Box to Box

Το «φυτώριο Ευρωλίγκα» για το ΝΒΑ και η «εισβολή» των βετεράνων

Το «φυτώριο Ευρωλίγκα» για το ΝΒΑ και η «εισβολή» των βετεράνων

Αρχές άνοιξης του 2020. Σχεδόν τρία χρόνια πριν. Και οι Κέμπα Γουόκερ, Φρανκ Καμίνσκι, Μπεν ΜακΛεμόρ, Τζαμπάρι Πάρκερ και αρκετοί άλλοι δεν είναι απλά μέλη ομάδων του ΝΒΑ αλλά πρωταγωνιστές. Κάτι παραπάνω από τρία χρόνια αργότερα όλοι αυτοί πέρασαν για πρώτη φορά τον Ατλαντικό για την Ευρώπη σε μία πρωτοφανή στα χρονικά «εισβολή» ΝΒΑερ στη «γηραιά ήπειρο». Όλα όμως έχουν την εξήγησή τους.

Γράφει ο Γιάννης Ψαράκης

Σεζόν 2019-20. Η σεζόν που διακόπηκε βίαια και άδοξα λόγω της πανδημίας. Ο Κέμπα Γουόκερ, παίκτης τότε των Μπόστον Σέλτικς, βασικός και στα 56 ματς της περιόδου, με 33’ στο παρκέ και 20,4 πόντους μέσο όρο! Ο Τζαμπάρι Πάρκερ μέλος των Ατλάντα Χοκς, βασικός με 26’ σε δράση, 15 πόντους και 6 ριμπάουντ μέσο όρο. Μία από τις καλύτερες σεζόν του έκανε ο Φρανκ Καμίνσκι ως αναπληρωματικός ψηλός στους Φοίνιξ Σανς με 20’ εντός αγώνα, 9,7 πόντους και 4,5 ριμπάουντ μέσο όρο. Βοηθητικός αλλά ουσιαστικός στους Ντιτρόιτ Πίστονς με 26’ στο παρκέ και 10,3 πόντους ο Λάνγκστον Γκάλογουεϊ ενώ ο Μπεν ΜακΛεμόρ, βασικός στους Ρόκετς σε 71 ματς με 23’ εντός αγώνα και 10,1 πόντους βρισκόταν σε συνεχή ανοδική πορεία. Όσο για τον Ουίλι Κόλει-Στάιν, μί σεζόν πριν (2018-19), βασικός και αναντικατάστατος σέντερ στους Σακραμέντο Κινγκ για 81 ματς και 12 πόντους μαζί με 8,4 ριμπάουντ μέσο όρο.

Θα έλεγε κανείς ότι οι παραπάνω μαζί με παίκτες όπως τα αδέρφια Γουίλι και Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, ο βετεράνος Μάικ Σκοτ, ο Στέρλινγκ Μπράουν και πολλοί άλλοι ήταν εκ των πρωταγωνιστών, σίγουρα ούτε βοηθητικοί ούτε παγκίτες τρεις σεζόν πριν. Κι όμως, η σεζόν 2023-24 θα τους βρει να αγωνίζονται στην Ευρώπη και όχι αποκλειστικά στην Ευρωλίγκα αλλά και σε πρωταθλήματα όπως του Βελγίου ή της Ουκρανίας ή σε μην πρωταγωνίστριες ομάδες της ιταλικής λίγκας. Και για αυτό υπάρχει λόγος…

Καταρχάς ας ρίξουμε μία σύντομη ματιά στους αγώνες καριέρας που έχουν δώσει οι πιο δημοφιλείς από τους πάνω από 20 μέχρι και την προηγούμενη σεζόν ΝΒΑερ που ήρθαν φέτος στη «γηραιά ήπειρο». Ξεχωρίζουν τα 750 ματς του Κέμπα Γουόκερ, τα 556 του κάτοικου Ανω Λιοσίων πλέον ΜακΛεμόρ ενώ 10 από τους παίκτες μετράνε πάνω από 300 ματς καριέρας!

