Box to Box

Λειψία: Περνάς τα 23 σου χρόνια, δεν πατάς ούτε απ’ έξω...

Λειψία: Περνάς τα 23 σου χρόνια, δεν πατάς ούτε απ’ έξω...
Είτε τη σιχαίνεσαι, είτε την κράζεις, για ένα στοιχείο οφείλουν όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι (και όχι μόνο) να παραδεχτούν τη Λειψία. Ο μεταγραφικός σχεδιασμός, η λειτουργία και νοοτροπία της, όπως και οι αγοραπωλησίες, αξίζουν θαυμασμό και κερδίζει αναγνώριση ακόμα και από τον επιχειρηματικό κόσμο. Βλέπε και φέτος...
Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Ούτως ή άλλως η Λειψία αποτελεί πρότυπο selling club στην Ευρώπη. Βασικά, είναι περισσότερο επιχείρηση, παρά σύλλογος, αν κρίνουμε από την ανάμιξή της με τη Red Bull. Άρα, με δεδομένα τα κέρδη του κολοσσού αυτού, κομματάκι δύσκολο να μην αποτελεί συνταγή επιτυχίας και τα όσα καταφέρνουν στα ενδότερα των... μαγαζιών τους, οι Λειψία και Σάλτσμπουργκ. Τις βάζουμε στο ίδιο καζάνι, για ευνόητους λόγους. Κυρίως γιατί η αυστριακή «μονάδα» της εταιρείας, αποτελεί την κινητήρια δύναμη τροφοδότησης ποδοσφαιριστών στην πόλη της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

Η σκέψη μας για το άρθρο αυτό αποτέλεσε το έντονο πάρε-δώσε των τελευταίων ημερών στη Σαξονία. Πέραν των γνωστών αποχωρήσεων των Ενκουνκού και Σόμποσλαϊ, ο ερχομός αστεριών όπως οι Οπεντά και Σίμονς, πιστοποιούν για μία ακόμα φορά, πώς το χρήμα δεν... τρελαίνει τα μυαλά των ανθρώπων στη χώρα του «κουτιού». Το πλάνο είναι συγκεκριμένο από τότε που ανέβηκε στη μεγάλη κατηγορία, την Bundesliga. Ανέβηκε τα σκαλοπάτια, προχώρησε, στην Ευρώπη, κατέκτησε τρόπαια (2 σερί Κύπελλα Γερμανίας), αλλά υπάρχει πίστη στο σχέδιο. Κάτι που θα έπρεπε να αποτελεί νόμο για κάθε ομάδα στον κόσμο. Για όσους είναι μη γνώστες του πλάνου της Λειψίας ή δεν έχουν διαβάσει παλαιώτερα κείμενό μας, εξηγούμαι ότι ουδείς παίκτης άνω των 23 ετών περνάει το πόδι του στο προπονητικό κέντρο του συλλόγου, ούτε διαθέτει στοιχεία ντίβα, ούτε βάζουμε κάτω τα μαθηματικά για το φετινό καλοκαίρι.

Το transfermarkt μας ενημερώνει ότι έβαλε στα ταμεία της 130 εκατ. ευρώ από την πώληση των «Άγγλων» (Ενκουνκού και Σόμποσλαϊ). Μαζί με κάτι... άλλους, συνολικά έσοδα περί τα 140 εκατ. ευρώ. Αποκλείεται προφανώς για μία ομάδα που σέβεται τοβ εαυτό της να μην είχε βρει εκ των προτέρων τους διαδόχους των δύο αυτών μεσοεπιθετικών, οι οποίοι παρεμπιπτόντως είναι 25 και 22 ετών αντίστοιχα.

Η Λειψία έκανε δικούς της τον εκ των MVP του πρωταθλήματος Ολλανδίας, Τσάβι Σίμονς, τον αδιανόητο Λόις Οπεντά, που έκανε παπάδες με τη Λανς, όπως και τον εξαιρετικό Κρίστοφ Μπάουμγκαρτνερ της Χόφενχαϊμ. Ο ένας, ο Ολλανδός, πιο ώριμος από ποτέ, έρχεται να βοηθήσει τους Γερμανούς και να ξεφύγει επιτέλους από όρους τύπου wonderkid που τον συντροφεύουν από τα 16 του (τώρα είναι 20). Τα 21 γκολ του Οπεντά στη Ligue 1 μιλούν από μόνα τους. Ο Μπάουμγκαρτνερ είναι εδώ και χρόνια έτοιμος για το παραπάνω βήμα στα ενδότερα της Bundesliga και τώρα το πραγματοποίησε.

Στη... ζυγαριά βάζουμε και τους νεοφερμένους από το αδερφικό σωματείο της Σάλτσμπουργκ, Σέσκο και Ζάιβαλντ, τον ανερχόμενο νεαρό στόπερ Μπιτσιαμπού (ΠΣΖ) και τον δανεικό Φάμπιο Καρβάλιο της Λίβερπουλ. Σύνολο κόστους όλων των παικτών που θα παίξουν ρόλο σημαντική ή μη, περί τα 126 εκατ. ευρώ. Φυσικά κερδισμένη οικονομικά από τη διαμόρφωση του ρόστερ, μιλάμε πάντα για το πάρε-δώσε, χωρίς να υπολογίζουμε το μπάτζετ για φέτος. Από την άλλη, αν μπουν στο τραπέζι και έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα και χορηγούς, τότε καταλαβαίνει κανείς ότι το πρόσημο γίνεται ακόμα πιο θετικό.

Στο θέμα μας. Οι ηλικίες των ποδοσφαιριστών που αποκτήθηκαν είναι έως 23 ετών (στα 29 χρόνια ο μπακ-απ γκολκίπερ Τσίνγκερλε αλλά εκεί μιλάμε για άλλη θέση, με διαφορετικό εντελώς σκοπό). Τις καταγράφουμε χύμα (τα ονόματα αναφέρθηκαν πιο πάνω): 23, 23, 20, 22, 18, 20, 20. Όπως εξηγήσαμε και νωρίτερα, ο σχεδιασμός παραμένει ίδιος και απαράλλακτος. Μέχρι 23 ετών οι μεταγραφές. Να σμιλευτούν, να μπουν στο πρόγραμμα, να «φτιαχτούν» νέοι αστέρες για τα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ, με σκοπό την εισροή χρημάτων. Πώληση, αφορά κοκ. Η αλυσίδα του ποδοσφαίρου δε σπάει, αρκεί η διαχείριση να είναι αυτή που πρέπει.

Ναι εντάξει, θα πει κάποιος, σιγά μην είναι όλες οι μεταγραφές της στο ίδιο μοτίβο. Το ψάξαμε και αυτό, για πάρτη σας. Αναφέρουμε τους... μεγαλύτερους σε ηλικία νεοφερμένους στους «ταύρους», είτε με απόκτηση, είτε με δανεισμό, την τελευταία 5ετία (εξαιρούνται τερματοφύλακες).

Σεζόν 2018-19: Χαϊνταρά (20), Μουκιέλε (20), Σαράτσι (20)

Σεζόν 2019-20: Ανχελίνιο (23), Σικ (23)

Σεζόν 2020-21: Χβανγκ (24), Σόρλοτ (24)

Σεζόν 2021-22: Αντρέ Σίλβα (25)

Σεζόν 2022-23: Ράουμ (24)

Αν πάμε πιο πίσω, φυσικά η ηλικία παραμένει στα 20, 21 χρόνια. Ανεβαίνει ο μέσος όρος διότι η ομάδα γιγαντώνεται, ενισχύεται και με πιο σημαντικά ονόματα, βλέπε την περσινή επιστροφή του Βέρνερ, την οποία δεν την υπολογίσαμε καν. Ακόμα και μία σεζόν νωρίτερα, ο Αντρέ Σίλβα ήρθε ως αντί-Βέρνερ, έχοντας κάνει σπουδαία σεζόν στην Άιντραχτ. Η εξαίρεση δηλαδή. Οι 24χρονοι Χβανγκ και Σόρλοτ ανήκουν στο ίδιο κλαμπ, πάνω-κάτω.

Σημαντικό πρότζεκτ στη Λειψία. Κορυφαίο business plan. Ονόματα δυνατά, που εξελίσσονται ακόμα περισσότερο. Περιμένουμε το μιξ του κόουτς Μάρκο Ρόζε να πάρει σάρκα και οστά.

www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0