γράφει : Χρήστος Σωτηρακόπουλος
Ακριβώς πριν από ένα χρόνο είχε αρχίσει να καταρρέει σαν τραπουλόχαρτό το πραξικόπημα που είχε υφάνει ο Φλορεντίνο Πέρεθ μαζί με τον Ιδιοκτήτη της Γιούβε Ανιέλι και που ήθελε να βάλει μπουρλότο στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο! Τι μάθαμε σε αυτό το διάστημα και πόσο αλώβητο μπορεί να παραμείνει το ίδιο το άθλημα από τις ορέξεις του Ισπανού «αρχιτέκτονα» της ιδέας που συνεχίζει με τη μεγαλομανία του να κρατά ζωντανή τη σπίθα της δημιουργίας του ονείρου ζωής για τον ίδιο;
Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος
Οι συνδυασμένες ενέργειες ορισμένων από τις πιο ισχυρές φυσιογνωμίες του ποδοσφαίρου δημιούργησαν απέναντι τους μια αταίριαστη μεν αλλά πολύ δυνατή συμμαχία στις 19 Απριλίου 2021.
Η ανακοίνωση αυτής της νέας ευρωπαϊκής Super League ένωσε το Μάντσεστερ, με οπαδούς και παίκτες της Γιουνάιτεντ και της Σίτι να γίνονται ένα με αυτούς που επένδυσαν στις τύχες της Λίβερπουλ και των τριών μεγάλων του Λονδίνου, Άρσεναλ, Τσέλσι και Τότεναμ. Μια εντελώς ασύμβατη συμμαχία αλλά μπροστά στην αντίδραση που βίωσαν από τους οπαδούς της καλά και από τη κυβέρνηση, οι σύλλογοι της Αγγλίας αντιλήφθηκαν για διαφορετικούς λόγους ίσως ο καθένας πως περισσότερο κακό παρά καλό θα έκανε αν επέμεναν στη δημιουργία της λίγκας!
Αν και η αντίδραση στην Ιταλία και την Ισπανία μπορεί να μην ήταν τόσο καταδικαστική, οι διαμαρτυρίες που ακολούθησαν κατά τη διάρκεια των ασυνήθιστων λίγων εκείνων ημερών ήταν αρκετές για να εκτροχιάσουν τα σχέδια. Ένα χρόνο μετά, ανατρέχοντας σε ένα από τις πιο αμφιλεγόμενα σχέδια στην ιστορία του ποδοσφαίρου ας δούμε πρώτα στο πού βρίσκεται τώρα…
Η περασμένη εβδομάδα άλλωστε απέδειξε ακριβώς τι κάνει το Champions League σπουδαίο, είτε με την πρόκριση της Βιγιαρεάλ επί της Μπάγερν Μονάχου, είτε με ρο φοβερό ματς στη Μαδρίτη όπου άντεξε η Ρεάλ την αντεπίθεση της Τσέλσι, ενώ είχαμε ένα πολύ δυνατό σε ένταση ματς στη Μαδρίτη μεταξύ της Ατλέτικο και της Μάντσεστερ Σίτι.
Ωστόσο δεν πρέπει να μας διαφεύγει της προσοχής πως από αυτές τις ομάδες που οι επαναστάτες ήθελαν να έχουν ως μόνιμες μέσα στην καινούργια διοργάνωση, η Άρσεναλ και η Τότεναμ δεν προκρίθηκαν για το Champions League αυτή τη σεζόν, ενώ η Μπαρτσελόνα και η Μίλαν δεν κατάφεραν να περάσουν πέρα από τη φάση των ομίλων.
Σε μια επόμενη σεζόν, μια άλλη υπερδύναμη όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μπορεί να λείπει από αυτά τα σπουδαία παιχνίδια. Μην πάτε πολύ μακριά, στην περσινή περίοδο χρειάστηκε η Λίβερπουλ ένα γκολ του τερματοφύλακα Άλισον στις καθυστερήσεις του αγώνα εκτός έδρας επί της Γουέστ Μπρομ για να εξασφαλίσει η ομάδα του Κλοπ την παρουσία της στη φετινή διοργάνωση! Αυτό είναι το υπέροχο της διοργάνωσης που λέγεται Champions League!
