γράφει : Χρήστος Σωτηρακόπουλος
Έχοντας μπροστά μας για μία ακόμη φορά την περίοδο μεταγραφών του Ιανουαρίου, είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε υπόψη μας πως δεν είναι συχνό το φαινόμενο του να έρχεται ένας παίκτης σε αυτό το χρονικό σημείο και να κάνει πραγματικά διαφορά. Ωστόσο κάνοντας μία προσπάθεια να διαλέξω μία ενδεκάδα από μεταγραφές Ιανουαρίου, στο αγγλικό πρωτάθλημα, ήρθα μπροστά σε κάποιες πραγματικά εξαιρετικές περιπτώσεις που μετέτρεψαν τη δυναμική των ομάδων τους!
Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος
Θα προτιμήσουμε ένα σύστημα 4-4-2 που ήταν για χρόνια ο πιο συνυφασμένος με την Αγγλία σχηματισμός! Ξεκινάμε με έναν τερματοφύλακα που πήγε στην Νιούκαστλ τον Ιανουάριο του 2018 και για σχεδόν τρία χρόνια ήταν βασικότατος. Ο Μάρτιν Ντουμπράβκα βοήθησε πάρα πολύ σε όλα αυτά τα χρόνια και το τελευταίο διάστημα μετακινήθηκε μάλιστα δανεικός στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αφού είχε χάσει τη θέση του βασικού από τον Πόουπ. Ο Τσέχος τερματοφύλακας ήταν μια από τις πιο πετυχημένες μεταγραφές της Νιούκαστλ στην προ Αράβων εποχή!
Στα δεξιά υπάρχει ένας οπισθοφύλακας που κέρδισε τα πάντα με την ομάδα στην οποία μεταγράφηκε κι αυτός δεν είναι άλλος από τον Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς. Πιθανώς κανείς δεν θυμάται πως πριν μετακινηθεί στην Τσέλσι, από την Λοκομοτίβ Μόσχας τον Ιανουάριο του 2008, ο Παναθηναϊκός είχε κάνει πρόταση για την απόκτηση του το προηγούμενο καλοκαίρι του 2007, που ωστόσο είχε απορριφθεί. Δεν βρήκε αμέσως χώρο στην ενδεκάδα των «μπλε» και του πήρε έξι μήνες να κάνει την πρώτη εμφάνιση αλλά τα επόμενα χρόνια βοήθησε τα μέγιστα. Έπαιξε πολλές φορές και κεντρικός αμυντικός και κατέκτησε συνολικά εννέα τρόπαια εκ των οποίων ένα ήταν με δικό του γκολ, τον Μάιο του 2013 σκοράροντας εναντίον της Μπενφίκα στο 2-1 στον τελικό του EuropaLeague.
Στα αριστερά στην άμυνα, την θέση την παίρνει ο Πατρίς Εβρά. Μετακίνηση από την Μονακό στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, για μόλις πέντε εκατομμύρια λίρες το 2006, που αποδείχτηκε χρυσάφι, καθώς στο Ολντ Τράφορντ κέρδισε πέντε πρωταθλήματα και ένα ChampionsLeague.
Στο κέντρο της άμυνας η πιο πετυχημένη μεταγραφή που άλλαξε και την σύγχρονη ιστορία της Λίβερπουλ: ο Φαν Ντάικ, ο οποίος μετέτρεψε από καλή ομάδα σε αληθινή πρωταγωνίστρια τη Λίβερπουλ, γιατί κακά τα ψέματα χωρίς τον Φαν Ντάικ δεν θα είχε καταφέρει ο Κλοπ να μετατρέψει σε πρωταθλήτρια Αγγλίας, Ευρώπης και κόσμου την ομάδα του!
