γράφει : Άλκης Τσαβδαράς
Ούτε στο Kopa Trophy, ούτε στο Golden Boy βραβείο είδαμε στην κορυφή το όνομα του Τζουντ Μπέλιγκχαμ. Ο Άγγλος άσος της Ντόρτμουντ συνεχίζει να πορεύεται με απίθανες επιδόσεις, όντας, στα 19 του χρόνια, ένας ηγέτης.
Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς
Γκάβι στο ένα, Γκάβι και στο άλλο.
Νικητής στο Kopa Trophy για τον καλύτερο ποδοσφαιριστή κάτω των 21ος ετών. Τον ψηφίζουν προηγούμενοι νικητές της Χρυσής Μπάλας. Οι προηγούμενοι νικητές ήταν οι Πέδρι, Ντε Λιχτ και Εμπαπέ.
Νικητής στο Golden Boy award. Η ψηφοφορία έχει να κάνει με ποδοσφαιριστές κάτω των 21ος ετών και το αναλαμβάνουν οι δημοσιογράφοι συγκεκριμένων ευρωπαϊκών εντύπων, με την πρωτοβουλία να ανήκει στην Τuttosport.
Σε αμφότερα τα βραβείο το όνομα του Γκάβι βγήκε πρώτο. Στο Kopa Trophy έχουμε και ψήφους. 59 ο Ισπανός άσος της Μπαρτσελόνα, 51 ο Καμαβινγκά της Ρεάλ Μαδρίτης και 47 ο Μουσιάλα της Μπάγερν. Πουθενά ο Μπέλιγκχαμ. Υποτίθεται ήταν στην πρώτη 5άδα.
Όπως ήταν δεύτερος και στα Golden Boy, πίσω από Γκάβι, μπροστά από Μουσιάλα.
Για τα εν λόγω βραβεία έχουμε γράψει στο παρελθόν αρκετές αράδες. Ποιός ευνοείται, ποιος αποφασίζει, ποίοι χορηγοί παίζουν το ρόλο τους. Κι’ όμως, η πιτσιρικαρία δείχνει στο γήπεδο από τι μέταλλο είναι φτιαγμένη. Για τον Γκάβι, που τον περασμένο Αύγουστο έγινε 18 ετών και ήδη εδώ και έναν χρόνο μαγεύει με την Μπαρτσελόνα, δεν έχουμε να πούμε πολλά. Με το συμπάθειο, όμως, όταν ένα βραβείο είναι για ποδοσφαιριστές έως 21ος ετών, ας δούμε και λίγο τι μπορεί να προσφέρει, που ξεχωρίζει και ποια η εν γένει συνεισφορά του; Το πρώτο καλό ερώτημα που μου έρχεται στο μυαλό είναι: γιατί ο Γκάβι και γιατί όχι ο Μπέλιγκχαμ ή ο Μουσιάλα; Γιατί να κατακτήσει το τρόπαιο ένας 18χρονος και όχι ένας 19χρονος, που δείχνει κάθε 3 ημέρες την αξία του, στα δικά μου μάτια, μεγαλύτερη απ’ ότι του νεαρού Ισπανού.
Ντεμπούτο στην Εθνική ομάδα έχουν κάνει άπαντες. Και είναι όλους τους στην κατηγορία των «πιτσιρικάδων». Στα του συλλόγου, πιστεύω ότι ο Μπέλιγκχαμ είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τους υπόλοιπους. Τον Ιούνιο έγινε 19 ετών και ήδη δύο φορές φέτος ανέλαβε την ευθύνη να φορά το περιβραχιόνιο του αρχηγού στην Ντόρτμουντ, όχι σε κάποια μικρομεσαία ομάδα. Αγωνίζεται στη μεσαία γραμμή και έχει γίνει άκρως απειλητικός στο θέμα του γκολ. Δύο σημείωσε με τη Στουτγκάρδη το Σάββατο (22/10) στην Bundesliga. Τα πρώτα του φετινά στη Λίγκα. Στα οποία 11 πρώτα παιχνίδια της σεζόν δεν έχει χάσει ούτε λεπτά. Έγινε μάλιστα σε ηλικία 19 ετών και 115 ημερών ο τρίτος νεότερος σκόρερ της Μπορούσια με δύο γκολ σε ένα ματς Bundesliga. Κάποιος Σάντσο προπορεύεται στην κατηγορία αυτή Κομβικός ποδοσφαιριστής. Σύγχρονος Box to Box player. Κόβει, ράβει, σκοράρει, σερβίρει. Κάνει τα πάντα. Επαναλαμβάνουμε: στην Ντόρτμουντ. Η οποία επίσης φροντίζει να δίνει ευκαιρίες στους νεαρούς άσους, βλέπε Μουκοκό, Μπάινο-Γκίτενς, Ρότε, που έρχονται και αυτοί. Δεν είναι μόνο η Μπαρτσελόνα.
