γράφει : Χρήστος Σωτηρακόπουλος
Εάν υπήρχαν ακόμη πιστοί ακόλουθοι του Πέρεθ για την ESL από αγγλικής πλευράς το παραμύθι αυτό οριστικά και αμετάκλητα πιθανώς τελειώνει, μόλις ξεκινήσει η διαδικασία του ανεξάρτητου ρυθμιστή που επιβάλλεται από την αγγλική κυβέρνηση άμεσα και ήταν δέσμευση από τις ημέρες του «πραξικοπήματος» του 2021. Και ήρθε και η ώρα να ελεγχθεί το τοπίο στο πιο πετυχημένο πρωτάθλημα του πλανήτη, εξασφαλίζοντας για τα επόμενα χρόνια πως το ποδόσφαιρο θα παραμείνει ένα θέμα των οπαδών!
Ο αποκλεισμός συλλόγων από την προσπάθεια ένταξης σε μια ευρωπαϊκή Super League όπως την ονειρεύτηκε ο Πέρεθ με τον Ανιέλι θα είναι μεταξύ των εξουσιών που έχει η νέα ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή του αγγλικού ποδοσφαίρου.
Το σχέδιο επιβεβαιώθηκε πλήρως από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και πρώτος στόχος θα είναι η αποτροπή της πτώχευσης ιστορικών συλλόγων καθώς και η παροχή μεγαλύτερης δύναμης στους φιλάθλους καθώς και εξονυχιστικός έλεγχος νέων ιδιοκτητών και μελών των διοικητικών συμβουλίων.
Η σημαντική αυτή κίνηση έχει στόχο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του αγγλικού ποδοσφαίρου που είναι η χώρα που έμαθε το άθλημα στον 19ο αιώνα σε όλους και παραμένει η πιο ενεργή ως πυρήνας σε τέσσερις επαγγελματικές κατηγορίες με οπαδούς που πάνε στο γήπεδο ως μέρος κοινωνικής κουλτούρας!
Πρώτος στόχος ξεκάθαρα, όπως είχε ανακοινωθεί πριν από σχεδόν δύο χρόνια όταν έσκασε η ιστορία της ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκα, είναι να εμποδιστεί οριστικά και αμετάκλητα για το μέλλον οποιαδήποτε σκέψη συμμετοχής των αγγλικών συλλόγων σε κάτι το οποίο θα είναι έξω από τις επίσημες διοργανώσεις των παγκόσμιων οργανισμών, της FIFA και της UEFA. Αλλά ταυτόχρονα η αποτροπή μελλοντικής επανάληψης οικονομικών αστοχιών που οδήγησαν σε συλλόγους, σε πτώχευση οι καταρρεύσεις όπως την Μπέρι και την Μακλσφιλντ!
Παρουσιάζοντας επίσης ένα πλάνο για πιο αυστηρό τεστ ιδιοκτητών για την προστασία των συλλόγων και των φιλάθλων, δινοντας λόγο και δύναμη στους οπαδούς να σταματήσουν πράγματα, όπως η αλλαγή στο όνομα, στο σήμα και κυρίως στα παραδοσιακά χρώματα ενός συλλόγου
Η εξασφάλιση δίκαιης κατανομής χρημάτων επίσης είναι σημαντικό ζήτημα, αν και οι ομάδες που είναι στην Premier League δεν συμφωνούν απόλυτα και διαρρέουν πως είναι δυσαρεστημένες από τον τρόπο που θα εξαναγκαστούν να μοιράσουν περισσότερα χρήματα στις μικρότερες κατηγορίες.
«Το αγγλικό παιχνίδι παραμένει μία από τις μεγαλύτερες πολιτιστικές εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου, με συλλόγους και πρωταθλήματα σε όλο τον κόσμο να βασίζονται στην επιτυχία του», δήλωσε η κυβέρνηση πριν από τη δημοσίευση αυτής της «Λευκής Βίβλου» που στόχο έχει την πιο σωστή διακυβέρνηση του ποδοσφαίρου…
«Γι’ αυτό η κυβέρνηση λαμβάνει σήμερα τα απαραίτητα και στοχευμένα βήματα για να διασφαλίσει ότι αυτό θα συνεχιστεί για γενιές», ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και παρά το ότι η Λίγκα είναι κατανοητό πως ήταν επιφυλακτική έναντι ενός ρυθμιστικού φορέα όταν οι προτάσεις ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο του 2022, φαίνεται πως η ιστορία προχωράει!
