γράφει : Χρήστος Σωτηρακόπουλος
Πώς παίρνει η Μάντσεστερ Σίτι το πρωτάθλημα; Τι έκανε η Λίβερπουλ σωστά πριν από τρία χρόνια, τι έκανε λάθος πέρυσι, πού το έχασε φέτος η Άρσεναλ; Φυσιολογικές απορίες απέναντι σε μία… παραφύσει ομάδα. Μία ομάδα με εξωγήινους αριθμούς. Ένας είναι μονάχα ο τρόπος να την απειλήσεις. Να κάνεις ένα ξεκίνημα με 20 και παραπάνω νίκες. Το κάνεις και την πιέζεις. Διαφορετικά, αν μυριστεί αίμα, το πρωτάθλημα κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, θα «βαφτεί» γαλάζιο! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.
Πρώτα από όλα για να τελειώνει η κουβέντα για τα λεφτά που κοστίζει το ρόστερ της ομάδας του Πεπ, αν δει κανείς τι συμβαίνει με την Τσέλσι, το υψηλό budget δεν είναι πανάκεια! Και αυτό πρέπει να το θυμόμαστε!
Και δεν χρειάζεται να λέμε για κόστη budget, αλλά αν θέλετε να το κάνουμε, η Σίτι έχει 724 εκατομμύρια λίρες. Η Τσέλσι του Τοντ Μποέλι και του ρεκόρ των φετινών μεταγραφών, έχει 60 εκατομμύρια λίρες λιγότερα με ένα συνολικό κόστος ρόστερ 676 εκατομμυρίων λιρών!
Η διαφορά δεν είναι τεράστια. Η ποιότητα απλώς στις προσθαφαιρέσεις είναι χαοτική. Διότι ο Πεπ αγοράζει παίκτες που του κάνουν και τους μετουσιώνει σε αναπόσπαστα κομμάτια της ομάδας. Τον Ακάντζι τον έκανε χρήσιμο. Ο Μπερνάρντο Σίλβα έγινε πολυεργαλείο στο «Έτιχαντ». Ο Κάλβιν Φίλιπς όμως δεν έχει «βγει» ακόμη. Υπάρχει και το περιθώριο λάθους. Απλώς στη Σίτι δεν συμβαίνει συχνά, ενώ στην Τσέλσι, ήταν το πιο πιθανό σενάριο, αναλογικά με τον τρόπο που μπήκε στην διαδικασία να ξοδέψει. Και επειδή όλοι φωνάζουν ότι ξοδεύει λεφτά η Μάντσεστερ Σίτι, να θυμίσω πως ο Άλβαρες κόστιζε μόλις 18 εκατομμύρια λίρες! Και όπως καταλαβαίνει κανείς θα μπορούσε να παίζει βασικός σε οποιαδήποτε ομάδα της Premier League ή αν δεν είχε μπροστά του τον Χάαλαντ, θα ήταν βασικός στη Σίτι!
Πάμε τώρα στο αν μπορεί κάποιος να σταματήσει τη Σίτι από το να πάρει ένα τέταρτο σερί πρωτάθλημα! Κάθε ομάδα πατά τα πόδια της στη γη και φυσικά όταν συζητάμε για την Premier League, μιλάμε για έναν πλήρως απρόβλεπτο κόσμο. Όλοι μπορούν να χάσουν από όλους και κάθε ομάδα μπορεί να απειλήσει το Big 6 στον δρόμο για τον τίτλο.
Το είδαμε και στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Ουδείς αμφισβητεί ας πούμε την εξαιρετική πορεία της Άρσεναλ. Ήταν πρώτη για 248 ημέρες. Πέρασε το Παγκόσμιο Κύπελλο στην πρώτη θέση, τον τραυματισμό του Γκαμπριέλ Ζεσούς στην πρώτη θέση, την αλλαγή του ημερολογιακού έτους στην κορυφή και έφτασε στο Πάσχα, όπου ακόμη προπορευόταν στην βαθμολογία.
Τι συνέβη όμως μετά; Εμφανίστηκε η Γουέστ Χαμ που της έκανε το 2-0… 2-2 σε ένα τελειωμένο ματς, εμφανίστηκε η Σαουθάμπτον που ήταν τελευταία και της έβαλε τρία γκολ στο εντυπωσιακό 3-3 του «Έμιρεϊτς» και εν συνεχεία επήλθε η κατάρρευση. Η ομάδα του Μικέλ Αρτέτα έπρεπε να πάει και να κερδίσει στο «Έτιχαντ» και όταν από πίσω σου η Σίτι έχει μυριστεί αίμα, αυτομάτως η αποστολή γίνεται πολύ δύσκολη.
Συνεπώς, κάθε ομάδα μπορεί να κάνει τη «ζημιά», αλλά αν μπορούμε να μιλήσουμε για εξαίρεση, αυτή είναι αναμφίβολα η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα. Είχα πει από την αρχή της σεζόν πως για να της πάρει κανείς το πρωτάθλημα, πρέπει να πάει το βαθμολογικό όριο πάνω από τους 90 βαθμούς. Και σε αυτό επιμένω όλα τα τελευταία χρόνια, ο πήχης είναι οριστικά και αμετάκλητα πάνω από 90 και πάλι αρκετές φορές όπως αποδείχτηκε σε δύο περιπτώσεις με την Λίβερπουλ δεν αρκεί!
Συζητήσαμε κάποια στιγμή για το αν η Άρσεναλ μπορεί να το πετύχει, αλλά από ένα σημείο και μετά, φάνηκε πως δεν γινόταν. Την ίδια ώρα, οι «πολίτες» του Πεπ Γκουαρδιόλα έκαναν το απόλυτο και τη δεδομένη χρονική στιγμή μετρούν 12 συνεχόμενες νίκες στην Premier League. Εξωπραγματικός αριθμός, αλλά για να πούμε την αλήθεια, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Είναι η 4η διαφορετική χρονιά που ο Πεπ κάνει τόσες νίκες όσες χρειάζεται στο τέλος για να πάρει τον τίτλο.
Για να καταφέρει λοιπόν μία ομάδα να πάρει το πρωτάθλημα από τη Μάντσεστερ Σίτι, πρέπει να βασίζει την σεζόν της σε ένα επικό ξεκίνημα, όπως η Λίβερπουλ πριν από μία τριετία. Οι «κόκκινοι» μετρούσαν 26 νίκες στα πρώτα 27 ματς και 79 βαθμούς, 11 αγωνιστικές πριν το τέλος.
Εκεί, το τεράστιο βήμα είχε γίνει από νωρίς. Πέρυσι όμως, όταν στον δεύτερο γύρο, η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ χρειάστηκε να κυνηγήσει τη Μάντσεστερ Σίτι, έκανε 16 νίκες και τρεις ισοπαλίες στο τελευταίο εξάμηνο. Και όμως δεν ήταν αρκετό. Ξέρω, πολλοί θα πουν για την τελευταία αγωνιστική, τι έκανε λάθος ο Στίβεν Τζέραρντ με την Άστον Βίλα που προηγήθηκε 2-0 στο «Έτιχαντ», αλλά προσωπικά στέκομαι στο πως η Σίτι είχε την ψυχραιμία και τις αντοχές να το γυρίσει!
Όπως και η Άρσεναλ φέτος είχε την τύχη στα χέρια της για να καθορίζει αυτή την κατάσταση. Αλλά η Μάντσεστερ Σίτι ήταν έτοιμη να κάνει τις δυο νίκες στα μεταξύ τους ματς, συνεπώς εκεί γνώριζες πως τελείωσε και η όποια συζήτηση για τον επικείμενο πρωταθλητή. Διότι μιλάμε για μία ομάδα, τη Σίτι, που όταν είναι μπροστά σου στην κούρσα, ξέρει τι να κάνει για να διατηρήσει την διαφορά, και όταν είναι πίσω σου, με πιθανότητες να υπάρχουν, ξέρει πώς να σε κυνηγήσει.
Το έκανε φέτος, το έκανε πέρυσι και είναι μία ικανότητα που αναμφίβολα φθείρει τον αντίπαλό της. Και πιστέψτε με, αυτό που κάνει η Μάντσεστερ Σίτι, δεν μπορεί να μπει σε σύγκριση ανεξαρτήτως εποχών. Έχω δει εκπληκτικές ομάδες, στα χρόνια που παρακολουθώ αγγλικό ποδόσφαιρο, από τη δεκαετία του 70’ και έπειτα. Τη Λίβερπουλ του Σάνκλι και του Πέισλι, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ, την Άρσεναλ των Αήττητων. Καμία εξ’ αυτών δεν σου δημιουργούσε αυτόν τον φόβο και το άγχος, που έχει την ικανότητα να προκαλεί η Σίτι, όταν ξεκινήσει να κερδίζει! Και όλες οι ομάδες στο παρελθόν κέρδισαν τον τίτλο πολλές φορές με γήινο αριθμό πόντων, ενώ αυτό το πράγμα της Μάντσεστερ Σίτι είναι απίστευτο και εξωπραγματικό!
Πού καταλήγουμε; Πως η Μάντσεστερ Σίτι ξέρει τι κάνει για να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια. Οι αριθμοί της αυτό λένε! Και πολύ φυσιολογικά προέκυψε το 5ο πρωτάθλημα της τελευταίας εξαετίας. Πώς θα ανατραπεί αυτό; Ας ξεκινήσει κάποιος με 20 νίκες την επόμενη σεζόν σε διάστημα 22 αναμετρήσεων, και βλέπουμε, διότι μετά ξεκινά… παραδοσιακά το «γαλάζιο» σερί. Και αυτό, δεν επιδέχεται αμφισβήτηση…
Πηγή: www.england365.gr