γράφει : Χρήστος Σωτηρακόπουλος
Ομολογώ πως χειρότερη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε παιχνίδι στο Άνφιλντ απέναντι στην Λίβερπουλ, προσωπικά δεν θυμάμαι τα τελευταία 30 χρόνια τουλάχιστον την εποχή της Premier League και πρέπει να πάμε στην τελευταία της ήττα με αυτό το σκορ 4-0 τον Σεπτέμβριο του 1990. Και η συζήτηση ξανά γυρίζει στο πώς κάποιοι το περασμένο καλοκαίρι πίστευαν χωρίς να βλέπουν μπροστά τους τα στοιχεία πως η διεκδίκηση τίτλου θα απαιτούσε υπέρβαση!
Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος
Μετά τα τελευταία δύο παιχνίδια, της Σίτι και της Λίβερπουλ, οι δυο μονομάχοι του τίτλου έφτασαν αισίως στους 77 και στους 76 πόντους με έξι ματς ακόμα να απομένουν! Συνεπώς και οι δύο ομάδες μπορούν να φτάσουν πολύ άνετα πάνω από τους 90 βαθμούς με πιο πιθανό σενάριο να πάμε σε ένα θρίλερ, όπως το 2019.
Και εδώ κάποιος πρέπει να υπενθυμίσει πως η Γιουνάιτεντ πέρσι τερματίζοντας δεύτερη είχε φτάσει τους 74 πόντους! Δηλαδή, ήδη, οι δύο καλύτερες ομάδες που υπάρχουν στο νησί έχουν ξεπεράσει αυτό το όριο, με 18 πόντους ακόμα να απομένουν διαθέσιμοι.
Και έτσι ξανά έρχεται στην επιφάνεια μία κουβέντα που έλεγα από τον Ιούλιο πως για να διεκδικήσει πραγματικά το πρωτάθλημα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, θα έπρεπε να πάρει τουλάχιστον 16 βαθμούς παραπάνω από αυτούς που είχε στην περσινή περίοδο πηγαίνοντας περίπου στους 90!
Και αυτό φυσικά με την προϋπόθεση ότι θα παρέμενε και πάλι αήττητη μακριά από το Ολντ Τράφορντ, κάτι που φυσικά έμοιαζε και ήταν αδύνατο!
Σε ένα κομμάτι σε αυτήν εδώ την στήλη, στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, λίγες μέρες πριν ξεκινήσει ο φετινός μαραθώνιος της Premier League, έγραφα πως η Γιουνάιτεντ μπορεί να πάρει τον τίτλο με βάση την φανέλα αλλά θα χρειαστεί πραγματική υπέρβαση. Κάτι που δεν έμοιαζε πολύ εύκολο να γίνει.
Για την ακρίβεια έλεγα και έγραφα:
«Είναι όμως δυνατό δύο εξαιρετικές προσθήκες, και πιθανώς μία ακόμη, αν ο Πολ Πογκμπά αποχωρήσει, να δώσουν τον τίτλο του "φαβορί" σε μία ομάδα, της οποίας η περσινή πορεία χαρακτηρίστηκε απρόβλεπτη;
Η λογική μπορεί να λέει όχι. Οι αριθμοί ωστόσο μεταφράζονται διαφορετικά ανάλογα πως θες να το δεις. Μην ξεχνάμε πως η Γιουνάιτεντ στην περσινή Premier League, τερμάτισε δεύτερη, με 12 βαθμούς διαφορά από την Μάντσεστερ Σίτι, έχοντας ουσιαστικά φτάσει στα… όριά της.
Παράλληλα φέτος, η ομάδα του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ δεν είναι η μόνη… βελτιωμένη. Ποιος μπορεί άλλωστε να θέσει εκτός της εν λόγω συζήτησης την Τσέλσι; Το σύνολο του Τόμας Τούχελ που εντυπωσίασε μετά την άφιξη του Γερμανού στην Αγγλία, κατέκτησε το Champions League και κατέγραψε εντυπωσιακά νούμερα στην στατιστική υπηρεσία.
Ας μην προτρέχουμε λοιπόν και ας παρομοιάσουμε την ανάδειξη του πρωταθλητή με έναν μαραθώνιο, και όχι με μία μικρή κούρσα…
Έναν μαραθώνιο που πιθανώς θα έχει σαν όριο τουλάχιστον τους 85 πόντους! Με τις Σίτι, Λίβερπουλ και Τσέλσι, να μπορούν να το υποστηρίξουν και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ν' αποτελεί ερωτηματικό».
Επίσης στο ίδιο κομμάτι έλεγα πως πλέον, όπως ο Λάμπαρντ στην προηγούμενη χρονιά στην Τσέλσι, μετά τις μεταγραφές θα ένιωθε μεγαλύτερη πίεση και έτσι συνέβη όταν απομακρύνθηκε από την διοίκηση για να έρθει στην θέση του ο Τούχελ, το ίδιο θα συνέβαινε με τον Σόλσκιερ!
