γράφει : Άλκης Τσαβδαράς
Ο Ολυμπιακός καλείται να αντιμετωπίσει την Άιντραχτ Φρανκφούρτης στον 4ο όμιλο του UEFA Europa League. Ευκαιρία να ρίξουμε μία πιο αναλυτική ματιά στους επονομαζόμενους «Αετούς».
Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς
Υγιής ομάδα. Προσέχει, για να έχει, οικονομικά. Το καλοκαίρι του 2019 εισέπραξε πάνω από 100 εκατ. ευρώ από την πώληση των Γιόβιτς, Ρέμπιτς, Αλέ. Ακόμα τα έχει στα ταμεία της. Ήξερε ότι θα έρθουν δύσκολες στιγμές. Νοικοκυρεμένο σωματείο. Γνωρίζει πως εύκολα, στην Bundesliga, μπορεί να βρεθεί από τα ψηλά στα χαμηλά. Συνήθως τα δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη το «πληρώνεις» και με το παραπάνω. Η ίδια, σταθεροποιήθηκε πλέον για τα καλά.
Αλλαγές επί αλλαγών στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Πρόκειται για ένα καλοκαίρι αναμενόμενα δύσκολο για τους «Αετούς» της Bundesliga. Λογικό. Από τον Εκτελεστικό Διευθυντή, Φρέντι Μπόμπιτς, έως τον τεχνικό διευθυντή Μπρούνο Χίμπνερ και τον προπονητή, Άντι Χίτερ. Άπαντες «χαιρέτησαν» την πόλη του Χρηματιστηρίου στη Γερμανία και προτίμησαν άλλες πολιτείες. Το έργο τους ολοκληρώθηκε. Η τριετία του Χίτερ ήταν άκρως πετυχημένη. Η 5ετία του Μπόμπιτς, ακόμα περισσότερο.
Ο ερχομός των Κρέσε και Γκλάσνερ
Διοικητικό πόστο ανέλαβε ο Μάρκους Κρέσε, ο πρώην τεχνικός διευθυντής της Λειψίας, με τον οποίο δούλεψε ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν. Νέος και ελπιδοφόρος ο Κρέσε. Κάτι είδε στην Άιντραχτ, αλλιώς δεν αφήνεις έτσι απλά τη Λειψία.
Αναβαθμίστηκε σε ρόλο τεχνικού διευθυντή, το... μάτι, ο αρχισκάουτ Μπεν-Μάνγκα. Νέος κόουτς ο Όλιβερ Γκλάσνερ της Βόλφσμπουργκ. Την οδήγησε στην 4η θέση και στο Champions League, προτίμησε, ωστόσο, μία νέα πρόκληση, ένα νέο περιβάλλον, πιο «ζεστό», πιο ποδοσφαιρικό.
Φρέσκος αέρας στις μηχανές της Άιντραχτ, η οποία καθιερώθηκε από το 2018 και μετέπειτα (μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου με τον Νίκο Κόβατς στον πάγκο) στις Top ομάδες της Γερμανίας. Ονειρεμένη η πορεία στο Europa League τη σεζόν 2018-19 έως τα ημιτελικά του θεσμού. Αποκλείστηκε από την Τσέλσι στα πέναλτι.
Αρκετά εμπόδια, αρχικά...
Η φετινή σεζόν μάλλον είναι μεταβατική. Αλλαγές σε όλα τα καίρια πόστα και έντονο πάρε-δώσε στο μεταγραφικό παζάρι, κάτι που είχε άμεσο αντίκτυπο στα πρώτα παιχνίδια της σεζόν. Ο Αντρέ Σίλβα, η εγγύηση των γκολ (28 πέρσι), αποχώρησε για τη Λειψία. Δεν θεωρούνται απώλειες οι Βίλεμς, Ρένοφ και Τσούμπερ.
Αντικαταστάτης του ο Ράφαελ Μπορέ της Ρίβερ Πλέιτ. Σπάνια Λατινοαμερικάνος, και δη επιθετικός, να πιάσει άμεσα στην Bundesliga. Ελάχιστες οι εξαιρέσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, σίγουρα πρέπει ακόμα να προσαρμοστεί ο Αργεντινός άσος.
Μεσοεπιθετικά κάτι καλύτερο κινήθηκε. Ο Γιουνές μπορεί να έφυγε για την Αραβία, εντούτοις με την παραμονή του Καμάντα και τον ερχομό των Σκανδιναβών Χάουγκε και Λίντστρεμ, κερδίζει σε δημιουργία, εκτέλεση και το κάτι... απρόβλεπτο. Αυτό έλειπε από τη Φρανκφούρτη. Ως μιξ, όμως, ακόμα όλο αυτό το νέο σκηνικό, δεν έχει βγει στο γήπεδο.