Μία διαρροή πάντως από πλευράς της Premier League προς τις εφημερίδες, έκανε λόγο για ξεκάθαρο ρόλο που πρέπει να έχει επιτροπή και πως είναι «ζωτικό» πως η ρυθμιστική αρχή να μην οδηγεί σε οποιεσδήποτε «αθέλητες συνέπειες» που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παγκόσμια απήχηση και την επιτυχία της.
Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση των συντηρητικών είναι ξεκάθαρη πως θα προχωρήσει σε αυτό που είχε δεσμευτεί και απέναντι στην UEFA πριν από ενάμιση χρόνο, τονίζοντας πως:
«Η ρυθμιστική αρχή θα έχει την εξουσία να εμποδίζει τους αγγλικούς συλλόγους να συμμετέχουν σε νέες διοργανώσεις που δεν πληρούν προκαθορισμένα κριτήρια, σε συνεννόηση με την FA και τους φιλάθλους».
Μάλιστα, ανάμεσα στα μέτρα που μπορεί να λυθούν είναι αφαίρεση βαθμών ακόμα και υποβιβασμός ομάδας εκτός των τεσσάρων επαγγελματικών κατηγοριών εάν ασχοληθεί ξανά με το ζήτημα της ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκα και καταλαβαίνει κανείς πως σε αυτόν τον τομέα είναι ξεκάθαρο πως κλείνει η πόρτα για ορέξεις απόσχισης!
Ένα νέο σύστημα αδειοδότησης θα απαιτεί από κάθε σύλλογο - σε όλες τις κατηγορίες - να αποδείξει ότι έχει ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο που εφαρμόζεται από υπεύθυνους θεματοφύλακες ως μέρος μιας διαδικασίας υποβολής αιτήσεων.
Εάν οι σύλλογοι δεν λάβουν άδεια από τη ρυθμιστική αρχή, δεν θα τους επιτραπεί να αγωνιστούν άρα θα αποτελέσει μια ολοκαίνουργια Magna Carta, συνύπαρξης των συλλόγων σχεδόν 900 χρόνια μετά από την original εκδοχή της από τον βασιλιά Ιωάννη το 1215. Εάν τότε η ισορροπία είχε να κάνει ανάμεσα στον βασιλιά και στους γαιοκτήμονες και την τορπίλισε ο Πάπας Ιννοκέντιος, αυτή τη φορά όλοι συμφωνούν πως το αγγλικό ποδόσφαιρο μόνο ενωμένο μπορεί να συνεχίσει να είναι σε ηγεμονική θέση από οικονομικής πλευράς και ενδιαφέροντος του κοινού στο προϊόν!
Μια άλλη βασική δύναμη της ρυθμιστικής αρχής θα είναι να διασφαλίσει ότι οι οπαδοί έχουν μεγαλύτερο λόγο στις στρατηγικές αποφάσεις του συλλόγου τους. Κινήσεις από ιδιοκτήτες που μπορεί να αποδειχθούν αμφιλεγόμενες - για παράδειγμα αλλαγή ονόματος, σήματος και παραδοσιακών χρωμάτων ή ακόμα και μετακίνηση γηπέδου - δεν θα επιτρέπεται να γίνονται πριν συμβουλευτούν τους φιλάθλους.
«Θα ξαναβάλει τους οπαδούς στην καρδιά του τρόπου λειτουργίας του ποδοσφαίρου», λέει η κυβέρνηση και ως πρόθεση είναι εξαιρετική ωστόσο δεν είμαι βέβαιος πως μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη!
Η νέα αρχή επίσης θα πρέπει να κοιτάξει τον προσδιορισμό της καταλληλότητας των ιδιοκτητών και των εκτελεστικών διευθυντών των αγγλικών συλλόγων και θα εισαγάγει ένα «βελτιωμένο» τεστ το οποίο θα αντικαταστήσει την τρέχουσα διαδικασία που εφαρμόζεται από την Premier League, τη Football League και την Football Association για να εγκρίνεται μία μεταβίβαση συλλόγου σε νέους ιδιοκτήτες!
Ένα είναι το σίγουρο πως αυτό με το που θα εγκριθεί και θα περάσει από την κυβέρνηση θα δυσκολέψει πάρα πολύ οποιαδήποτε σκέψη δημιουργίας οποιασδήποτε ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκα και θα προσπαθήσουν επίσης στον εξωτερικό ανταγωνισμό να παραμείνει ανοιχτό το τοπίο στο να μπορούν όλες οι ομάδες να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες. Μένει να το δούμε και στην πράξη!
Πηγή: England365.grwww.bnsports.gr