Box to Box

Άρης: «Ατσάλινος» κόντρα στον ΠΑΟΚ, με συνταγή Μπούργος οδεύει προς την ευρωπαϊκή διάκριση!

Άρης: «Ατσάλινος» κόντρα στον ΠΑΟΚ, με συνταγή Μπούργος οδεύει προς την ευρωπαϊκή διάκριση!
Κάποτε οι φίλοι του Άρη έψαχναν νίκη επί του συμπολίτη με τα… κιάλια. Η φετινή σεζόν προσφέρει διπλή χαρά στα παιχνίδια κόντρα στον ΠΑΟΚ. Δύο νίκες, μία ισοπαλία, τρία ματς χωρίς να δεχτεί γκολ (πρώτη φορά μετά από 38 χρόνια). Σε συνδυασμό με ένα τρίποντο που τον φέρνει πολύ κοντά στην επιθυμητή ευρωπαϊκή θέση. Ο Χερμάν Μπούργος άρχισε τα, πετυχημένα, τεχνάσματά του. Αν δεν ήταν οι χαμένες ευκαιρίες…
Σχετικά Άρθρα
Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Ο ΠΑΟΚ είχε λόγους να μην βρίσκεται στο 100% ενόψει του ντέρμπι της πόλης. Αν και εξυπακούεται πως διαβάζεται «λάθος» η πρώτη πρόταση αυτού του κειμένου, κυρίως λόγω γοήτρου, η επιβάρυνση της πετυχημένης ευρωπαϊκής πορείας και το μεγάλο ραντεβού με τον Ολυμπιακό για το Κύπελλο Ελλάδος, έστρεψαν αλλού την προσοχή του. Το εν λόγω στοιχείο, πάντως, δεν μειώνει ούτε στο ελάχιστον την επιτυχία του Άρη.

Ένας Άρης βγαλμένος από τα παλιά καλά γουέστερν. Με «σιδερικό» βαρύ και διάθεση να κολλήσει από νωρίς τον αντίπαλό του στον τοίχο. Το έπραξε και του βγήκε. Έχοντας πάρει τον αέρα του ΠΑΟΚ στην τρέχουσα σεζόν (και όχι μόνο), βρήκε πάτημα, σκόραρε ξανά (3 γκολ σε 2 ματς) μέσω στημένης φάσης και το 1-0 του ήταν αρκετό. Προσοχή, το 1-0 δίνει και αυτό τρεις βαθμούς. Ισχύει. Η διαφορά, όμως, είναι πως οι «κίτρινοι» μπορούσαν άνετα να... απογειώσουν το συγκεκριμένο τρίποντο, με ένα ευρύ σκορ. Θα αποτελούσε ιδανική ψυχολογική τόνωση για τη συνέχεια των Play-Off και την προσπάθεια εξόδου στην Ευρώπη.

Το γιατί δεν επιτεύχθηκε, έχει τους εξής λόγους. Διότι ο Πασχαλάκης συνεχίζει τις καλές εμφανίσεις του και ήταν από τους λίγους παίκτες του «Δικεφάλου» οι οποίοι κινήθηκαν στα κλασικά υψηλά στάνταρ τους. Διότι οι χαμένες ευκαιρίες συνεχίζουν (ακόμα) να αποτελούν «αγκάθι» στην προσπάθεια του φετινού Άρη, εξ’ ου και τα μόλις 32 γκολ σε 31 παιχνίδια. Ένα γκολ ανά ματς. Στα Play-Off μετρά τις περισσότερες τελικές προσπάθειες (64), αλλά μόλις 4 γκολ!

Κρα τάει, όμως, και τα θετικά. Η δουλειά του Χερμάν Μπούργος πιάνει τόπο και φαίνεται ακράδαντα στις λεπτομέρειες. Όπου λεπτομέρειες, η αξιοποίηση άλλων στοιχείων του παιχνιδιού, καθώς διαπίστωσε από νωρίς ότι ο τομέας «οι ευκαιρίες να γίνουν γκολ» χωλαίνει. Τι απομένει; Οι στατικές φάσεις. Φάουλ και κόρνερ εκτελούνται πλέον με τέτοιο τρόπο, ώστε να «μυρίζει» γκολ στην αντίπαλη περιοχή. Το ένιωσε η ΑΕΚ, με τους Θεσσαλονικείς να σκοράρουν δις μετά από κόρνερ (Πάλμα, Σάσα). Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε στο «Κλεάνθης Βικελίδης» με τον ΠΑΟΚ. Ντουκουρέ και 1-0.

Το... τέχνασμα του Μπούργος έπιασε τόπο. Σε λίγες εβδομάδες παρουσίας στο τιμόνι των «κιτρίνων», δεν γίνεται να αλλάξουν ριζικά πράγματα. Πινελιές απαιτούνται για τη βελτίωση της εικόνας. Έτσι και οι στημένες φάσεις. Άφαντες σε όλη τη σεζόν, τώρα δίνουν πολύτιμες λύσεις. Η εν γένει επιθετική φιλοσοφία υπάρχει, εντούτοις το γκολ είναι δύσκολο σταυρόλεξο. Το γκολ, όχι η δημιουργία φάσεων. Το διευκρινίζουμε...

Η άμυνα έδεσε για τα καλά. Ούτε που απειλήθηκε σε ένα 90λεπτο από τον ΠΑΟΚ. Κερδίζει σε αυτοπεποίθηση με τη συγκεκριμένη εικόνα (1 γκολ παθητικό στα 4 τελευταία ματς). Αν δεν είχε τις δύο βαθμολογικές εντός έδρας απώλειες με τον... μισό Παναθηναϊκό και τον ανταγωνιστικό ΠΑΣ, τότε θα ήταν σε ακόμα πιο ευνοϊκή θέση, σχετικά με την κατάληψη της 3ης θέσης. Παραμένει, πάντως, σε θέση ισχύος.

Ο νέος προπονητής έχει άλλες δύο εβδομάδες για να προετοιμαστεί τους ποδοσφαιριστές, ενόψει του (πρώτου) «τελικού» με τον Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο. Ο δρόμος είναι μακρύς. Εντούτοις ο Άρης δείχνει πως ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του. Με νέες ιδέες, με ευχέρεια στο σκοράρισμα και γρανιτένια άμυνα, ευελπιστεί στην επίτευξη των στόχων του. Είμαστε σίγουροι πως αν το πιστέψει ο Μπούργος, θα το πιστέψουν και οι ποδοσφαιριστές του...

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0