γράφει : Άλκης Τσαβδαράς
Η Εθνική ομάδα της Γερμανίας μας έμαθε τι εστί άμυνα και πώς να κερδίζεις τρόπαια μέσω αυτής. Από τη γραμμή κρούσης της Γερμανίας πέρασαν ορισμένα ιερά τέρατα. Στο Κατάρ η άμυνα έκανε παιδαριώδη λάθη και στην επίθεση έλαμψε ο Νίκλας Φίλκρουγκ. Τελεία...
Αποκλεισμός από ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Στη φάση των ομίλων. Λέγεσαι Γερμανία και συνέβη για δεύτερη σερί διοργάνωση. Μία στη Ρωσία το 2018 και μία τώρα στο Κατάρ 2022. Αποτυχία! Από την αρχή έως το τέλος. Ο “μεσσίας” Χάνσι Φλικ ανέλαβε αντί του Γιοάχιμ Λεβ και φάνηκε ανάξιος της θέσης του. Όσα τρόπαια κι’ αν πήρε το 2020 με την Μπάγερν Μονάχου, η διαχείριση της Εθνικής είναι άλλο ζήτημα. Και φάνηκε από τη χρησιμοποίηση και την αξιοποίηση του υλικού των 26 ποδοσφαιριστών, ότι έχει πολλή δουλειά μπροστά του. Κανένας αμυντικός Ματίας Γκίντερ δεν υπήρξε στην 11άδα, κανένας Αντεγιέμι δεν αξιοποιήθηκε, καμία σφραγίδα δεν έβαλε στο παιχνίδι του ο Τόμας Μίλερ. Η πορεία του οποίου στα μεγάλα τουρνουά σταμάτησε το 2014. Έκτοτε, σε δύο Euro και δύο Μουντιάλ, μετρά συνολικά 1 ασίστ. Μία ασίστ διάολε!
Όμιλος με Ισπανία, Ιαπωνία και Κόστα Ρίκα. Τον ολοκλήρωσε με 4 βαθμούς και χειρότερη διαφορά τερμάτων από την Ισπανία. Αποτυχία! Ξεκίνημα με ήττα από την Ιαπωνία. Ανατροπή στο σκορ, ενώ έπρεπε να προηγείται με 3-0 στο ημίχρονο. Πάλεψε με την Ισπανία, την έσωσε ο Φίλκρουγκ (ότι πιο τίμιο είχε στο συγκεκριμένο Μουντιάλ από πλευράς ποδοσφαιριστών) και ο Σανέ μπορούσε στο τέλος να της χαρίσει τη νίκη. Κόντρα στην Κόστα Ρίκα το 1-0 έγινε 1-2 και εν συνεχεία στο, άνευ ουσίας, τελικό 4-2. Σε σχέση με το 2018 πήρε μία νίκη. Πάλι καλά. Το τέλος της φάσης των ομίλων τη βρήκε στην κορυφή με το μεγαλύτερο ποσοστό σε Expected Goals και αντίστοιχες τελικές προσπάθειες, έναντι οποιασδήποτε άλλης ομάδας στο τουρνουά.
Τι να το κάνω αν δημιουργούνται οι ευκαιρίες, αν το χτίσιμο είναι σωστό, αλλά η μπάλα δεν μπαίνει στα δίχτυα; Οικτρό! Επιθετικός. Άγνωστη λέξη για την Εθνική Γερμανίας. Του Γκερντ Μίλερ, του Ρούμενιγκε, του Ρίντλε, του Φέλερ, του Κλίνσμαν, του μέτριου ακόμα Μπίρχοφ, του Κλόζε, του Γκόμεζ. Τώρα είναι ψευτο9άρι ο Βέρνερ, ο Χάβερτς, Γκνάμπρι, ο Μίλερ και εσπευσμένα κλήθηκαν ο Νίκλας Φίλκρουγκ της Βέρντερ και ο Γιουσουφά Μουκοκό της Ντόρτμουντ. Ένας άπειρος σε διεθνές επίπεδο φορ και ένας 18χρονος ανερχόμενος αστέρας. Από τη μία, δεν μπορείς να κατηγορήσεις τον Φίλκρουγκ, γιατί από το πουθενά σου πέτυχε δύο γκολ και μοίρασε μία ασίστ, αλλά άνθρωποι του γερμανικού ποδοσφαίρου, δεν γίνεται να είναι νο1 στράικερ σου σ’αυτήν την ποδοσφαιρομάνα χώρα να είναι ο Φίλκρουγκ; Ήμαρτον δηλαδή…
Άμυνα. Δεξί μπακ; Έκφραση που δεν υφίσταται στο ρεπερτόριο του Φλικ. Ότι πιο κοντινό υπάρχει είναι ο Λούκας Κλόστερμαν της Λειψίας, που πλεόν είναι περισσότερο στόπερ, παρά μπακ. Σε τρία ματς αγωνίστηκαν στη συγκεκριμένη θέση οι Ζίλε, Κέρερ, Κίμιχ, Κλόστερμαν. Τέσσερις διαφορετικοί ποδοσφαιριστές σε τρία παιχνίδια! Που γίνονται αυτά τώρα, πραγματικά; Σε μία ομάδα που διεκδικεί (υποτίθεται) το τρόπαιο. Νίκλας Ζίλε πάντα βασικός, ενώ υπάρχει ο φορμαρισμένος Ματίας Γκίντερ της Φράιμπουργκ στον πάγκο. Έμπειρος, σοβαρός, σαφώς σε καλύτερη κατάσταση από τον άσο της Ντόρτμουντ. Αστέρια που δεν τράβηξαν; Μακρά η σειρά. Μίλερ, Γκνάμπρι, Σανέ (από τραυματισμό), Γκιντογκάν, Γκορέτσκα, Χόφμαν, ούτε ο Κίμιχ ήταν ικανός να τραβήξει το παιχνίδι πάνω του. Τι άλλο να κάνει ο Μουσιάλα, τι να σώσει από τον πάγκο ο Γκέτσε, πού να πρωτοπαίξει ο Χάβερτς, πόσο πιο φιλότιμος ο Φίλκρουγκ; Τέλος…
