γράφει : Γιάννης Ψαράκης
Στις οικονομικές διαμάχες ανάμεσα σε ομάδες και παίκτες 999 στις 1000 φορές ο παίκτης έχει πάντα δίκιο. Και η περίπτωση του Νικόλα Μίροτιτς με τη Μπαρτσελόνα δεν είναι η μία εξαίρεση. Όπως δεν ήταν οι αντίστοιχες του Ταϊρίζ Ράις, του Κέβιν Σεραφέν και του Τομά Ερτέλ.
Γράφει ο Γιάννης Ψαράκης
Μεγάλο κλαμπ, ναι, τεράστιο αλλά μάλλον κάπου θα πρέπει να αναλαμβάνουν και τις ευθύνες των… πράξεων και των υπογραφών τους στη Μπαρτσελόνα. Η υπόθεση της μονομερούς διακοπής συμβολαίου του Νικόλα Μίροτιτς ήρθε να προστεθεί σε μία αλυσίδα αντίστοιχων περιπτώσεων, όλες με πρωταγωνίστρια την Καταλανική ομάδα που αθέτησε τους όρους των συμβολαίων και στο όνομα του “είμαστε η Μπαρτσελόνα και κάνουμε ότι θέλουμε” εκτίθεται για μία ακόμη φορά.
Ο διεθνής με την Εθνική Ισπανίας Μαυροβούνιος φόργουορντ πήγε στη Βαρκελώνη το όχι μακρινό 2019 υπογράφοντας το πιο πλουσιοπάροχο συμβόλαιο στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ με απολαβές που ξεπερνούσαν ετησίως τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Δεν την… ανάγκασε κανείς τη Μπαρτσελόνα (όπως δεν αναγκάζει την οποιαδήποτε Μπαρτσελόνα αυτού του κόσμου) να του δώσει τόσα πολλά έως και τρελά για τα ευρωπαϊκά δεδομένα χρήματα. Την αναγκάζει όμως το συμβόλαιο που έχει υπογράψει να αποπληρωθεί ο παίκτης.
Τα δικονομίστικα παιχνιδάκια τύπου “βρισκόμαστε σε καθεστώς οικονομικής εξυγίανσης” την ώρα που “έσκασαν” επισήμως 2 εκατομμύρια για τον Ερνανγκόμεζ (χώρια πόσα θα πάρει… πλαγίως) είναι για τις μάζες και τους φανατικούς. Γιατί στο τέλος της ημέρας αργά ή γρήγορα η Μπαρτσελόνα θα κληθεί να βάλει γερά το χέρι στο ταμείο της για να πληρώσει το έως το 2025 συμβόλαιο του Μίροτιτς.
Το κακό με τη Μπαρτσελόνα είναι πως για μία ακόμη φορά πρωταγωνιστεί αρνητικά στην ειδησεογραφία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, μία… κολόνια που κρατάει από το 2017 και την υπόθεση του Ταϊρίζ Ράις. Τότε, μετά το τέλος του πρώτου από τα δύο του κλειστού συμβολαίου του πρώην παίκτη Πανιωνίου και Παναθηναϊκού η Μπαρτσελόνα θέλησε να του το “σπάσει” με το έτσι θέλω. Ο Ράις που δεν… μάσησε στύλωσε τα πόδια, οπλίστηκε με υπομονή, άντεξε να μείνει εκτός δράσης για πάνω από 4 μήνες, όσο κράτησε η προετοιμασία και οι 3 πρώτες μήνες δράσης και τελικά δικαιώθηκε αφού στις 15 Γενάρη 2018 η Μπαρτσελόνα αναγκάστηκε να συμβιβαστεί μαζί του πληρώνοντας του το μεγαλύτερο μέρος του συμβολαίου του.
Πριν καν ξεχαστεί η υπόθεση του Ράις μία ακόμη προέκυψε με τον Γάλλο σέντερ Κέβιν Σεραφέν τον οποίο η Μπάρσα είχε κάνει δικό της το 2017. Όταν τραυματίστηκε σχετικά σοβαρά χάνοντας πάνω από τη μισή σεζόν η διοίκηση των Καταλανών θέλησε να τον πετάξει σαν στημένη λεμονόκουπα αλλά ο βετεράνος πρώην ΝΒΑερ σέντερ ακολουθώντας την τακτική Ράις όχι απλά παρέμεινε στην ομάδα, όχι δεν φοβήθηκε τον εκβιασμό αλλά επέστρεψε και έπαιξε και την επόμενη σεζόν παρά τις κόντρες που είχε με τον τότε προπονητή Σβέτισλαβ Πέσιτς.
Η δε τελευταία υπόθεση “παραγκωνισμού” παίκτη ήταν αυτή ενός άλλου Γάλλου, του διεθνή γκαρντ Τομά Ερτέλ ο οποίος ήταν στην ομάδα από το 2017 και στα μισά της σεζόν 2020-21 και ενώ ο παίκτης προερχόταν από σοβαρότατο τραυματισμό την προηγούμενη (όπου είχε παίξει μόλις 3 ματς Ευρωλίγκα) αποφάσισαν με το έτσι θέλω να τον παρατήσουν (κυριολεκτικά) στην Κωνσταντινούπολη μετά από αγώνα με την Εφές τον Δεκέμβρη του 2020. Ο Ερτέλ που κατηγορήθηκε ότι είχε έρθει σε επαφή με τη Ρεάλ για να μεταγραφεί την επόμενη σεζόν (όπως και έγινε τελικά…) τέθηκε επιδεικτικά στο περιθώριο, η Μπαρτσελόνα κατακρίθηκε σχεδόν από το σύνολο παικτών, ΜΜΕ και φιλάθλων και τελικά υποχρεώθηκε και να του πληρώσει το συμβόλαιο και να τον δώσει δανεικό στη Βιλερμπάν έως το τέλος εκείνης της σεζόν.
Άραγε τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον Μίροτιτς και κατά πόσο η Μπαρτσελόνα θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τυχόν συμφωνία του παίκτη με άλλο κλαμπ για να… γλιτώσει όσα του χρωστάει;
www.bnsports.gr