γράφει : Άλκης Τσαβδαράς
Είναι η οικοδέσποινα του επόμενου Euro 2024. Η Γερμανία θα φιλοξενήσει ένα τουρνουά στο οποίο θα ήθελε πάρα πολύ να μπει και πάλι στο μάτι των «μεγάλων» του ευρωπαϊκού ποδόσφαιρου. Τα μηνύματα των φιλικών, αφού δεν δίνει προκριματικά, μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι. Ο Χάνσι Φλικ πρέπει να ξυπνήσει...
Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς
Η κριτική είναι πάντα εύκολη. Ειδικά από μη ειδήμονες όπως εμείς, που απλά βλέπουμε περιφερειακά τα όσα συμβαίνουν σε ένα κλαμπ ή μία Εθνική ομάδα. Στα ενδότερα όλα είναι διαφορετικά. Όταν απουσιάζουν τα θετικά αποτελέσματα, είτε σε επίσημα, είτε σε φιλικά ματς, γίνεται ακόμα πιο εύκολη η κατακεραύνωση προσώπων και πρωταγωνιστών. Στην Εθνική ομάδα της Γερμανίας, η κριτική των προηγούμενων ημερών, είναι στα ντουζένια της...
Και όχι άδικα. Έναν χρόνο πριν από το δικό της Euro, η αρμάδα του Χάνσι Φλικ μοιάζει αιώνες πίσω από τα μεγαθήρια των Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία. Τα αποτελέσματα, στην προκειμένη περίπτωση, όντως μιλούν από μόνα τους. Ισοπαλία 3-3 με Ουκρανία (1-0, 1-3, 3-3 στο τέλος), ήττα 0-1 από Πολωνία, ήττα 0-2 από Κολομβία. Οι καμπάνες όχι μόνο ηχούν στο στρατόπεδο της «μάνσαφτ», αλλά έχουν τείνει να... κουφάνουν και τους πιο πιστούς υποστηρικτές της. Άντε, τα σκορ μπορεί (μπορεί λέω) και να δικαιολογούνται, ο τρόπος, όμως, είναι απαράδεκτος για το επίπεδο μίας Εθνικής Γερμανίας.
«Ο Χάνσι Φλικ με διαβεβαίωσε ότι τον Σεπτέμβριο θα δούμε την πραγματική Εθνική ομάδα», τα λόγια του προέδρου της Ομοσπονδίας, Μπερντ Νόιεντορφ, μετά από το τηλέφωνημα προς τον Φλικ. Εμπιστεύτηκε τη συμβουλή του τεχνικού διευθυντή, Ρούντι Φέλερ, ο οποίος στηρίζει τον 58χρονο εκλέκτορα. Το έπραξε δημόσια πριν από το τρίτο κατά σειρά φιλικό με την Κολομβία και μετά το 0-1 από τους γείτονες Πολωνούς. Το να παίρνεις με το ζόρι ισοπαλία από την Ουκρανία, το να χάνεις από την Πολωνία, να στηρίζεται ο ομοσπονδιακός προπονητής και να ακολουθεί μία καταστροφική εικόνα κόντρα στους Λατίνους; Ε αυτό πάει πολύ. Ο κόσμος στο Γκελζενκίρχεν (έδρα της Σάλκε) είναι ποδοσφαιρικός. Αναγνωρίζει το καλό και την προσπάθεια. Οι αποδοκιμασίες στο 0-2 του Κουαδράδο, ακούστηκαν σε όλη τη χώρα.
Ίσως και να βιάστηκε ο Ρούντι Φέλερ. Ιδανική επιλογή ο Χάνσι Φλικ. Στη θεωρία, ναι, βεβαίως. Στην πράξη απέχει η πραγματικότητα από τα όνειρα που είχαν οι παράγοντες της γερμανικής ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Δεύτερη χειρότερη συγκομιδή βαθμών όλων των εποχών, μετά τον κάκιστο Έριχ Ρίμπεκ (1998-00). Ανασφάλεια, έλλειψη πίστης των παικτών προς τις επιλογές του Φλικ, άγνοια για το πρόσωπο που θέλει να επιδείξει. Κυριαρχίας; Υπομονής; Ουδείς γνωρίζει. Ουδείς διαπίστωσε στα τρία αυτά φιλικά αν θα παίξει με τριάδα (την δοκίμασε σε όλα) ή τετράδα στην άμυνα, αν οι ποδοσφαιριστές βρήκαν τρόπο να αφομοιώσουν αυτά που ζητά ο προπονητής.
Δεδομένο ότι οι τρεις στην άμυνα είναι ένα αποτυχημένο πείραμα. Εντελώς όμως. Καμία σιγουριά, καμία σταθερότητα, καμία βοήθεια ανασταλτικά. Το απόλυτο μηδέν. Επιθετικά αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό γιατί ο πολυδιαφημισμένος πρώτος σκόρερ στην Bundesliga, Νίκλας Φίλκρουγκ, που πήγε μετά βαίων και κλάδων στο Μουντιάλ του Κατάρ ως μοναδικός καθαρόαιμος φορ και απέδωσε τα καλύτερα - σύμφωνα πάντα με τις δυνατότητές του - αγωνίστηκε μόλις για ένα ημίχρονο με την Ουκρανία (σκόραρε το 1-0), μόλις για 22’ με την Πολωνία και άλλα 34’ με την Κολομβία. Παίκτης που εδώ και έναν μήνα έχει επανέλθει από τραυματισμό και πλησιάζουμε στη λήξη της σεζόν, καλό θα ήταν να είχε αξιοποιηθεί περισσότερο. Το τόνισε και ο ίδιος: «θα ήθελα να έχω παίξει περισσότερο».
Στο δια ταύτα: ο Ιλκάι Γκιντογκάν δήλωσε την Άνοιξη, μετά τη νέα ήττα από το Βέλγιο σε φιλικό ματς, ότι η Γερμανία τούτη τη στιγμή δεν συγκαταλέγεται στις μεγάλες δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Έχει απόλυτο δίκιο. Τέσσερα ματς χωρίς νίκη (4 νίκες στα 16 τελευταία), 9 γκολ παθητικό, μη πειστικό ποδόσφαιρο, ο βασικός κορμός δεν κάνει τη διαφορά, η άμυνα παραπαίει, ο Νόιερ λείπει από παντού και ο Φλικ δέχεται κριτική από παντού. Ορισμένοι δεν πιστεύουν καν ότι θα είναι στο τιμόνι το Σεπτέμβριο. Το να παραμείνει στον πάγκο αποτελεί τη βολική λύση. Το να ψάξει κάτι ξεχωριστό ενόψει του δικού της Euro, είναι η δύσκολη επιλογή. Όσες φορές «βολεύτηκε» η Γερμανία, βλέπε και Μουντιάλ 2018 με τον Γιοάχιμ Λεβ, απέτυχε παταγωδώς.
Μηδαμινός ενθουσιασμός, κανένα sold out γήπεδο, η τηλεθέαση την ώρα των αγώνων της Εθνικής στα Τάρταρα, ποδόσφαιρο επιπέδου κάκιστης ποιότητας. Το Σεπτέμβριο την περιμένουν φιλικά με Ιαπωνία, Γαλλία και ΗΠΑ. Υπομονή μέχρι τότε, χωρίς να είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο...