γράφει : Άλκης Τσαβδαράς
Κόντρα στο... ρεύμα της εποχής, ο Τζόσουα Κίμιχ ανέλαβε δράση μόνος του, εν τη απουσία ενός μάνατζερ, ανανεώνοντας τη συνεργασία του με την Μπάγερν. Κερδισμένος ή μη; Θα ακολουθήσουν κι’ άλλοι το παράδειγμά του;
Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς
Ποτέ δεν υπήρξε θρίλερ στην ανανέωση του συμβολαίου του Τζόσουα Κίμιχ με την Μπάγερν. Από τη Δευτέρα (23/08) τα βρήκαν οι δύο πλευρές, με τον Γερμανό μέσο να συμφωνεί στην παραμονή του στο Μόναχο έως το καλοκαίρι του 2025 (το προηγούμενο έληγε το 2023). Τότε θα συμπληρώσει 10ετία στη βαυαρική αρμάδα.
Αγωνίστηκε σε 265 επίσημα παιχνίδια, μετρά 30 γκολ, κατέκτησε 6 πρωταθλήματα, 3 Κύπελλα Γερμανίας, 5 Σούπερ Καπ Γερμανίας, 1 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, 1 Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Γνωστά αυτά.
Μόνος του τα... κανόνισε, μόνος του υπέγραψε
Στοιχείο που ίσως να ακούστηκε και να πέρασε στο... ντούκου, είναι το γεγονός ότι ο 26χρονος διεθνής μέσος, αποφάσισε - στη σειρά συζητήσεων - να εκπροσωπηθεί από τον εαυτό του! Δηλαδή, ένας ατζέντης ή ένας μάνατζερ (χρησιμοποιείστε όποιον τίτλο επιθυμείτε), απουσίαζε από τις διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση των Βαυαρών, ήτοι τους Όλιβερ Καν (πρόεδρος Μπάγερν) και Χασάν Σαλιχάμιτζιτς (τεχνικός διευθυντής Μπάγερν).
Παρακολουθούμε όλες αυτές τις ημέρες τους Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο να αδημονούν (που λέει ο λόγος) για ένα τηλεφώνημα από τον πατέρα-ατζέντη Χόρχε ο ένας και τον «πολύ» Ζόρζε Μέντες ο άλλος. Ο Κίμιχ; Τίποτα. Πήγε, διαπραγματεύτηκε, υπέγραψε, απήλθε. Ανύψωσε τον μισθό του από τα 10 στα 20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Έφτασε στη «σκάλα» των Top Incomers τους Νόιερ, Μίλερ και έχει μπροστά του μόνο τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι.
«Ήταν σημαντικό να χειριστώ προσωπικά και υπεύθυνα τις συζητήσεις. Ειδικά στην προηγούμενη ανανέωση του συμβολαίου μου, δεν είχα καλό feeling όταν υπέγραψα. Γι’ αυτό επιθυμούσα μελλοντικά να αναλάβω εγώ, να μιλήσω με το σύλλογο, να μην ακούσω φρούδες υποσχέσεις. Δεν είχα στο μυαλό μου μόνο το οικονομικό, ούτε πόσα εισπράττει ο διπλανός μου. Στο τέλος της ημέρας το ζητούμενο είναι, να είσαι ευχαριστημένος με όσα είχες σχεδιάσει», η αιτιολογία ενός εκ των ηγετών της Μπάγερν, σχετικά με την πρωτοβουλία του.
Πασχάλης Τουντούρης: «Ο ρόλος ενός μάνατζερ είναι κομβικός στην επαγγελματική ζωή ενός αθλητή για την πρόοδο και την εξέλιξή του»
Εν έτει 2021 αν μη τι άλλο αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση η κίνηση του Κίμιχ. Ζητήσαμε την άποψη ενός εκ των κορυφαίων εκπροσώπων ποδοσφαιριστών στη χώρα μας, Πασχάλη Τουντούρη, ιδιοκτήτης του γραφείου Prosport (Τσιμίκας, Κολοβός, Δουβίκας, Βρουσάι, Χατζηγιοβάνης κ.α.). Αποτελεί ο Κίμιχ η εξαίρεση στον κανόνα ή η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα γίνει... μόδα;
«Σε μια ελεύθερη αγορά ο καθένας έχει δικαίωμα να λειτουργεί όπως κρίνει ο ίδιος καλύτερα για να προασπίσει τα συμφέροντα του. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι η κίνηση του Κίμιχ θα παραμείνει η εξαίρεση στον κανόνα.
Η σχέση ενός μάνατζερ με έναν ποδοσφαιριστή είναι πολυπεπίπεδη και ξεπερνάει τα όρια της διαπραγμάτευσης και υπογραφής ενός συμβολαίου.
Η διαχείριση της εικόνας, των οικονομικών, η αναζήτηση χορηγών, η διαρκής έρευνα αγοράς και φυσικά η επίλυση θεμάτων της καθημερινότητας είναι ζητήματα που κανένας δεν θα μπορούσε ούτε θα έπρεπε να αναλάβει να τα διαχειρίζεται μόνος του» ανέφερε ο γνωστός ατζέντης.
Ο 42χρονος Τουντούρης βάζει στο... τραπέζι της κουβέντας και τις συμφωνίες στο ΝΒΑ: «Δείτε για παράδειγμα τι συμβαίνει στο ΝΒΑ όπου υπάρχει το salary cap. Οι κορυφαίοι αθλητές που υπογράφουν τα maximum συμβόλαια γνωρίζουν τα ποσά που διακυβεύονται. Δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση ως προς το οικονομικό σκέλος. Κι’ όμως, ο μάνατζερ τους είναι πάντα εκεί για όλους τους λόγους που προανέφερα».
Καταλήγει με τη φράση: «Ο ρόλος ενός μάνατζερ είναι κομβικός στην επαγγελματική ζωή ενός αθλητή για την πρόοδο και την εξέλιξή του».