γράφει : Άλκης Τσαβδαράς
Ο.... πάτος υποτίθεται πως είχε «κατακτηθεί» ήδη από την Εθνική Γερμανίας. Αποτυχημένο Μουντιάλ, κάκιστη προετοιμασία ενόψει του δικού της Euro με συνεχόμενες «σφαλιάρες» στα φιλικά παιχνίδια. Αμ δε... Ο Σεπτέμβριος μπήκε με 4άρα από την Ιαπωνία. Πέμπτο σερί ματς χωρίς νίκη. Και ο Χάνσι Φλικ στον... κόσμο του!
Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς
Παιχνίδι διαφοροποίησης σε τακτική και διάθεση. Έτσι το προανήγγειλαν οι άνθρωποι της γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας το διεθνές φιλικό κόντρα στην Ιαπωνία στο Βόλφσμπουργκ. Ακόμα και το αποτέλεσμα να δει κανείς (1-4), δεν θέλει μεγάλη τέχνη για να καταλάβει αν πήγε στραβά αυτό το τεστ.
Ριζοσπαστικό δεν το λες αυτό που επιχείρησε ο Χάνσι Φλικ. Το έχουμε δει ξανά το έργο. Δεξί μπακ ο Κίμιχ αφού δεν υπάρχει άλλος. Αριστερό μπακ ο Σλότερμπεκ, που είναι στόπερ. Αυτά τα κάνει ο Πεπ Γκουαρδιόλα, αλλά η Εθνική Γερμανίας απέχει από το να θεωρείται ισάξιο ρόστερ με αυτό της Μάντσεστερ Σίτι. Ήμαρτον δηλαδή... Βιρτς και Σανέ στάθηκαν μεσοεπιθετικά στο ύψος των περιστάσεων. Και αυτό ήταν.
Τα ατομικά λάθη έκαναν «πάρτι». Ο Σλότερμπεκ ήταν εκτεθειμένος, παρά τις βοήθειες του Γκνάμπρι. Πολύ απλά γιατί δεν είναι αριστερό μπακ. Βέβαια τα δύο τελευταία γκολ τα χρεώνεται ο Γκόσενς, ο οποίος υποτίθεται παίζει το συγκεκριμένο ρόλο, πλέον στην Ουνιόν Βερολίνου. Αλλά από τη μεριά του μπήκε το 3-1 και το 4-1. Το γιατί ο Ρούντιγκερ στη χαμένη μπαλιά του 3-1 περπατά καμαρωτός προς την άμυνα, αντί να... ξεσκιστεί να προλάβει τον αντίπαλο (λεπτό 89ο), είναι επίσης μία καλή απορία. Το γιατί ο Ζίλε, που επέστρεψε στην Εθνική ομάδα, σήκωνε τα χέρια από απόγνωση για τα μαρκαρίσματα των συμπαικτών του, ενώ ο ίδιος άφηνε ασιατικό κόσμο ολομόναχο να αλωνίζει στην περιοχή, θα παραμείνει επίσης μία απορία. Ο γκολκίπερ Τερ Στέγκεν περίμενε τόσα χρόνια την ευκαιρία του να γίνει νούμερο 1. Και τώρα που αξιοποιεί την απουσία του Νόιερ, βλέπει μπροστά του, αντί για μία αξιοπρεπή άμυνα, ένα... σκορποχώρι. Τρεις σερί ήττες είχε να δεχτεί από το 1985. Η 5άρα από την Αγγλία το 2001 ήταν μόνο χειρότερο εντός έδρας αποτέλεσμα από την παρωδία του Βόλφσμπουργκ.
Η ανάλυση της τακτικής παίρνει αναβολή. Διότι πολύ απλά δεν μπορεί να κριθεί σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Ομάδα που την... ξεμπρόστιασε πριν από 10 μήνες στο Μουντιάλ, έπραξε ακριβώς το ίδιο. Η Ιαπωνία διακρίνεται για συγκεκριμένες αρετές: ομαδικότητα, πάθος, διάθεση, αυτοθυσία. Έννοιες που στην Mannschaft είναι άγνωστες. Η ευθύνη του προπονητή μεγάλη. Κάθε παιχνίδι είναι «τελικός» για εκείνον. Περισσότερους υποστηρικτές σίγουρα δεν κέρδισε μετά το νέο κάζο. Και το χειρότερο: τον περιμένει η Γαλλία στο Ντόρτμουντ την προσεχή Τρίτη.
Ανάλογη εικόνα, 9 μήνες πριν από το δικό της Euro, θα είναι ίσως καταδικαστική για τον ομοσπονδιακό. Όσο και να θέλουν να πιστέψουν στην επιλογή τους οι παράγοντες Νόιεντορφ, Βάτσκε και Φέλερ, ο Φλικ δεν... φτάνει τους παίκτες. Ο Φέλερ τα έριξε πάλι στους παίκτες («κανείς δεν πρέπει να είναι χεσ... την Τρίτη»), ο Φλικ διαφήμισε ξανά τον εαυτό του («το προπονητικό τιμ τα καταφέρνει μια χαρά, είμαι ο κατάλληλος»). Ο νέος αρχηγός Γκιντογκάν έριξε στο τραπέζι την καλύτερη ατάκα: «ίσως πιστεύουμε ότι είμαστε καλύτεροι απ’ ότι πραγματικά συμβαίνει».
Θέλετε γεγονότα; Η Γερμανία δεν εκπαιδεύει πλέον ταλέντα όπως έκανε παλιά. Κανονικά 9άρι υπάρχει, αλλά είναι από το κάτω ράφι (Φίλκρουγκ). Οι στόπερ έγιναν... ντελικάτοι, αντί να τρώνε σίδερα. Ακραίοι αμυντικοί αποτελεί ξένη λέξη. Στοιχεία που διέκριναν την «μάνσαφτ» εξαφανίστηκαν. Θέληση, ομαδικό πνεύμα, ηγέτες, κίνητρο. ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΗΔΕΝ! Αυτή δεν είναι Εθνική Γερμανίας. Είναι πλέον ένας ευρωπαίος κομπάρσος... Και τίποτα δεν θα αλλάξει αν τυχόν (γιατί περί τύχης θα πρόκειται) πάρει αποτέλεσμα κόντρα στη Γαλλία την Τρίτη.
www.bnsports.gr