Και αυτός ήταν ο φόβος των δώδεκα ομάδων! Να μην λείπουν από αυτή τη διοργάνωση υπό οποιαδήποτε συνθήκη! Και έτσι η Μπάρτσα είχε εξέχοντα ρόλο, μαζί με τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Γιουβέντους, στο πως ξεκίνησε η ευρωπαϊκή Super League.
Η διοργάνωση φυσικά έπρεπε να υποσχεθεί πολλά χρήματα και για να συμβεί αυτό επρόκειτο να υποστηριχθεί από την επενδυτική τράπεζα JP Morgan που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν θα είχε κάποιον σαν την UEFA για να διοικείται αλλά από τους ιδιοκτήτες των ιδρυτικών συλλόγων, οι οποίοι θα είχαν εγγυημένη είσοδο!
Τρεις σύλλογοι ήλπιζαν οι ιδρυτές πως θα έτρεχαν να ενταχθούν στους αρχικούς 12, ακολουθούμενοι από άλλους πέντε που θα προκρίνονταν κάθε χρόνο για να σχηματίσουν ένα τουρνουά 20 ομάδων, το οποίο θα χωριζόταν σε δύο πρωταθλήματα 10 ομάδων πριν από μια φάση νοκ άουτ.
Η ιδέα ήταν η Super League να αντικαταστήσει το πολύ επικερδές Champions League, χωρίς οι ομάδες να αποχωρήσουν από τα εγχώρια πρωταθλήματα. Οι ενδιαφερόμενοι ισχυρίστηκαν μάλιστα ότι τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν θα ωφελούσαν «την ευρύτερη ποδοσφαιρική πυραμίδα» αφού θα έδιναν κάποια χρήματα στους υπόλοιπους! Και ακριβώς εκεί ήταν όλο το κόλπο και αυτό για το οποίο δεν θα έπρεπε ποτέ να περάσει αυτή η ποδοσφαιρική πραξικοπηματική πράξη: κάποια χρήματα… Όχι πολλά χρήματα απλώς κάποια ως ένα φιλοδώρημα προς όλους τους υπόλοιπους που δεν θα μπορούσαν ποτέ να μπουν σε αυτό το κλειστό μαγαζί! Στα όρια της αηδίας και μόνο η σκέψη που είχαν κάνει!
Τι πιο ωραίο άλλωστε η όποιον αγαπάει το ποδόσφαιρο, το να βλέπει τον κύριο Ανιέλι να παθαίνει κάθε χρόνο μια πλάκα από όλους αυτούς που δεν θέλει μαζί του στο ίδιο τραπέζι σε αυτήν την ευρωπαϊκή σουπερλίγκα: Μία χρόνια από τον Άγιαξ, μία από την Λυών , μία από την Πόρτο και φέτος από την Βιγιαρεάλ! Μία τιμωρία πάνω στο κεφάλι της Γιουβέντους, την οποία προσωπικά ως κλαμπ και σπουδαία ομάδα, την έχω σε πάρα πολύ μεγάλη εκτίμηση, όχι όμως και τον άνθρωπο που έχει στα χέρια του ως τρίτη γενιά τον σύλλογο!
Εννοείται πως υποδοχή της ιδέας ήταν ευρέως επικριτική, ενώ υπήρξαν αξιοσημείωτες απόντες με τη μορφή της Παρί Σεν Ζερμέν και της Μπάγερν Μονάχου, των φιναλίστ του Champions League της προηγούμενης σεζόν 2019-20.
Η PSG είχε ξοδέψει πάρα πολύ χρόνο – και, φυσικά, χρήματα – για να εδραιωθεί στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου για να ρισκάρει τα πάντα στην απόσχιση.