Παίκτης

Ομάδα

Αγώνες ΝΒΑ *

Κέμπα Γουόκερ

Μονακό

750

Μπεν ΜακΛεμόρ

ΑΕΚ

556

Μάικ Σκοτ

Βιλερμπάν

555

Λάνγκστον Γκάλογουεϊ

Ρέτζιο Εμίλια

452

Ραούλ Νέτο

Φενέρμπαχτσε

435

Ουίλι Κόλει-Στάιν

Βαρέζε

422

Φρανκ Καμίνσκι

Παρτιζάν

413

Γουίλι Ερνανγκόμεθ

Μπαρτσελόνα

344

Χουάντσο Ερνανγκόμεθ

Παναθηναϊκός

339

Τζαμπάρι Πάρκερ

Μπαρτσελόνα

310

Στέρλινγκ Μπράουν

Άλμπα

268

Τζαλίλ Οκαφόρ

Σαραγόσα

247

Φρανκ Τζάκσον

Βιλερμπάν

214

Πάτρικ ΜακΚόου

Οστάνδη

199

Τζόρνταν ΜακΡέι

ΑΕΚ

123

Ντέιβον Ριντ

Προμετέρι

122

PJ Ντοζίερ

Παρτιζάν

121

* Κανονική περίοδος

Η μία ανάγνωση λοιπόν της «εισβολής» τόσων βετεράνων του ΝΒΑ λέει ότι δεν είχαν ούτε να δώσουν ούτε (κυρίως) να πάρουν, από χρηματικής άποψης, τίποτε περισσότερο από το ΝΒΑ. Ο Κέμπα Γουόκερ πέρυσι ήταν περαστικός 9 ματς από τους Μάβερικς. Ο ΜακΛεμόρ ερχόμενος από σεζόν με σοβαρό τραυματισμό έπαιξε ένα ματς στην Κίνα. Ο Γκάλογουεϊ τη σεζόν 2021-22 έπαιξε όλα και όλα 7 ματς στο ΝΒΑ και πέρυσι «βολόδερνε» στη G-League. Ομοίως ο Κόλεϊ-Στάιν με 20 ματς τη σεζόν 2021-22 και πέρυσι στην «αναπτυξιακή» λίγκα, ο Μάικ Σκοτ πέρυσι κάτοικος Πουέρτο Ρίκο και ο Καμίνσκι παγκίτης πολυτελείας σε Χοκς και Ρόκετς παίζοντας σκάρτα 6 λεπτά ανά αγώνα.

Για αυτούς και αρκετούς άλλους μέχρι πρότινος ΝΒΑερ η Ευρώπη είναι μία καλή «καβάντζα» για καλά λεφτά και αν τους… κάτσει και έχουν μια καλή σεζόν ίσως πάρουν παράταση για 1-2 χρόνια ακόμη, αλλιώς θα καταλήξουν σαν το πάλαι ποτέ Νο1 Αντονι Μπένετ ή τον Ντουάιτ Χάουαρντ να ψάχνουν για τα τελευταία ένσημα σε Ταϊβάν και Κορέα.

Η άλλη ανάγνωση έχει να κάνει με τους παίκτες που θέλουν να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα, να προκαλέσουν λίγο ντόρο γύρω από το όνομά τους μέσα από καλά νούμερα και εμφανίσεις στην Ευρωλίγκα και να επιστρέψουν με καλύτερους όρους στο ΝΒΑ. Πιο δύσκολο μονοπάτι που προσφέρεται κυρίως για νεαρότερους παίκτες. Πρόσφατο και φωτεινό παράδειγμα ο Ντάντε Έξουμ, ο Αυστραλός γκαρντ της Παρτιζάν που επέστρεψε στο ΝΒΑ (Ντάλας). Στην κατηγορία αυτή ανήκει ο 28χρονος Τζαμπάρι Πάρκερ ο οποίος από το 2020 και μετά έπαιξε σε όλα κι όλα 25 ματς στο ΝΒΑ, πέρυσι ήταν συνεχώς τραυματίας και η δημοφιλής Μπαρτσελόνα του δίνει τη δυνατότητα να «φανεί». Ομοίως ο συμπαίκτης του στη «Μπάρσα» Ουίλι Ερνανγκόμεθ και ο αδερφός του Χουάντσο στον Παναθηναϊκό. Ούτε… τελειωμένοι παίκτες είναι (δεν θα μπορούσαν άλλωστε ως βασικό δίδυμο φόργουορντ στην Παγκόσμια Κυπελλούχο Ισπανία) ούτε “έκλεισε” για αυτούς το κεφάλαιο ΝΒΑ πριν καν φτάσουν τα 30.

Το αυτό ισχύει για τον 28χρονο Στέρλινγκ Μπράουν, τους συνομήλικούς του Ντεβόν Ριντ και Τζαλίλ Οκάφορ, τον 25χρονο Φρανκ Τζάκσον, τον 27χρονο Ντόζιερ ακόμη και τον 32χρονο ΜακΡέι της ΑΕΚ.

Κοινός παρονομαστής για όλους τους παραπάνω; Η τύχη (να μην τραυματιστούν δηλαδή) και κυρίως το κίνητρο που θα βρουν να παίξουν σε μία άγνωστη για αυτούς λίγκα, υπό (σχεδόν) άλλους κανονισμούς σε αρκετά κομμάτια του παιχνιδιού και σε ένα άκρως απαιτητικό περιβάλλον όπως αυτό των ευρωπαϊκών ομάδων όπου η ήττα… απαγορεύεται και κάθε νίκη θεωρείται απλά συμβατική υποχρέωση και τίποτε παραπάνω.

www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0