Αφού αφήσουμε λοιπόν στην άκρη, το τι πίστευαν κάποιοι ότι μπορούσε να γίνει φέτος και το οποίο τελικά ήταν πλήρως ανεδαφικό, ας πάμε στο τι μπορεί να γίνει με την πρόσληψη του προπονητή από τον Άγιαξ, του Τεν Χαγκ. Θα μπορέσει να ξανακάνει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πρωταθλήτρια ρωτάνε κάποιοι, ενώ, η σωστή ερώτηση θα έπρεπε να είναι αν μπορεί να ξανακάνει την ομάδα πρωταγωνίστρια! Γιατί έχει πραγματικό Γολγοθά να ανέβει.
Το μεγαλύτερο λάθος θα είναι αν με την άφιξή του αρχίζουν να τον συγκρίνουν με τον Σερ Άλεξ ή με αυτά που έχει καταφέρει σε αυτά τα έξι χρόνια ο Κλοπ στη Λίβερπουλ.
Εννοείται πως δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση ούτε με αυτά που έχει πετύχει στο νησί ο Τούχελ. Και εννοείται πως δεν μπορεί καν να μπει στη ζυγαριά οποιαδήποτε σύγκριση με τον Γκουαρδιόλα ο οποίος έτσι κι αλλιώς είχε παραλάβει μία πολύ καλή ομάδα από τον Πελεγκρίνι το 2016.
Όποιος λοιπόν δεν αντιλαμβάνεται πως Ολλανδός τεχνικός χρειάζεται τουλάχιστον μία τριετία μπροστά του για να περάσει την δικιά του φιλοσοφία, κρατώντας οποίους θεωρεί ότι μπορούν να πορευτούν μαζί του από τους ποδοσφαιριστές και απορρίπτοντας τους υπόλοιπους, αλλά μην τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι και τους θεωρούμε ότι είναι τελειωμένοι ποδοσφαιρικά.
Μόλις μερικούς μήνες πριν αναλάβει ο Γιούργκεν Κλοπ την Λίβερπουλ, υπό τις οδηγίες του Ρότζερς οι «κόκκινοι» έχαναν με 6-1 από τη Στόουκ στην πιο βαριά ήττα τους στο πρωτάθλημα για εξήντα χρόνια!
Ένα χρόνο αργότερα οι περισσότεροι από αυτούς τους παίκτες έπαιζαν στον τελικό του Europa League απέναντι στην Σεβίλλη, έχοντας ήδη κάνει σημαντική βελτίωση υπό τον Γερμανό! Φυσικά οι περισσότεροι απ’ αυτούς έφυγαν για ν' αντικατασταθούν από άλλους προκειμένου η Λίβερπουλ να είναι αυτή η ομάδα που βλέπουμε σήμερα.
Ωστόσο το ίδιο πρέπει να υπάρχει ως σχέδιο στο μυαλό των διοικούντων στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και για τον Τεν Χαγκ και το μέλλον του συλλόγου!
Όλα αυτά δεν γίνονται μέσα σε ένα βράδυ και όπως λέει και το ρητό η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μία μέρα! Θέλει υπομονή και πάνω απ’ όλα σχέδια που να μην είναι ουτοπικά, όπως αυτά του περασμένου καλοκαιριού!
Και κάτι τελευταίο που αφορά τον Κριστιάνο Ρονάλντο: Θεωρώ τεράστια ασέβεια προς την καριέρα του και προς την χρονιά που έχει κάνει ακόμα και τώρα στα 37 του, να λένε κάποιοι πως είναι πρόβλημα για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ η παρουσία του.
Η προσωπική μου άποψη είναι πως χωρίς τα 21 γκολ που έχει πετύχει εκείνος, η Γιουνάιτεντ θα ήταν ακόμα πιο κάτω στην βαθμολογία εκτός οποιασδήποτε συζήτησης για την τετράδα και θα είχε αποκλειστεί πριν τα Χριστούγεννα από την Ευρώπη!
Το να γίνεται κουβέντα εάν μπορεί να είναι μέλος μιας ομάδας που θα ξαναγίνει πρωταγωνίστρια, είναι ένα θέμα που αφορά τον καινούργιο προπονητή… Το να μπαίνει όμως ακόμα και συζήτηση για το εάν αυτός ήταν το πρόβλημα της φετινής κακής πορείας αντί να συζητάνε κάποιοι πόσο χειρότερη θα ήταν η ομάδα χωρίς την παρουσία του Πορτογάλου προσωπικά με ξεπερνά!
Πηγή: www.england365.gr