Εν τω μεταξύ, η Μπάγερν, όπως και οι περισσότεροι γερμανικοί σύλλογοι, είναι εν μέρει ιδιοκτησία οπαδών. Και σύντομα θα γινόταν σαφές ότι οι φίλοι του ποδοσφαίρου γενικά δεν ενθουσιάζονταν με την προοπτική να δουν τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης να το αποκλείουν σε ένα τουρνουά κλειστού καταστήματος. Αυτό είναι ένα υπέροχο πράγμα που συμβαίνει στο γερμανικό ποδόσφαιρο και που κρατάει μεγάλη υγεία στις ομάδες αφού δεν εξαρτάται η τύχη τους από τα καπρίτσια των πλουσίων ιδιοκτητών!
Οι 12 σύλλογοι πρέπει να φαντάζονταν κάποιου είδους απάντηση, αλλά αυτό που ακολούθησε φάνηκε να ζαλίζει τους εμπλεκόμενους. Το υπόλοιπο ποδόσφαιρο εμφανίστηκε ενωμένο ενάντια σε αυτούς που προσπάθησαν να… ξεφύγουν!
Όπως ήταν αναμενόμενο, η UEFA, η FIFA, ακόμη και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου τάχθηκαν κατά της Super League, επίσης.
Αλλά το πιο σημαντικό, οι οπαδοί –ιδιαίτερα στην Αγγλία– κατέστησαν σαφές ότι δεν θα άντεχαν αυτή την προδοσία του αθλήματος και των βασικών αρχών του: earn it ήταν το σύνθημα από την πρώτη στιγμή όλων των υπολοίπων προς τους αποστάτες!
Η Τσέλσι ήταν η πρώτη ομάδα που αποχώρησε γιατί ο Αμπράμοβιτς αφουγκράστηκε υπέροχα την οργή των οπαδών και ακολούθησε η Σίτι. Τελικά το όλο εγχείρημα κατέρρευσε καθώς η μία μετά την άλλη οι αγγλικές ομάδες άρχισαν να αποχωρούν και μετά να ακολουθούν και οι ιταλικές πλην της Γιουβέντους.
Φυσικά οι σκεπτικιστές θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν που αναρωτιούνται εάν η νέα μορφή του Champions League ακούγεται λίγο ως «ευρωπαϊκό Super League». Και αυτό γιατί από το 2024-25, οι φάσεις των ομίλων δεν θα υπάρχουν πλέον, αλλά θα αντικατασταθούν από –ναι, το μαντέψατε – ένα πρωτάθλημα. Με 10 παιχνίδια πλέον να υπάρχουν μέχρι τα Χριστούγεννα, πολλά από αυτά μάλιστα ανάμεσα σε ομάδες του πρώτου γκρουπ δυναμικότητας, αυξάνοντας το ενδιαφέροντα ματς κατά πολύ και ικανοποιώντας τα κανάλια που θα κληθούν να δώσουν ακόμα περισσότερα χρήματα! Και αυξάνεται σε 36 ομάδες ο αριθμός που θα μπαίνουν, με δύο από τις επιπλέον τέσσερις θέσεις με προορίζονται για συλλόγους που έχουν τους υψηλότερους συντελεστές UEFA! Μόνη τους προϋπόθεση να έχουν προκριθεί σε μία από τις μικρότερες διοργανώσεις το Europa ή το Conference!
Για να γίνει κατανοητό λίγο το παράδειγμα εάν ήταν η επόμενη σεζόν αυτή που θα εφαρμοζόταν το νέο σύστημα, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Ρόμα θα ήταν οι δύο ομάδες που αυτή τη στιγμή δεν έχουν εξασφαλισμένη θέση όπως δείχνει από το πρωτάθλημα η κατάστασή τους, που θα έμπαιναν από το… παράθυρο! Και αυτό είναι κάτι που ενοχλεί είναι αλήθεια, αφού θα μπορούσαν οι έξτρα θέσεις να αφορούν είτε ομάδες που να είναι πρωταθλήτριες από πιο κάτω στη λίστα από εκείνες που δεν έχουν εξασφαλισμένη συμμετοχή ή τουλάχιστον να δινόταν απευθείας η θέση στο νικητή του Conference League. Αυτοί που υπερασπίζονται την άποψη αυτή, λένε πως έτσι θα αναβαθμιστεί πλήρως η διοργάνωση και άλλωστε όποιο ομάδα του κατάκτηση δεν πρόκειται να είναι κάποια που δεν θα την αντέχει το Champions League! Κοιτάξτε παραδείγματος χάρη τους φετινούς ημιτελικούς.