Στο Champions League δε είναι άλλη κλάση. Τοποθετείται στην ίδια κατηγορία σκοραρίσματος με τους Εμπαπέ και Χάαλαντ. Διότι βρήκε δίχτυα ΚΑΙ στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια του ομίλου. Τέσσερα ματς, τέσσερα γκολ. Δύο τρόπαια Man of the Match στο θεσμό. Μόνο οι δύο προαναφερόμενοι το κατάφεραν αυτό, τουλάχιστον μιλώντας για τέτοιες ηλικίες. Να δούμε τα επιτεύγματα των συλλόγων; Η Μπαρτσελόνα δεν έφτασε καν στη νοκ-άουτ φάση στην Ευρώπη, ούτε κατέκτησε το πρωτάθλημα. Η Ντόρτμουντ δεν διέπρεψε επίσης στην Ευρώπη, ούτε κατέκτησε πρωτάθλημα στη Γερμανία. Στην εν λόγω περίπτωση θα είχε προβάδισμα ο Τζαμάλ Μουσιάλα της Μπάγερν, που και θέση βασικού κατέχει από την αρχή της φετινής σεζόν, και μπήκε στην Εθνική Γερμανίας για τα καλά, και κατέκτησε πρωτάθημα με τους Βαυαρούς.
Το ενδιαφέρον για τον Μπέλιγκχαμ είναι δεδομένο. Οι αριθμοί του, τα στατιστικά του, η απόδοσή του σε οποιαδήποτε στατιστική κατηγορία, είναι ξεχωριστή. Τρέχει τα περισσότερα χιλιόμετρα στην Μπορούσια, κατέχει τα περισσότερα σπριντ για τους «κιτρινόμαυρους» στην Bundesliga. Σε 17 επίσημα ματς μετρά 61% κερδισμένες μονομαχίες και 83% σωστές μεταβιβάσεις (στο κάθετο παιχνίδι). Η ταχύτητα, η διάρκεια, η αντίληψη, η εκτελεστική δεινότητα. Όλα αυτά εγείρουν το ενδιαφέρον των Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Ρεάλ Μαδρίτης και η λίστα ολοένα και μεγαλώνει. Από ωριμότητα; Τα λέει όλα με μία ατάκα, για τον συμπαίκτη του, ο Νίκλας Ζίλε: «έτσι όπως φέρεται εκτός και παίζει εντός γηπέδου, θα μπορούσε να έχει κιόλας τρία παιδιά».
Υπάρχουν αυτοί που στηρίζονται στο όνομα. Και αυτοί που παίζουν μπαλίτσα στο γήπεδο. Η Μπαρτσελόνα συνεχίζει να «μαγεύει» με την περίφημη La Masia, αλλά και οι υπόλοιπες ομάδες δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια. Βαλβέρδε, Μουσιάλα, Μπέλιγκχαμ, Μπαρέλα, όλοι τους φαίνονται ένα βήμα πιο μπροστά από τους φετινούς (για το 2022 μιλάμε συνολικά) Γκάβι και Πέδρι. Και αν θέλετε την άποψή μου: η Εθνική Αγγλίας του Σάουθγκεϊτ δεν έχει πιο φορμαρισμένο μέσο αυτή τη στιγμηή ενόψει Μουντιάλ.
www.bnsports.gr