γράφει : Στέφανος Αβραμίδης
Με την εικόνα του καλωδιωμένου Κώστα Τσιμίκα σα να περάσαμε, απότομα η αλήθεια είναι, στη νέα εποχή του ποδοσφαίρου όπου όλα μπορούν να μετρηθούν, το θέμα όμως είναι τι γίνεται στις στιγμές που πραγματικά...μετράνε!
Ποια ακριβώς είναι η σχέση που έχουν οι Μπένετ Μίλερ, Άαρον Σόρκιν, Μάικλ ντε Λούκα, Μπραντ Πιτ, Τζόνα Χιλ, Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν και Ρόμπιν Ράιτ με το ποδόσφαιρο; Πριν βιαστείτε να απαντήσετε καμία απολύτως να σας ενημερώσω, ή και να σας θυμίσω ενδεχομένως, ότι πρόκειται για τους συντελεστές της κινηματογραφικής ταινίας «Μοneyball», ταινίας βασισμένης στο ομότιτλο βιβλίο του Μάικλ Λιούις που από την...πλευρά του ήταν βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα! Και για αυτόν ακριβώς το λόγο, κι ας ήταν το baseball το πεδίο...δράσης στη ζωή, το χαρτί αλλά και το πανί, επιτρέψτε μου, όλοι οι παραπάνω, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, παραγωγοί και ηθοποιοί έχουν και...παραέχουν σχέση, εν έτει 2022 ιδιαιτέρως ισχυρή, με το ποδόσφαιρο αλλά και το πώς ακριβώς το αντιλαμβανόμαστε!
Για τους μη γνωρίζοντες, η πολύ μεγάλη αυτή επιτυχία που «βγήκε» στις αίθουσες το 2011 πραγματεύεται, απολύτως true story, τον τρόπο με τον οποίο ένας παράγοντας, ο περιβόητος τώρα πια Μπίλι Μπιν, άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αρχικά η ομάδα του, οι Όκλαντ Αθλέτικς, και στη συνέχεια σχεδόν όλες οι ομάδες του MLB αξιολογούσαν, άρα πλησίαζαν και αποκτούσαν αθλητές! Κόντρα στις παραδόσεις, τα ιερά και τα όσια του ίδιου του αθλήματος στηριζόταν έως και εξ ολοκλήρου στη στατιστική τους και όχι στην "πραγματική" τους εικόνα, εστιάζοντας μάλιστα σε κατηγορίες των επιδόσεών τους που μέχρι και εκείνο το σημείο θεωρούνταν μάλλον επουσιώδεις! Και όλα αυτά με βάση μία πολύ προχωρημένη μέθοδο που είχε αναπτύξει ο απόφοιτος Οικονομικών του Γέηλ, Πίτερ Μπραντ, τα περίφημα sabermetrics!
Ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 που Μπιν και Μπραντ άρχισαν τη συνεργασία τους και άλλαξαν το baseball για πάντα, είναι στις αρχές της δεκαετίας του 2020 που έχει γίνει πλέον εμφανέστατη η επιρροή των sabermetrics σε όλο το φάσμα του επαγγελματικού αθλητισμού, προφανώς και στο ποδόσφαιρο! Αρκεί να σκεφτεί κανείς τον τρόπο με τον οποίο τώρα πια μιλάμε για αλλά και "βαθμολογούμε" τις επιδόσεις των μεγάλων αστέρων, δεν υπάρχει περίπτωση ακόμη και στην πιο...απλοϊκή επί του θέματος συζήτηση να μην κάνουν την εμφάνισή τους οι αριθμοί! Η επιχειρηματολογία εδώ και χρόνια χτίζεται με τα νούμερα, «πόσα γκολ και πόσες ασίστ είχε ο...όποιος μέσα στη σεζόν!», όταν ήμουν πιτσιρικάς η άποψη βασιζόταν σε στιγμές και...συγκινήσεις, «για θυμήσου εκείνη τη φάση που ο...τάδε πέρασε τρεις παίκτες και πλάσαρε με το εξωτερικό στη δεξιά γωνία!».
