευκώ ευθύνη της αναγέννησης μιας ομάδα,ς που μας τρέλανε με πέντε Champions League σε 9 σεζόν, κάτι πέρα από κάθε φαντασία.
Οι πιο ζωτικές ή στρατηγικές αποφάσεις πάντα βρίσκονται στα χέρια του προέδρου, ο οποίος αυτό το καλοκαίρι θα πρέπει να αποφασίσει για ένα ουσιαστικό θέμα. Τον διάδοχο για Ρονάλντο και Μπενζεμά.
Υπάρχει η εντολή σε μεγάλο δικηγορικό ελβετικό γραφείο να φτιαχτούν συμβόλαια. Η Ρεάλ θα ήθελε να ξαναμπεί στο παιχνίδι για να αποσπάσει την υπογραφή του Μπαπέ. Και φυσικά κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού, ακούει η φαντασία των φίλων των «μερένχες» κάποιον να ψιθυρίζει Χολαντ. Θα ήταν μια απαίτηση των φίλων του συλλόγου. Και αντάξιο του νέου γηπέδου. Όλου του οργανισμού που λέγεται Ρεάλ.
Η απόφαση δεν είναι εύκολη. Ο Μπαπέ με μηδενικό κόστος (αποφεύγοντας έτσι το κόστος μεταγραφής) και με αυτή την αύρα γαλαξιακής αίγλης που τον περιβάλλει, είναι πειρασμός. Αλλά πρέπει επίσης να σκεφτεί κάποιος, αν είναι αυτό που χρειάζεται αγωνιστικά η ομάδα. Μήπως αυτό που ταιριάζει στον Βινίσιους και τον Μπέλινγχαμ είναι η φιγούρα του «Cyborg» του μέλλοντος, που αντιπροσωπεύει ο γίγαντας από τη Νορβηγία;
Η απόφαση για τον προπονητή θα είναι καθοριστική επίσης. Όχι γιατί θα διαλέξει αυτός, ο Περεθ δεν φημίζεται για… δημοκρατικές διαδικασίες. Αλλά αυτος θα πρέπει να βάλει τα κομμάτια του παζλ σε μια σειρά. Αυτό θα είναι το κερασάκι στην τούρτα του νέου «Μπερναμπέου».
Ποιο λοιπόν θα είναι το επόμενο νούμερο «9» του Πέρεθ για τη νέα εποχή. Άντε να σας πω. Ποντάρω πως θα κινηθεί για τον Μπαμπέ. Απλούστατα όχι από ένστικτο, αλλά ξέρω (από πρώτο χέρι) πως το γραφείο στο οποίο απευθύνθηκε ο Πέρεθ στην Ελβετία είναι αυτό που ολοκλήρωσε τη συμφωνία Παρί Σεν Ζερμέν με Μονακο για τον Γάλλο σταρ το 2018. Ενώστε τις τελείες.