γράφει : Χρήστος Σωτηρακόπουλος
Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος
Ο άνθρωπος που είχε δημιουργήσει την εταιρεία TEAM marketing ο Γιούργκεν Λεντζ μου είχε πει το 1991 πως θα έφτανε να μοιράζει περισσότερο από 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια στις ομάδες η νέα διοργάνωση μέσα στην επόμενη δεκαετία και μου ακουγόταν τρελό! Σήμερα, 30 χρόνια μετά τα νούμερα έχουν ξεφύγει και μετά την κατά μέτωπο αναμέτρηση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας με τον Πέρεθ τον Ανιέλι και το έκτρωμα που θα λεγόταν European Super League, καλό είναι να σκεφτόμαστε πως η διορατικότητα των ιδρυτών της TEAM του Λεντζ και του Κέμπελ το 1991 σε συνδυασμό με την πληθωρικότητα και εξυπνάδα του αείμνηστου Λέναρντ Γιόχανσον (τότε προέδρου της UEFA) απογείωσε τον προϊόν!
Αυτό που δεν θέλει με τίποτα και βγάζει αναφυλαξία ο (κάθε) Πέρεθ είναι η ελεύθερη πρόσβαση στην διοργάνωση που είχαν σύλλογοι που δεν μπορούσες να φανταστείς πως θα τα κατάφερναν να παίξουν στο Champions League!
Συνολικά έχουν μπει 148 διαφορετικοί σύλλογοι στην φάση των ομίλων από το 1992 – 93 και μετά αλλά 16 από αυτούς σήμερα δεν είναι καν στην μεγάλη κατηγορία στη χώρα τους!
Ομάδες όπως η πρωταθλήτρια Αγγλίας το 1995 έχοντας τον Αλαν Σίρερ στην επίθεση της και τον Κένι Νταλγκλίς στον πάγκο, Μπλάκμπερν Ρόβερς η γαλλική Μπορντό, η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια η Μάλαγα έχουν καταπέσει πολύ από τις εποχές που κυριαρχούσαν και η αλήθεια είναι πως μερικοί οπαδοί δεν θυμούνται πια πως πέρασαν από τη διοργάνωση!
Υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις ομάδων που πραγματικά θα αποτελούσαν δύσκολη απάντηση σε κουίζ τύπου «ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος»!
Η Ουνιρέα παραδείγματος χάρη από την Ρουμανία που έγινε η ομάδα από την μικρότερη πόλη το Ουρζιτσένι που έχει ποτέ εκπροσωπηθεί στην φάση των ομίλων, ένα χωριό ουσιαστικά 14.000 κατοίκων! Η Ουνιρέα έπαιξε το 2009-10 και μάλιστα βγήκε τρίτη στον όμιλο της! Δύο χρόνια μετά διαλύθηκε και σήμερα δεν υπάρχει καν στον χάρτη ποδοσφαιρικά!
Μια ξεχωριστή περίπτωση είναι η Καιζερσλάουτερν που με τον Ότο Ρεχάγκελ στον πάγκο κατάφερε να κατακτήσει την Μπουντεσλίγκα αν και νεοφώτιστη. Αυτό συνέβη το 1996 – 97 όταν ανέβηκε
και την επόμενη χρονιά πήρε τον τίτλο φτάνοντας έως τα προημιτελικά στη διοργάνωση το 1998-99 όπου αποκλείστηκε από τη Μπάγερν.
Μία άλλη ομάδα από το πουθενά, η ελβετική Τουν μπήκε στους ομίλους και μάλιστα τερμάτισε τρίτη πίσω από την Άρσεναλ και τον Άγιαξ συνεχίζοντας στο κύπελλο UEFA.
Με τον Κάρλο Αντσελότι στον πάγκο στο ξεκίνημα της καριέρας του άλλη μία ομάδα που έπαιξε στους ομίλους και σήμερα βολοδέρνει είναι η Πάρμα. Η ομάδα που με τον Νέβιο Σκάλα έκανε έντονη την παρουσία της στη δεκαετία του ‘90 με κατάκτηση του κυπέλλου Κυπελλούχων το 1992-93 και δυο κύπελλα UEFA μπήκε στους ομίλους το 97-98 και αν και τερμάτισε δεύτερη δεν πέρασε στα προημιτελικά! Όπως ήταν τότε το σύστημα περνούσαν μόνο οι δυο καλύτεροι επιλαχόντες!