Χάνσι Φλικ. «Πρέπει να αλλάξουμε τις βασικές αρχές μας. Να θυμηθούμε τις αξίες οι οποίες μας έφεραν στην κορυφή του αθλήματος». Τέτοια ατάκα δεν άκουσα όταν ανέλαβε την Εθνική Γερμανίας προ διετίας. Όλα μέλι-γάλα. Άργησες κύριε Φλικ. Χαμένο Euro, χαμένο Μουντιάλ, τελευταία μεγάλη επιτυχία το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014. Σε δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Γερμανία. Μεγάλος στόχος, μονόδρομος η επιτυχία. Ο Όλιβερ Μπίρχοφ είναι συντονιστής Εθνικών ομάδων από το 2006. Ακόμα παραμένει στη θέση του. Η ενασχόληση με μη ποδοσφαιρικά θέματα (βλέπε τα χέρια μπροστά στο στόμα, υπό την απαγόρευση της FIFA για το περιβραχιόνιο) της βγήκε μπούμερανγκ. Χλευάζει όλη η Αραβία την κίνησή τους. Σε τηλεοπτικές εκπομές τους αποχαιρετούν με τη συγκεκριμένη χειρονομία. Ιάπωνες μέσα στο γήπεδο έκαναν την κίνηση. Αυτή η Εθνική Γερμανίας, μίας Εθνική πρότυπο, μισητή από τους πάντες για τις επιτυχίες, τον προγραμματισμό, την οργάνωσή της. Χάθηκαν σε 2-3 τουρνουά. Το DNA της… αχρηστεύτηκε.
Ο Μπάστιαν Σβάινσταϊγκερ έκανε λόγω για έλλειψη… κάψας σε αντίθεση με άλλες Εθνικές ομάδες. Έχει δίκιο. Και σας δίνω παραδείγματα, τρανταχτά. Το 2002 η πρεμιέρα με τη Σαουδική Αραβία. Το 3-0 του ημιχρόνου έγινε 8-0 στο τέλος! Φέτος, το 1-0 κόντρα στην Ιαπωνία δεν έγινε 3-0 στο ημίχρονο και δέχτηκε τη ανατροπή. Οι ελεύθεροι χώροι που βρήκαν οι Κοσταρικανοί ξαφνικά, σε ένα δικό της παιχνίδι, είναι ανεπίτρεπτο. Δε μιλάμε για την Ισπανία. Εκεί είναι ντέρμπι, ούτως ή άλλως θα έχουν μεγαλύτεροι ενδιαφέρον οι ποδοσφαιριστές για τέτοια ματς. Άλλες εποχές, η όποια Εθνική Γερμανίας θα έμπαινε στην αυλαία του ομίλου και θα είχε στο 3-0 την Κόστα Ρίκα στο ημίχρονο. Ώστε να αγχωθεί η Ισπανία και να καταλάβει ο αντίπαλος, ότι απέναντί μου είναι μία ομάδα ανίκητη. 1-0 ο Γκνάμπρι, ευκαιρίες πάμπολλες, δοκάρια, χαμένες φάσεις, ναι, αλλά γιατί; Γιατί δεν υπάρχει ικανός φορ… Φαύλος κύκλος!
Η Γερμανία πρέπει να συνεχίσει με τον Φλικ, αλλά ριζικά έχει να αλλάξει πολλά πράγματα. Σε δύο χρόνια θα έχουν ωριμάσει ακόμα περισσότερα τα αστέρια της. Ούτε βασικό δεξί μπακ θα έχει, ούτε καλύτερο φορ από τον Φίλκρουγκ. Δεδομένα πράγματα. Οφείλει να δημιουργήσει εκ νέου τη γερμανική νοοτροπία, η οποία χάθηκε στους… δρόμους του Ρίο το 2014. Η τελική κάψα, ο εν μέρει υπεροπτικός εγωισμός. Αυτά λείπουν. Ώστε να τρομάξει και ο αντίπαλος. Κι’ ας μην έχει ηγέτες με την έννοια που γνωρίσαμε τη Γερμανία, κι’ ας μην έχει παιχταράδες που ανάγκαζαν τους άλλους να τρέμουν.
ΥΓ: Τι έγινε με την μπάλα στο Ιαπωνία – Ισπανία, τι έκανε η Ισπανία, πώς σκόραρε η Ιαπωνία; Καφενειακή κουβέντα. Η Γερμανία μπαίνει στο γήπεδο και δεν κοιτάζει κανέναν. Έτσι μας έμαθε, έτσι πρέπει να πράττει...
www.bnsports.gr