Τώρα, όσον αφορά την γκρίνια των ομάδων ότι υπάρχουν περισσότερα παιχνίδια, σε εκείνη την περίπτωση τα παράπονα να μη γίνονται στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, αλλά προς τις διοικήσεις των ίδιων των συλλόγων. Αυτοί θέλουν περισσότερα χρήματα, συνεπώς για να βρεθούν αυτά τα χρήματα πρέπει και τα κανάλια να εισπράξουν κάτι καλύτερο ως προϊόν και αυτό θα συμβεί αναγκαστικά με τα περισσότερα παιχνίδια μέχρι τα Χριστούγεννα. Είναι ένας φαύλος κύκλος για τον οποίο, καταλαβαίνω απόλυτα πως αυτοί που θα την πληρώσουν είναι οι ποδοσφαιριστές, αλλά και εκείνοι έχουν μερίδιο ευθύνης λόγω των υπέρογκων αμοιβών!
Τώρα, πόσο στα αλήθεια έχει τελειώσει η ιστορία που είχε στο μυαλό του ο Πέρεθ; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη, όπως το φανταζόταν ο ίδιος έχει θαφτεί πολλά μέτρα κάτω από το έδαφος! Αν αυτό το πράγμα που λέγεται European Super League, είχε μείνει στα χέρια του Ανιέλι να το τρέξει, θα σας έβαζα και μετά δυο χέρια υπογραφή πως δεν υπάρχει περίπτωση να βάλει από κάτω την UEFA και τον πανούργο Τσέφεριν που τελείωσε την επανάσταση αναίμακτα! Όσο υπάρχει ο Πέρεθ όμως, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος γιατί ο Ισπανός είναι αληθινός δολοπλόκος και ικανότατος!
Η μεγαλύτερη κίνηση που έκανε «ο δικηγόρος από την Σλοβενία», όπως υποτιμητικά Ανώτατο στέλεχος αυτής της προσπάθειας των πραξικοπηματιών αποκαλεί τον πρόεδρο της UEFA, ήταν πως έβαλε την ECA συμμέτοχο στο παιχνίδι! Την ένωση δηλαδή των συλλόγων στην οποία τώρα προΐσταται ο Κελαϊφί που όμως με τις… ταρζανιές που επιχείρησε μετά το ματς με τη Ρεάλ έχασε πόντους στα μάτια σημαντικών παραγόντων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία.
Αυτό που κατάφερε ο Τσέφεριν σε πραγματικό μέγεθος είναι να βάλει τις ομάδες συνεταίρους με την UEFA στο νέο σχέδιο από το 2024. Αυτό σημαίνει ότι όσο μεγαλύτερα χρήματα έρχονται μέσα στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, τόσο περισσότερα θα είναι τα λεφτά που θα μοιράζονται στις ομάδες. Το κλειδί σε αυτήν την περίπτωση, όπως έχω ξαναγράψει, είναι πως σε μία κόντρα στα δικαστήρια δεν θα μπορούν εύκολα να κινηθούν οι ομάδες κατά της UEFA αφού πλέον θα είναι συνέταιροι και θα δεσμεύονται από την υπογραφή ρήτρας. Και ταυτόχρονα θα γίνεται ξεκάθαρος ο λόγος πως η UEFA είναι και διοργανωτής πλέον της διοργάνωσης μαζί με την ECA και ταυτόχρονα regulator. Αυτή ήταν η καταπληκτικότερή ντρίμπλα που μπορούσε να τους κάνει, ο «δικηγόρος από τη Σλοβενία» και πλέον έχει τη μπάλα σε κενό τέρμα… Επαναλαμβάνω ωστόσο, όσο υπάρχει Πέρεθ από την απέναντι πλευρά, θα υπάρχει και κίνδυνος αναζωπύρωσης της φωτιάς!
* Photo credits: skysports