Η Κόζιτσε από τη Σλοβακία έγινε η πρώτη ομάδα που δεν πήρε πόντους στους ομίλους αλλά ακόμη χειρότερα εκείνο που άφησε ανεξίτηλα στη μνήμη την παρουσία της ήταν το μοιραίο τροχαίο όπου έχασε τη ζωή του ο Μίλαν Τσρβικ και τραυματίστηκε σοβαρά ο Άλμπερτ Ρούσνακ.
Μια άλλη ομάδα από την Σλοβακία με μία μόνο συμμετοχή στους ομίλους, είναι η Αρτμέντια τώρα λέγεται Πετρζάλκα αλλά αυτό δεν είναι περίεργο καθώς έχει αλλάξει 18 ονόματα σε 124 χρόνια ιστορίας! Η παρουσία της το 2005 – 06 ήταν αρκετά εντυπωσιακή αποκλείοντας με ένα εμφατικό 5-0 τη Σέλτικ και μάλιστα μετά άφησε την Πόρτο τέταρτη στον όμιλο συνεχίζοντας στο κύπελλο UEFA ως τρίτη.
Δύο ακόμα ομάδες που μπήκαν στους ομίλους ήταν η Οτσελούλ από τη Ρουμανία το 2011-12 που τερμάτισε τελευταία με μηδέν πόντους και η Ρούμπιν Καζάν που στις δυο παρουσίες της κατάφερε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, να κερδίσει την Μπαρτσελόνα στο Καμπ Νου με 2–1.
Η Μπούρσασπορ, η μία από τις δύο ομάδες εκτός Κωνσταντινούπολης που έχουν κατακτήσει το πρωτάθλημα στην Τουρκία επίσης πέρασε μία φορά από τους ομίλους το 2010-11 όπως το κατάφερε και η ολλανδική Βίλεμ Τίλμπουργκ ( με τρία πρωταθλήματα στο παρελθόν ) η οποία πια έχει εξαφανιστεί από τη μεγάλη κατηγορία! Έπαιξε μία φορά στους ομίλους το 1999 – 2000. Υπάρχει και η βελγική Λιρς που πλέον έχει χρεωκοπήσει και η οποία έπαιξε στους ομίλους του 1997-98.
Άφησα για τελευταία μία ομάδα που βολοδέρνει τώρα στην δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας αλλά στο παρελθόν με την παλιά ονομασία του Champions League, ως κύπελλο πρωταθλητριών το είχε κατακτήσει! Μιλάμε για το Αμβούργο, που κυριάρχησε στα τέλη της δεκαετίας του 70 και αρχές της δεκαετίας του 80. Έχοντας πάρει το κύπελλο Κυπελλούχων το 1977 η ομάδα από το μεγάλο λιμάνι του Βορρά πήρε στην Αθήνα το 1983 το κύπελλο Ευρώπης νικώντας τη Γιουβέντους 1-0. Το Αμβούργο ήταν η μόνη ομάδα που δεν είχε λείψει ποτέ από την Μπουντεσλίγκα αλλά το 2018 έπεσε και δεν έχει καταφέρει να επιστρέψει!
Η φετινή σεζόν ξεκινάει και η αλήθεια είναι πως την ιστορία αυτού του κυπέλλου δεν την έχουν γράψει μόνο οι πρωταγωνιστές που το κατακτούν αλλά και οι μικροί που έχουν αφήσει τη δική τους σφραγίδα ! Στάθηκα όμως σε αυτές τις ομάδες που πλέον δεν βρίσκονται καν στην μεγάλη κατηγορία της χώρας τους και αυτό η αλήθεια είναι πως καταδεικνύει το πόσο ανοιχτό και το πόσο πραγματικά ποδοσφαιρικό παραμένει αυτό το γεγονός που λέγεται Champions League!