γράφει : Άλκης Τσαβδαράς
Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς
Τόπος γέννησης του «δικού» μας αρχιδιαιτητή, Μαρκ Κλάτενμπεργκ είναι το χωριό (για αγγλικά δεδομένα) Κόνσετ, 23 χιλιόμετρα απόσταση από το Νιούκαστλ. Σημαντική, σίγουρα, αθλητική προσωπικότητα για την περιοχή. Από τη Δευτέρα τα ξημερώματα προστέθηκε άλλη μία, ο Τζον Χέρντμαν. Ο ομοσπονδιακός προπονητής του Καναδά οδήγησε τη χώρα σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά μετά από το 1986! Ναι, στο ποδόσφαιρο!
Μπάλα δεν «ακούμπησε» (που λέμε και στις αλάνες) στην καριέρα του. Μόνιμος θαμώνας σε γήπεδο, ναι ήταν. «Σεντ Τζέιμς Παρκ» η επιγραφή αυτού, φανατικός υποστηρικτής στις «καρακάξες». Η Σάντερλαντ αναγνώρισε τις ικανότητές του ως γυμναστής και τον προσέλαβε, εντούτοις η συνεργασία τους δεν είχε μεγάλη διάρκεια. Άσημος στο γενικότερο ευρύ ποδοσφαιρικό κοινό του Νησιού, επίλεξε την πρόταση της Νέας Ζηλανδίας, ώστε να αναλάβει τις υποδομές στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Τότε ήταν 26 ετών!
Ακριβώς δίπλα από τις ποδοσφαιρικές εγκαταστάσεις της Εθνικής ομάδας, υπήρξε η δυνατότητα παρακολούθησης άλλων σημαντικών σπορ της χώρας, όπως το ράγκμπι και το χόκεϊ επί χόρτου. Τα project στα οποία συμμετείχε εμπλούτισαν τόσο τις γνώσεις του και αυτός με τη σειρά του απογείωσε τις «μικρές» της Νέας Ζηλανδίας. Άκρως τιμητική η πρόταση του Καναδά (2011) να αναλάβει τη γυναικεία ομάδα. Για όσους επιθυμούν να συνειδητοποιήσουν τη διαφορά, ανάμεσα στις δύο Εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου στη συγκεκριμένη χώρα, απλά να τονίσουμε ότι: οι Άνδρες του Καναδά το 2011 ήταν στην 83η θέση στον κόσμο (94η το 2018, σήμερα 33η). Οι Γυναίκες τότε ήταν 8ες. Και γενικά, για να βγει ο Καναδάς από το Top 10 της παγκόσμιας κατάταξης, θα χρειαστεί να γίνει σεισμός 10 ρίχτερ!!!
Ο Χέρντμαν τους έπεισε όλους εντός Καναδά, ότι είναι ο κατάλληλος να οδηγήσει την ομάδα σε νέες επιτυχίες. Ο τρόπος προπόνησης, η διαχείριση με τις ποδοσφαιρίστριες, το πρόγραμμα ανάπτυξης στις Ακαδημίες. Τα οργάνωσε όλα στην εντέλεια. Επί 7 χρόνια. Ένας Θεός ξέρει τι τον ώθησε να δεχτεί την πρόταση της Ομοσπονδίας, για να αναλάβει την ανδρική Εθνική ομάδα. Υποβιβασμός λέγεται αυτό, στα μάτια των περισσότερων, εντός Καναδά. Ο Άγγλος κόουτς αιτιολόγησε την απόφασή του: «το μπάτζετ στις Γυναίκες είναι 7 χρόνια το ίδιο. Για να αυξηθούν τα έσοδα, θα πρέπει να έχουμε μία δυνατή Εθνική Ανδρών».
Η καρδιά του ανήκει στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Έθεσε, ωστόσο, τον πήχη ψηλά. Από την πρώτη στιγμή. Το καλοκαίρι του 2018, στο προπονητικό καμπ στη Μούρθια της Ισπανίας, φάνηκε πολύ σίγουρος για τον εαυτό του: «αποκλειστικός στόχος είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ 2022. Και θα τον πετύχουμε». Το είπε και το έκανε. Ένωσε τους «κλικαδόρους» Καναδούς (καταγωγή από Σκωτία, Σερβία, Τζαμάικα, Ισπανόφωνους), τους μετέτρεψε σε σύνολο, σταμάτησε τους τσακωμούς στις προπονήσεις και δημιούργησε το αήττητο σύνολο, που κατατρόπωσε Αμερικανούς και Μεξικανούς. Το Κατάρ θα αποτελέσει προεόρτιο για το «δικό» τους Μουντιάλ το 2026 (συνδιοργάνωση Καναδάς, ΗΠΑ, Μεξικό).
Ο Χέρντμαν είναι 46 ετών. Άγγλος προπονητής πάει στο Μουντιάλ. Και δεν είναι ο Σάουθγκεϊτ. Απέδειξε ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα. Ούτε γυναικείο, ούτε ανδρικό. Ίσα-ίσα αποτελεί το πιο τρανό παράδειγμα για το πόσα μπορείς να πετύχεις όταν αφοσιώνεσαι στην ενασχόληση με τις γυναικείες Εθνικές ομάδες. Υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να «δημιουργηθούν» προπονητές και ταυτόχρονα να αναπτυχθεί η Εθνική των κοριτσιών. Ο Χέρντμαν είναι ένα success story από μόνο του. Από τις πιτσιρίκες της Νέας Ζηλανδίας ξεκίνησε, με μηδέν (δική του) ποδοσφαιρική εμπειρία στο Νησί. Α ναι. Για όσους δεν το γνωρίζουν, προπονητής της Εθνικής Γυναικών στην Ελλάδα, είναι ο πρώην διεθνής μπακ, Γιώργος Κυριαζής. Με πλούσια ποδοσφαιρική καριέρα. Η Ελλάδα πρέπει να του δώσει και τα αντίστοιχα πατήματα για ανάλογη εργασία μ' αυτήν του Χέρντμαν. Όχι στον Καναδά, αλλά στις αρχές του, στη Νέα Ζηλανδία!
www.bnsports.gr