Κι αν η επιστήμη είναι απολύτως ευπρόσδεκτη, και γιατί να μην είναι, σε επικουρικό πάντα ρόλο στο ποδόσφαιρο, τα μαθηματικά, η στατιστική και η ανάλυσή της βοηθούν τους ανθρώπους του αθλήματος και συμπεράσματα να βγάζουν, και τη φόρμα και την κατάσταση των αθλητών να κατανοούν, και την υγεία τους να προστατεύουν, πόσω μάλλον το παιδί, η πρακτική εφαρμογή της επιστήμης, η τεχνολογία! Αυτή ήταν άλλωστε και η αφορμή για αυτό εδώ το άρθρο, η εικόνα των καλωδιωμένων παικτών της Λίβερπουλ, μεταξύ αυτών και ο Κώστας Τσιμίκας, και η καταγραφή, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, της πνευματικής τους λειτουργίας τη στιγμή που καλούνται να «εκτελέσουν» συγκεκριμένες κινήσεις σε κατάσταση παιχνιδιού! Οι μετρήσεις έγιναν στα χτυπήματα στατικών φάσεων, προφανώς και είναι μια μέθοδος που μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλές διαφορετικές περιστάσεις!
Να εφαρμοστεί και να παραγάγει αποτελέσματα, στοιχεία, ιδιαιτέρως χρήσιμα, ακόμη και κρίσιμα ίσως, για τους προπονητές και τα επιτελεία τους! Και όσοι πιστεύαμε ότι με τα «κλασικά» τώρα πια γιλέκα με τους μηχανισμούς που καταγράφουν παλμούς, πίεση, χιλιόμετρα, δυνάμεις, βήματα, αλλαγές κατεύθυνσης και ό,τι άλλο τα gadgets στο ποδόσφαιρο είχαν πιάσει ταβάνι, πλανηθήκαμε πλάνην οικτρά! Προφανώς και στο μικρόκοσμο των top clubs αυτού του κόσμου ήταν ήδη γνωστό, με τις εικόνες των... Cyber «Reds» το μάθαμε κι εμείς, τώρα πια μετράμε κάτι που μέχρι πρότινος δε θεωρούσαμε καν μετρήσιμο, όχι την αθλητική επίδοση αλλά την ψυχοπνευματική διαχείριση της κατάστασης από τους αθλητές! Για να έχει ο κάθε Κλοπ, ο κάθε Αντσελότι, ιδίως ενόψει ενός τόσο σημαντικού αγώνα όπως ο τελικός του Champions League, στη διάθεσή του όλες τις απαραίτητες, και ακόμη περισσότερες, πληροφορίες, για να επιλέξει τους κατάλληλους, τους πιο έτοιμους, τους...ιδανικούς!
Κάπου εδώ όμως κρύβεται και η μεγάλη παγίδα, ας μη βιαστούμε να θεοποιήσουμε την τεχνολογία, δεν έχει όλες τις απαντήσεις! Προς το παρόν τουλάχιστον αυτό που δεν μπορούμε να μετρήσουμε είναι...το βάρος της περίστασης! Γιατί αλλιώς, και σε εγκεφαλικό επίπεδο, αντιδρά και διαχειρίζεται ένα χτύπημα κατά τη διάρκεια της προπόνησης ο Σαλάχ, αλλιώς στο «Stade de France» μπροστά σε 80.000 κόσμο με διακύβευμα την κούπα με τα μεγάλα αυτιά! Άλλες σκέψεις περνούν απ' το μυαλό του Aιγύπτιου τη στιγμή που ετοιμάζεται να πλασάρει τον Κέλεχερ στο εσωτερικό διπλό και άλλες, καμία σχέση, απέναντι στον Κουρτουά, κόντρα σε μια ομάδα από την οποία μόνο δυσάρεστες, βλ. Κίεβο, αναμνήσεις έχει! Και ακριβώς επειδή κάθε στιγμή είναι μοναδική ποτέ, στην πραγματικότητα, όσες καταγραφές κι αν συγκεντρώσουμε, δε θα ξέρουμε τι να περιμένουμε την επόμενη φορά! Ευτυχώς λέω εγώ γιατί όσο κι αν προχωρήσουμε τεχνολογικά για ένα πράγμα μπορούμε να είμαστε απολύτως σίγουροι! Το ποδόσφαιρο δε θα πάψει ποτέ να μας εκπλήσσει και να μας δημιουργεί, όχι πάντα αλλά όσο συχνά χρειάζεται, αυτή την έκρηξη συναισθημάτων που μας μαγεύει από...καταβολής του! Και αυτό, ευτυχώς, κανείς δεν μπορεί να το μετρήσει! Τουλάχιστον όχι ακόμη!