γράφει : Άλκης Τσαβδαράς
Ποιος άλλος εκτός από έναν «τρελό» όπως ο Γιεργκ Σμάντκε θα έβγαινε από τη σύνταξή του, για να αναλάβει ένα τρίμηνο πρότζεκτ; Κάνει τη χάρη στο φιλαράκι του, Γιούργκεν Κλοπ και θα προσφέρει τις... μεταγραφικές γνώσεις του στη Λίβερπουλ.
Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς
Η πορεία του ως τερματοφύλακας σε διάφορες ομάδες της Bundesliga κρίνεται από μέτρια έως καλή. Ο Γιεργκ Σμάντκε ξεπερνά τα 250 ματς στο γερμανικό πρωτάθλημα ως τερματοφύλακας των Φορτούνα Ντίσελντορφ και Φράιμπουργκ. Υπερασπιζόταν την εστία των εν λόγω ομάδων, όταν ο Γιούργκεν Κλοπ προσπαθούσε να κλωτσήσει το... τόπι στη Μάιντζ.
«Μεγάλωσαν» μαζί στην Bundesliga. Τον έναν τον θυμόμαστε για ορισμένες σούπερ επεμβάσεις, συνάμα και αρκετές γκάφες ολκής, όπως και για τις φανταχτερές (της εποχής αρχές 90s) φανέλες τερματοφύλακα. Τον άλλον για την φιλότιμη προσπάθεια να κάνει τον ποδοσφαιριστή, την έκφρασή του κυρίως όταν ωρυόταν και την εξαίσια χωρίστρα. Ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους στην καριέρα τους. Από το... παράθυρο η προπονητική για τον Κλόπο, ως παράγοντας κυρίως ο Σμάντκε. Ο τελευταίος είναι τρία χρόνια νεότερος από τον Κλοπ, άρα ανήκουν στην ίδια γενιά.
Πιστέψτε με, οι τύποι τότε στην Bundesliga ήταν cult. Ένας κι ένας τους. Ποδοσφαιριστές ρομαντικοί, αλλά και με άποψη. Η απόλυτη δόση... απειθαρχίας που χρειάζονταν, για να επιβιώσεις σ’ έναν ούτως ή άλλως αθεράπευτα τρελό κόσμο του ποδοσφαίρου. Μα πώς αλλιώς να δεχτεί ο 59χρονος Σμάντκε (θεωρείται και δύσκολος χαρακτήρας) να βγει από τη... σύνταξη, την οποία ανακοίνωσε τον περασμένο Ιανουάριο, για να επιβλέψει-ετοιμάσει-αποφασίσει-προωθήσει τις μεταγραφικες κινήσεις της Λίβερπουλ, μόλις για τους επόμενους τρεις μήνες. Ναι, αυτή είναι η (καταρχήν) συμφωνία των δύο πλευρών. Και βλέπουμε...
Ο τεχνικός διευθυντής Σμάντκε είναι πολύ πιο σοβαρός (λόγω θέσης κιόλας), σε εικόνα και πράξεις, απ’ ότι ήταν ως τερματοφύλακας. Εδώ διαφέρει με τον Κλοπ. Αυτός έχει μείνει... χαβαλές μια ζωή. Με τις γκριμάτσες, το χαμόγελο, τις ατάκες, τους πανηγυρισμούς του. Ο πρώην μάνατζερ των Άαχεν, Αννόβερο, Κολωνία και εσχάτως Βόλφσμπουργκ «σοβαρεύτηκε» και άφησε έργο. Σε όλες τις ομάδες που ανέλαβε. Κουράστηκε, όμως, και πήρε την απόφαση να αφήσει πίσω του το επαγγελματικό ποδόσφαιρο μετά από σχεδόν 40ετή ενασχόληση. Αμ δε! Τον κάλεσε ο Κλόπο, με τον οποίο μοιράζονται και τις ίδιες μουσικές προτιμήσεις.
Μπορεί στον κόσμο της Premier League να μην τους γεμίζουν το μάτι ονόματα όπως οι Έρικ Μάιερ, Σλάουντραφ, Για Κονάν, Μάμε Ντιούφ (Στόουκ κυρίως), Μοντέστ, Βέγκχορστ, Σλάγκερ, Μπακού και Βιντ, εντούτοις όλοι τους έχουν ένα κοινό γνώρισμα. Ήρθαν ως ελεύθεροι ή με ελάχιστα χρήματα και πωλήθηκαν (ή θα πουληθούν) με υπέρογκα ποσά, πάντα για τα δεδομένα των κλαμπ που αναφέραμε. Τη γνωρίζει τη δουλειά του ο Σμάντκε, ειδικά όταν το έργο περιλαμβάνει «ελάχιστα χρήματα-δυνατές κινήσεις». Δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο να φεύγουν τεχνικοί διευθυντές από τη Γερμανία στην Αγγλία. Αποτελεί την εξαίρεση ο επί χρόνια τεχνικός διευθυντής της Βόλφσμπουργκ. Μία λαμπρή συνάμα...
Για να λέμε αλήθειες. Με τους Νούνιες και Γκάκπο, η Λίβερπουλ δεν πέτυχε το τζακποτ στις «δουλειές» της φέτος. Θέλετε να πάμε μερικά χρόνια πιο πίσω; Έπιασαν εν μέρει, όχι στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό. Κι’ όταν ο Γερμανός κόουτς συνήθως «γκρινιάζει» για τα ισχνά οικονομικά μέσα, σε σχέση με τα άλλα τοπ κλαμπ της Αγγλίας, των «κόκκινων», τότε το ποσοστό επιτυχίας στις μεταγραφικές κινήσεις, οφείλει να είναι υψηλότερο.
Εδώ η ομάδα του λιμανιού ποντάρει εμφανέστατα στη φωνή και την εμπειρία του Κλοπ. Προτείνει ένα δικό του άτομο (μήπως θέλει ο Κλόπο να ισχυροποιήσει τη θέση του;), αυτό γίνεται αποδεκτό, με τον Σμάντκε να έχει μπροστά του μία μεγάλη πρόκληση, στην οποία φυσικά μόνο νικητής βγαίνει. Διότι, μην ξεχνάμε, ήταν ήδη... συνταξιούχος, μέχρι πριν από μερικές ώρες. Λέτε εσείς να μην βρήκε κίνητρο στο τρίπτυχο Κλοπ-Λίβερπουλ-Premier League; Στο αποτέλεσμα θα φανεί φυσικά το έργο του. Αλλά για τον σκοπό που τον φέρνει η Λίβερπουλ (και ο συμπατριώτης του προπονητής) στο «Άνφιλντ», είναι μια χαρά περίπτωση...
www.bnsports.gr