Δίπλα του μπαίνει ο κορυφαίος ξένος σέντερ μπακ στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Νεμάνια Βίντιτς στοίχισε μόλις 10 εκατομμύρια λίρες από την Σπαρτάκ Μοσχας όταν την τελευταία στιγμή έκανε πίσω η Λίβερπουλ που ήταν κοντά στην υπογραφή του. Ο Ράφα Μπενίτεθ δίστασε να ανεβάσει την τελική προσφορά και η επιλογή του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον να προσφέρει περισσότερα, αποδείχτηκε καθοριστική για να πρωταγωνιστήσει η ομάδα του όλα τα επόμενα χρόνια μέχρι την αποχώρηση του. Ο Σέρβος ως παρτενέρ του Φέρντιναντ με τον οποίο αποτέλεσε το καλύτερο δίδυμο στην ιστορία της PremierLeague, οδήγησαν την ομάδα σε πέντε τίτλους και στην κατάκτηση του ChampionsLeague και του Παγκοσμίου Κυπέλλου συλλόγων!
Στα χαφ υπάρχει σαφέστατα ο Φελίπε Κουτίνιο, που κόστισε μόλις 10 εκατομμύρια λίρες όταν τον Ιανουάριο του 2013 αποκτήθηκε ως δανεικός αρχικά από την Ίντερ. Εξελίχθηκε σε ένα από τα βασικότερα στελέχη της Λίβερπουλ όλα τα επόμενα χρόνια μέχρι τη στιγμή που τον πούλησε το 2018 με απίστευτο κέρδος στην Μπαρτσελόνα έναντι 142 εκατομμυρίων λιρών!
Δίπλα του μπαίνει ο Μπρούνο Φερνάντες που άλλαξε πλήρως την εικόνα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από τη στιγμή που μεταγράφηκε από τη Σπόρτινγκ έναντι 54 εκατομμυρίων λιρών τον Ιανουάριο του 2020. Ο τρίτος χαφ που πρόσφερε παρά πολλά στην ομάδα του είναι ο Τσέχος Σούτσεκ της Γουεστ Χαμ που κανείς δεν είχε ιδιαίτερα ακούσει πριν την μετακίνηση του! Τον Ιανουάριο του 2020 μετακινήθηκε αρχικά δανεικός από την Σλάβια Πράγας και μετά το καλοκαίρι έγινε μόνιμη η μετακίνηση με τον Τσέχο να παίζει σχεδόν αδιάλειπτα στη σεζόν 2020 – 21 σημειώνοντας και 10 γκολ βοηθώντας την Γουέστ Χαμ να βγει στην Ευρώπη! Θα μπορούσαμε να βάζαμε και ένα τέταρτο μέσο, τον Μπρούνο Γκιμαράες που από τη στιγμή που μετακινήθηκε στην Νιούκαστλ από τη Λυών, βοήθησε να αλλάξει όλη η εικόνα της!
Στην επίθεση υπάρχει φυσικά ο Λουίς Σουάρες που πήγε τον Ιανουάριο του 2011 στη Λίβερπουλ για μόλις 25 εκατομμύρια λίρες από τον Άγιαξ και εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους επιθετικούς στον κόσμο, πριν μεταγραφεί στην Μπαρτσελόνα το 2014.
Στην άλλη θέση θα μπορούσε κάποιος να βάλει τον Ομπαμεγιάνγκ που απέκτησε η Αρσεναλ το 2018 από την Μπορούσια Ντόρτμουντ και που μέχρι το 2020 βοήθησε πολύ και κυρίως στην κατάκτηση του FACupεπί της Τσέλσι τον Αύγουστο του 2020.
Σίγουρα υπάρχουν πολλές άλλες περιπτώσεις που θα μπορούσαν να μπουν σε μία τέτοια λίστα. Στάθηκα σε μία ενδεκάδα που είναι δεδομένο πως αυτοί οι παίκτες πρόσφεραν αμέσως και πάρα πολλά και κυρίως έμεινα στον 21ο αιώνα, τότε που καθιερώθηκε το παράθυρο του Ιανουαρίου! Να θυμίσω ότι νωρίτερα και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 90 οι μεταγραφές στην Αγγλία ήταν όλο το χρόνο! Φυσικά ενστάσεις είναι δεκτές γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις τα κριτήρια είναι πολύ υποκειμενικά!
Να δούμε ποιες μεταγραφές θα γίνουν αυτόν τον Ιανουάριο που μπορεί πραγματικά να αλλάξουν την εικόνα των ομάδων με τους παίκτες που θα μεταγραφούν!