Αποκλεισμός στον 1ο γύρο του Κυπέλλου με τη Βάλντχοφ Μάνχαϊμ, ομάδα 3ης κατηγορίας. Το 0-2 φαντάζει «μικρό» στην πίεση που δέχτηκε και τις ευκαιρίες τις οποίες δημιούργησε ο αντίπαλος.
1η αγωνιστική στην Bundesliga. Αφήνει την αγαπημένη τριάδα της άμυνας στην άκρη ο Γκλάσνερ και το γυρίζει σε 4άδα. Καταστροφή στη Βεστφαλία. 1-3 ημίχρονο, 2-5 τελικό.
2η αγωνιστική στο πρωτάθλημα. Εντός έδρας ματς με την Άουγκσμπουργκ. Φουλ άμυνα ο αντίπαλος. Πέρσι αυτά τα ματς τα «καθάριζε» με άνεση. Φέτος τίποτα. Με 14 τελικές, καμία σοβαρή ευκαιρία, έμεινε στο 0-0. Τυχερή που αμέλησε ο αντίπαλος να βγει με αξιώσεις στην κόντρα και να τη δοκιμάσει αμυντικά.
Ο ρόλος του Ρόντε και ο Κόστιτς!
Το κλειδί του αρχικού μουδιάσματος είναι ο τραυματισμός του (νέου) αρχηγού, Σεμπάστιαν Ρόντε. Ο πρώην μέσος των Μπάγερν και Ντόρτμουντ τραυματίστηκε μέσα στον Αύγουστο στο γόνατο, υποβλήθηκε σε εγχείρηση και αφήνει ένα τεράστιο κενό στο κέντρο, ως ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε επίθεση και άμυνα. Σύμφωνα με το κλαμπ, θα λείψει για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Εξ’ ου και το πρόσφατο ενδιαφέρον για τον Κρίστιαν Γιάκιτς της Ντινάμο Ζάγκρεμπ.
Η ισορροπία και η ποιότητα του ρόστερ, θα εξαρτηθεί από την παραμονή ή όχι του Φίλιπ Κόστιτς. Ο βιονικός Σέρβος, χρόνια τώρα οργώνει την αριστερή πλευρά, ταΐζει συνεχώς τους μεσοεπιθετικούς με γκολ και αυτό το αντιλήφθηκαν πρόσφατα Ίντερ και Λάτσιο. Ειδικά οι Ρωμαίοι εντείνουν τις προσπάθειες για την απόκτησή του, ενώ και ο Κόστιτς, πλέον 28 ετών, πιέζει για μετακόμιση στην πρωτεύουσα. Η Άιντραχτ έχει αιφνιδιαστεί από τις εξελίξεις. Δεν περίμεναν την τάση φυγής του Κόστιτς, ο οποίος την Παρασκευή (27/8) αρνήθηκε να προπονηθεί και το Σάββατο θα λείψει από το παιχνίδι με την Μπίλεφελντ (28/8). Εδώ δεν έφυγε τη «χρυσή» εποχή, όταν αποχώρησαν Γιόβιτς και Ρέμπιτς το καλοκαίρι του ’19. Αγκάθι στη μετακόμισή του; Η Λάτσιο δεν είναι διατεθειμένη να δώσει πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ. Στο δια ταύτα: Με Κόστιτς η Φρανκφούρτη «πετάει», χωρίς Κόστιτς χάνει σε ανάπτυξη, επίθεση και... απειλητικότητα.
Θέλει το χρόνο της...
Οι Χάουγκε και Λίντστρεμ θα βρουν το δρόμο τους. Ελπιδοφόροι παίκτες, με τον έναν να προσπαθεί στη Μίλαν και τον άλλον να διαπρέπει στην Μπρέντμπι. Ο Μπορέ αποτελεί ερωτηματικό, εξ’ ου και η προσπάθεια να βρει κι’ άλλον φορ.
Η άμυνα παραδόξως δεν είναι τόσο σταθερή, αν και αποτελείται από τα ίδια πρόσωπα. Ξεκάθαρα το υπάρχον ρόστερ, που είναι δουλεμένο και στρωμένο, προσπαθεί να αποδώσει στο καλύτερο δυνατό τα νέα «θέλω» του Γκλάσνερ. Και αυτό προφανώς χρειάζεται χρόνο. Λόγω ήρεμου περιβάλλοντος, ποιότητας του Γκλάσνερ και ικανού ρόστερ, κάποια στιγμή, μάλλον σύντομα, θα βρεθεί και θα είναι ξανά πρωταγωνίστρια.
Αλλά μην ξεχνάμε το μεγαλύτερο μειονέκτημά της. Ο κόσμος, η ατμόσφαιρα, η έδρα της, δεν θα είναι κατάμεστη και ανάλογα «καυτή» όπως στην περίφημη σεζόν του ημιτελικού. Μόλις 25.000 οπαδοί επιτρέπονται (τούτη τη στιγμή που γράφουμε τις γραμμές αυτές) στο Deutsche Bank Park. Κακό για εκείνη, θετικό για τους αντιπάλους...
www.bnsports.gr