γράφει : Άλκης Τσαβδαράς
Είσαι το νούμερο 1 του κόσμου στο άθλημά σου. Οι οικονομικές αποβολές βρίσκονται στα ουράνια. Στα 25 χρόνια κρίνεις μόνη σου αν θα κατακτήσεις Grand Slam στο Τένις ή όχι. Κι’ όμως, για την Άσλεϊ Μπάρτι ήρθε η ώρα να βάλει στοπ στην πίεση, στην... καταπίεση, στον ανταγωνισμό, στον επαγγελματικό αθλητισμό. Διότι έχει όνειρα. Όνειρα πέραν των σπορ. Και θέλει να είναι υγιής, ψυχικά κυρίως, για να τα ακολουθήσει και να τα απολαύσει...
Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς
Το Τένις έχει κερδίσει σε δημοφιλία στη χώρα μας, χάρη στις επιτυχίες των Μαρία Σάκκαρη και Στέφανου Τσιτσιπά. Ίσως ορισμένοι να έχετε ακουστά την Αυστραλή τενίστρια, Άσλεϊ Μπάρτι. Είναι το νούμερο 1 του κόσμου επί 114 συνεχόμενες εβδομάδες, 3ο σπουδαιότερο επίτευγμα στην ιστορία του αθλήματος. Κατέκτησε 3 Grand Slam, με πιο πρόσφατο, το «δικό» της, Αυστραλιανό Όπεν τον περασμένο Ιανουάριο. Σόκαρε τον κόσμο του Τένις, και όχι μόνο, με την απόφασή της να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, μόλις στα 25 χρόνια της.
«Δεν έχω πλέον την ενέργεια, το σωματικό, το συναισθηματικό κίνητρο και ότι χρειάζεται για να προκαλέσω τον εαυτό μου στο πιο υψηλό επίπεδο. Έχω αδειάσει. Σωματικά δεν έχω τίποτα άλλο να δώσω. Ήταν όνειρό μου η κατάκτηση του Wimbledon, το ένα αληθινό όνειρο που είχα στο Τένις. Η ευτυχία μου δεν ήταν εξαρτημένη από τα αποτελέσματα. Θα κυνηγήσω πολλά όνειρα τώρα, που δεν θα χρειάζεται να ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο και να βρίσκομαι μακριά από την οικογένειά μου, από το σπίτι μου, κάτι το οποίο δεν το ήθελα ποτέ».
Πως αλλιώς να μεταφέρει η Μπάρτι, το νούμερο 1 του κόσμου, η τενίστρια με το σημαντικότερο κίνητρο στον πλανήτη ώστε να διατηρηθεί στην κορυφή, ότι «τελείωσε»; Ολοκλήρωσε με τον επαγγελματικό αθλητισμό. Κάτι που άφησε να εννοηθεί και στο παρελθόν. Το 2015 άφησε το Τένις για να ασχοληθεί με το κρίκετ, άθλημα μέσα στο οποίο μεγάλωσε, δια μέσου της οικογένειάς της. Εν μέσω πανδημίας (2020) το έριξε στο γκολφ (αθλητής αυτού, ο αρραβωνιαστικός της) και έτσι απλά κέρδισε ένα τουρνουά Γυναικών στο Μπρίσμπεϊν. Γιατί το χάρηκε!
Η πίεση, το Tour, τα ταξίδια, η καθημερινή πρόκληση, οι αγώνες, τα παιχνίδια, τα τρόπαια, τα χρήματα. «Χάθηκαν» από το οπτικό πεδίο της. Ορισμένοι θα πιστεύουν ότι η Μπάρτι μιλάει εκ του ασφαλούς, βλέποντας ενδεχομένως τα 24 εκατ. ευρώ σε έσοδα, μόνο από το Τένις (και πόσα ακόμα από τις χορηγίες). Στη λίστα του Forbes ήταν το 2021 η 8η πιο υψηλά αμειβόμενη αθλήτρια στον κόσμο, με έσοδα 6,9 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα φέρνουν την ευτυχία; Αν ναι, τότε η 25χρονη από το Κουίνσλαντ είχε κάθε λόγο να συνεχίσει την πορεία της στο σιρκουί του Τένις, στη - σύμφωνα με τους ειδικούς - πιο «καυτή» περίοδο της καριέρας της.
Δεν είναι θέμα χρημάτων. Είναι πιο ανθρώπινο το ζήτημα. Πρέχει η ψυχική υγεία της. Η «απλή» ζωή. Ότι κι’ αν αυτό σημαίνει για την ίδια. «Επιθυμώ να κυνηγήσω τα όνειρά μου», τόνισε η Μπάρτι. Είναι κάτι το ξεκάθαρο; Όχι. Μπορεί να υπάρξει κάτι το ξεκάθαρο σ’ αυτή τη φράση; Μάλλον όχι. Αναρωτηθείτε και εσείς. Ο καθένας οριοθετεί τα όνειρά του εκεί που θέλει. Αρκεί να είναι υγιής, σωματικά και ψυχικά. Και το ένα και το άλλο, η Μπάρτι ήθελε να το προστατεύσει. Το κατάφερε, όσο δύσκολη κι’ αν είναι η συγκεκριμένη απόφαση. Θα βγει, μακροπρόθεσμα, κερδισμένη.
Έχω την εντύπωση, ακούγοντας τις δηλώσεις της κορυφαίας τενίστριας εδώ και χρόνια στον πλανήτη, πως αρκετοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες της θα ήθελαν να βρίσκονται στη θέση της, αλλά να μην μπορούν. Είτε διότι απέχουν από τη δική της οικονομική άνεση, είτε γιατί κρύβονται πίσω από το «ζω το όνειρό μου» ξεχνόντας τις θυσίες που απαιτούνται, είτε γιατί δεν γνωρίζουν τι άλλο να κάνουν. Τόσο κοινότυπο, ίσως, όμως, και τόσο αληθινό. Πόσες και πόσες φορές ακούσατε αθλητές του τάδε αθλήματος να αποκαλύπτουν: «αν δεν γινόμουν ποδοσφαιριστής, δεν θα γνώριζα τι θα έκανα». Η Άσλεϊ γνωρίζει και θα το ακολουθήσει.
Όπως τόνισε και η ίδια στην αρχή της αποκάλυψης περί απόσυρσης: «δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος, υπάρχει μόνο ο δικός μου». Και εν τέλει αυτό μετράει, για τον κάθε αθλητή, για τον κάθε άνθρωπο...