Box to Box

Super League: «Είστε σίγουρα το ελληνικό πρωτάθλημα;»

Super League: «Είστε σίγουρα το ελληνικό πρωτάθλημα;»

Τόσο σε επίπεδο εικόνας όσο και σε επίπεδο αριθμών η Super League ομορφαίνει. Πρόκειται, ξεκάθαρα, για το ποιοτικότερο και ανταγωνιστικότερο πρωτάθλημα των τελευταίων ετών με... αποδείξεις! 

Γράφει ο Στέφανος Αβραμίδης

Όταν μιλάμε για επαγγελματίες οποιουδήποτε τομέα που βιοπορίζονται, πολλές φορές όχι μόνο οι ίδιοι αλλά και οι οικογένειές τους, από τη δουλειά τους, υπάρχουν και κάποιοι, ελάχιστοι, τυχεροί που... απλά κάνουν το χόμπι τους. Προφανώς οι οικονομικές απολαβές είναι μακράν το σημαντικότερο στοιχείο της δραστηριότητάς τους γιατί πολύ απλά είναι και το απολύτως καθοριστικό στοιχείο της... καθημερινότητάς τους! Πρώτα και πάνω απ' όλα λοιπόν, φαντάζομαι θα συμφωνήσουμε, είναι τα χρήματα που... μπαίνουν στο σπίτι που παίζουν ρόλο για το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό όσων, όπως μάθαμε και στο σχολείο, αποτελούν τον ενεργό πληθυσμό, δεν είναι όμως μόνο, και πάλι φαντάζομαι θα συμφωνήσουμε, τα οικονομικά μεγέθη που καθορίζουν τη φύση και εν τέλει και την ποιότητα της εργασίας!

Είναι πολλοί ακόμη παράγοντες που παίζουν το ρόλο τους. Το ωράριο, το εργασιακό περιβάλλον, οι εργοδοτικές απαιτήσεις που συνήθως διαμορφώνουν και τις συνθήκες εργασίας, οι ανθρώπινες, μεταξύ των ίδιων των εργαζομένων, σχέσεις και τελευταίο αλλά όχι, σε καμία περίπτωση, έσχατο, το ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ! Διόλου τυχαίο άλλωστε δεν είναι το ότι τώρα πια, ίσως και στο πλαίσιο  του politically correct, η ερώτησή που απευθύνει κάποιος όταν θέλει να μάθει τι δουλειά κάνει ο συνομιλητής του είναι, εννέα φορές στις δέκα, «με τι ασχολείστε;» Κι αυτό συμβαίνει προφανώς γιατί όταν απογυμνώσεις από όλα τα σημαντικά προαναφερθέντα τον επαγγελματικό, του καθενός μας ξεχωριστά, μικρόκοσμο, αυτό που μένει να μετρά είναι και το πιο απλό, η φύση της δουλειάς!

Σε αυτό ακριβώς το κομμάτι, στο περιβόητο αντικείμενο, ας περάσουμε από το γενικό στο ειδικό, αισθανόμαστε, ήμαστε και είμαστε ακόμη τυχεροί στην Cosmote Tv! Και μη βιαστείτε, δεν είναι αυτό ένα κείμενο έστω και σε συλλογικό, συντεχνιακό επίπεδο, αυτοαποθέωσης, είναι ένα κείμενο συνειδητοποίησης! Εδώ και μια δεκαετία ως επαγγελματίες ασχολούμαστε με την...αφρόκρεμα! Champions και Europa League, Premier League, Primera Division, Βundesliga, Serie A και όχι μόνο! Ασχολούμαστε με το αγαπημένο μας, αν δεν ήταν θα κάναμε λάθος δουλειά, ποδόσφαιρο στο υψηλότερό του επίπεδο, στην πιο απολαυστική μορφή του, το υποψιάζεστε αλλά είναι καιρός να το ομολογήσουμε, τουλάχιστον να το ομολογήσω, χρόνια τώρα μακαρίζαμε την τύχη μας που δεν είχαμε μπλέξει με την ταπεινή, κάτι σα φτωχό συγγενή σε έναν τόσο μα τόσο πλούσιο ποδοσφαιρικό κόσμο, Super League!

Κι όμως, οκτώ αγωνιστικές ενασχόλησης με το δικό μας, γιατί τέτοιο είναι είτε αρέσει είτε όχι, πρωτάθλημα, το πρωτάθλημα που είναι καταγεγραμμένο στο DNA του καθενός μας, είμαστε βλέπετε γενιά που μεγάλωσε με τα... εγχώρια, η επαφή και κυρίως η πρόσβαση στα ξένα πρωταθλήματα ήταν από ανύπαρκτη έως πολύ περιορισμένη, ήταν αρκετές! Έχοντας πάντα κατά νου ότι κομμάτι της παραδοχής ίσως και να στηρίζεται σε κάποιου τύπου επαγγελματική αυθυποβολή, ίσως αλλά δεν το νομίζω, οφείλω να ομολογήσω ότι η ελληνική Super League με εκπλήσσει ευχάριστα, κάθε εβδομάδα, κάθε αγωνιστική και περισσότερο, ήταν βλέπετε αυτή ακριβώς η ενασχόληση με τα... μεγάλα και σημαντικά του ποδοσφαίρου που είχε δημιουργήσει μια απόσταση έως και αποξένωση από το ελληνικό πρωτάθλημα!

