γράφει : Χρήστος Σωτηρακόπουλος
Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος
Θα διαβάσατε υποθέτω για τη σωτήρια λύση που βρήκε ο πρόεδρος της ισπανικής λίγκας, ο (αρκετά δραστήριος είναι αλήθεια) Τέμπας με το ποσό των 2,7 δις ευρώ που πήρε από επενδυτικό fund των ΗΠΑ, συνεπώς θα σας φανεί απόλυτα παράλογο να μην θέλει η Ρεάλ ή η Μπαρτσελόνα τα λεφτά που θα τους βγάλουν από το τέλμα!
Μάλιστα, η διοίκηση της Ρεάλ, με εντολή προσωπική του Πέρεθ, ζήτησε εξηγήσεις από τον Τέμπας! Όλο το ζήτημα κρύβεται στον «πόλεμο» που ξέσπασε με τη Λίγκα, όταν ο Τέμπας κόντραρε την περιβόητη ESL. Ο Πέρεθ, ο οποίος ακόμα το φυσάει και δεν κρυώνει πως η μεγαλόσχημη ιδέα του για την European Super League «βυθίστηκε» αύτανδρη, μετά από το «άδειασμα» των Άγγλων, έχει στοχοποιήσει τους πάντες!
Ταυτόχρονα, πιθανώς αυτή η αντίδραση προκύπτει και από τον όρο που υπάρχει από το επενδυτικό fund CVC, σχετικά με το πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα λεφτά, τα οποία θα μοιραστούν σε όλες τις ομάδες του ισπανικού πρωταθλήματος, προκειμένου να μην υπάρξουν… κανόνια!
Με μόνο το 15% να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επέκταση του περιθωρίου μισθών και το 15% για την ελάφρυνση του χρέους, η Ρεάλ και η Μπάρτσα βλέπουν πως δεν λύνεται το τεράστιο πρόβλημα τους. Το κυριότερο ζήτημα, όπως μου έλεγε ο κάλος μου φίλος Άκης Ασημακόπουλος, που παρακολουθεί τα των Ισπανών πολύ πιο στενά από ότι εγώ, σύμφωνα με τον όρο των Αμερικανών, το 70%, των χρημάτων θα πρέπει να επενδυθεί σε αθλητική στρατηγική, υποδομές, ανάπτυξη μάρκας, επικοινωνία, καινοτομία, τεχνολογία, ψηφιακές πλατφόρμες, κοινωνικά δίκτυα και μερικά ακόμα που θα εδραιώσουν το επιχειρηματικό μοντέλο!
Με λίγα λόγια, θα πρέπει να συνηθίσουν οι Ισπανοί στην εγκατάλειψη της παλιάς συνήθειας να αδειάζουμε τα ταμεία συλλόγων με λογιστικές πατέντες και να μην υπόσχονται στους ποδοσφαιριστές οι σύλλογοι ανέφικτα ποσά, που παρέμειναν σε αρκετές περιπτώσεις απλήρωτα! Επίσης, αυτό που ξεκαθάρισε το αμερικανικό επενδυτικό σχήμα στον πρόεδρο της λίγκας είναι ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας ελεγκτικός μηχανισμός, ώστε αυτοί που θα παραλάβουν τα χρήματα, να το τηρήσουν! «Όλα τα χαρτονομίσματα έχουν το ίδιο χρώμα, δεν είναι πάντα εύκολο να γνωρίζουμε αν δαπανώνται για το κλείσιμο αυτής της τρύπας ή της άλλης», φέρεται να ειπώθηκε και για αυτό ζήτησαν να έχουν παρέμβαση και γνώση για τα οικονομικά των ομάδων. Ωστόσο, δεν λειτουργούν οι ισπανικοί σύλλογοι όπως οι κανονικές ανώνυμες εταιρίας, γι’ αυτό άλλωστε σε αντίθεση με τις αγγλικές ομάδες, συχνά πυκνά φτάνουν στα όρια της χρεοκοπίας!
Έτσι εξηγείται και η στάση, εκτός από την Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα με τα τεράστια χρέη, που δεν θέλει όμως ο Λαπόρτα να του κάνουν έλεγχό πώς ξοδεύει αυτά που βάζει στο ταμείο. Από την άλλη, ποιος αφελής θα δώσει τα χρήματα του και δεν θα θέλει να έχει έναν έλεγχο;
Αυτό που ξαφνιάζει είναι η αντίδραση που βγάζει η Αθλέτικ Μπιλμπάο, αλλά και εκεί υπάρχει εξήγηση. Οι Βάσκοι δεν θέλουν κανένα μέσα στα πόδια τους, θεωρώντας εν μέρει πως ο δικός τους τρόπος λειτουργίας είναι υποδειγματικός. Και πραγματικά δύσκολα μπορείς να βρεις αντίρρηση και να τους πεις κάτι πάνω σε αυτό!
Αυτό το σήριαλ θα έχει κι άλλα επεισόδια. Και έτσι αρχίζεις και καταλαβαίνεις πολλά για Πέρεθ και Λαπόρτα, που εξακολουθούν και πιστεύουν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να φτιάξεις ποδοσφαιρική ομάδα! Να παίρνεις χρήματα να μη δίνεις λογαριασμό πουθενά και να ξοδεύεις! Αλλά αυτά τα επενδυτικά σχήματα δεν κάνουν τίποτα για την ψυχή της μάνας τους και θα έχει ενδιαφέρον πώς θα αντιδράσει ο Πέρεθ.
www.bnsports.gr