Ένα πρωτάθλημα που με το δείγμα μιας ακόμη στροφής, ενός ακόμη Σαββατοκύριακου, εμφανίζεται  άκρως ανταγωνιστικό μέχρι αποδείξεως του εναντίου αλλά και αναπάντεχα ποιοτικό, στα δικά του προφανώς, στάνταρντς! Πολύ σημαντικό ρόλο στην εικόνα των ομάδων, και των μεταξύ τους αναμετρήσεων, έχει παίξει η εξαιρετική κατάσταση των αγωνιστικών χώρων, η Super League έχει έρθει σε συμφωνία με εξειδικευμένη ιδιωτική εταιρεία, τα έξτρα κονδύλια προέκυψαν από την απόδοση ποσοστού από το στοίχημα στις ΠΑΕ με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση, η διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια είναι, μέχρι στιγμής, εντυπωσιακή! Ακόμη και σε παιχνίδια χωρίς πολλές αξιόλογες φάσεις, ακόμη και χωρίς γκολ, βρεθήκαμε την Κυριακή με συναδέρφους στο Παναθηναϊκός - ΟΦΗ 0-0, ο ρυθμός, η ταχύτητα που κυλάει η μπάλα άρα και το ίδιο το παιχνίδι, παραπέμπουν ευθέως σε πρωταθλήματα πολύ υψηλότερου επιπέδου!

Όπως σε πρωταθλήματα... περιωπής παραπέμπουν και οι συνολικές επιδόσεις των ομάδων στο σκοράρισμα, τα κλισέ για κάποιο λόγο γίνονται κλισέ, μεγαλώσαμε με το περιβόητο «η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου είναι το γκολ» και ισχύει απολύτως, εντυπωσιακή η σύγκριση της Σουπερλίγκ τόσο με τον ίδιο της τον εαυτό όσο και με τους υπόλοιπους! Με 139 γκολ σε 55 παιχνίδια, τη στιγμή που γραφόταν το κείμενο εκκρεμούσε το Ιωνικός - Βόλος για την ολοκλήρωση της 8ης αγωνιστικής, καταγράφονται 2.53 γκολ ανά παιχνίδι, στο αντίστοιχο σημείο της περσινής σεζόν είχαν σημειωθεί 115 γκολ σε 56 ματς2.05 ανά παιχνίδι, ίσως σε κάποιους να φαίνεται μικρή η διαφορά αλλά δεν είναι, σκεφτείτε μόνο που βάζουν το όριο οι στοιχηματικές, πάντα ξέρουν κάτι παραπάνω, η Super League έχει περάσει από την εποχή του under στην εποχή του over! Ξεπερνάει μάλιστα στην τρέχουσα σεζόν και ένα από τα τέσσερα πραγματικά μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, στα 3.09 γκολ ανά παιχνίδι η Βundesliga, στα 3.08 η Serie A, στα 2.82 η Premier League αλλά... στα 2.39 η Primera Division. Τους «φάγαμε» τους Ισπανούς!

Όπως «φάγαμε» τα νιάτα μας, χωρίς εισαγωγικά και τα... οπίσθία μας, στις τσιμεντένιες εξέδρες της τότε Ά Εθνικής μεγαλώνοντας παρέα με τους ποδοσφαιρικούς μας ήρωες! Ίσως να ακούγεται ρομαντικό έως και... cringey στους νεότερους αλλά έτσι είναι, όσοι έσπαγαν τα πόδια τους μπροστά στα μάτια μας και όχι αυτοί που αραιά και που μας «επισκέπτονταν» μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες... από τας Ευρώπας ήταν που μας έκαναν να ερωτευτούμε το ποδόσφαιρο! Κάποιοι τυχεροί το κάναμε και επάγγελμα, αν η εικόνα του τόσο ανταγωνιστικού πρωταθλήματος, με ομάδες που στη συντριπτική τους πλειονότητα θέλουν να παίξουν και όχι να καταστρέψουν, με παιχνίδια όπως αυτό ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Άρη που η ένταση... κοβόταν με το μαχαίρι, με τους «μεγάλους» να μην αισθάνονται σίγουροι για κανένα παιχνίδι και να το...δείχνουν, συνεχιστεί, μάλλον ήρθε η ώρα να... ανανεώσουμε τους όρκους μας! Γιατί είναι σίγουρα ευλογία να ασχολείσαι με αυτό που αγαπάς αλλά η πρώτη αγάπη είναι πάντα η πιο δυνατή!       

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0