γράφει : Άλκης Τσαβδαράς
Μία αποχώρηση και ένας ερχομός. Σάντσο έξω, Μάλεν μέσα. Μέχρι εδώ όλα καλά και κυρίως, λογικά. Η συγκεκριμένη αγοραπωλησία, πάντως, καθιστά αδύνατη την αποχώρηση του Έρλινγκ Χάαλαντ.
Ενεπλάκη σε νέες αγοραπωλησίες η Μπορούσια Ντόρτμουντ. Κλασικά. Θεωρείται άλλωστε πλέον ένα από τα πιο δυνατά selling κλαμπ της Ευρώπης. Εισέπραξε 85 εκατ. ευρώ από τη Γιουνάιτεντ για τον Σάντσο. Δαπάνησε 30 εκατ. ευρώ ώστε να αποκτήσει τον Μάλεν από την Αϊντχόφεν. Σπάνια, όμως, πολύ σπάνια, κατά το παρελθόν, έχει αφήσει να αποχωρήσουν στην ίδια (ΠΡΟΣΟΧΗ, στην ίδια) μεταγραφή περίοδο, δύο μεγάλα αστέρια της.
Σάντσο out, Μάλεν in
Η πανδημία έβαλε στοπ το καλοκαίρι του 2020 στην επιστροφή του Τζέιντον Σάντσο στο Μάνστεστερ, όχι για τη Σίτι, αλλά για τη συμπολίτισσα Γιουνάιτεντ. Στην ουσία η συγκεκριμένη μετακίνηση πήρε αναβολή ενός έτους. Ήδη το φλερτ «ζεστάθηκε» πριν από το Euro και εν τέλει οριστικοποιήθηκε μέσα στον Ιούλιο. Οι… λεπτομέρειες έκλεισαν στα 85 εκατομμύρια ευρώ, με τα μπόνους να εκτοξεύουν τη μετακίνηση του, εδώ και μία διετία ηγέτη της Μπορούσια, Άγγλου κοντά στην… 100άρα.
Αντίστοιχα, περσινό – όχι ξινό σαν τα σταφύλια – είναι το ενδιαφέρον των Βεστφαλών για τον Ντόνιελ Μάλεν της PSV. Ξεπέρασε πλέον τον όρο του wonderkid. Ηγέτης με τη σειρά του στο Αϊντχόφεν. Αντίστοιχη αποστολή έχει και στο Signal Iduna Park. Ποτέ η Μπορούσια δεν… ματσάρει τα έξοδά της, αναφορικά με μεταγραφές.
Εξηγούμαστε. Κανένα νοήμον διοικητικό στέλεχος, εν έτη 2021 και εν μέσω πανδημίας, θα δαπανήσει 85 εκατομμύρια ευρώ για έναν ποδοσφαιριστή, μόνο και μόνο επειδή μπήκαν «φρέσκα και ζεστά» στα ταμεία του. Ήτοι, τα 30 εκατ. ευρώ για τον Ολλανδό μεσοεπιθετικό φτάνουν και περισσεύουν για να θεωρείται υπέρβαση η συγκεκριμένη μεταγραφή. Αναφερόμαστε πάντα για την Ντόρτμουντ.
Το πάθημα του 2016
Ο Σάντσο έφυγε, άμεσος αντικαταστάτης ήρθε. Βρισκόμαστε στα τέλη Ιουλίου. Η μεταγραφική περίοδος κρατάει έναν μήνα ακόμα. Τακτική – πλέον - της Ντόρτμουντ είναι να μην αποχωρούν πολλά αστέρια ταυτόχρονα από το ρόστερ. Βλέπετε, έπαθε και έμαθε.
«Κοκκίνησε» ο Τόμας Τούχελ το καλοκαίρι του 2016, όταν άκουσε τη δήλωση του τεχνικού διευθυντή, Μίχαελ Τσορκ: «δεν θα αποχωρήσουν ταυτόχρονα οι Γκιντογκάν, Χούμελς, Μιχιταριάν». Προτιμότερο θα ήταν να ζητήσει τους αριθμούς του Τζόκερ. Και οι τρεις άφησαν τη Βεστφαλία έναντι 104 εκατ. ευρώ. Το λάθος τότε της διοίκησης ήταν να αγοράσει αρκετούς διαδόχους, αντί του ποσού των 136 εκατ. ευρώ.
Το δια ταύτα: 3η θέση στο πρωτάθλημα, κυπελλούχος Γερμανίας, αποκλεισμός με τη Μόνακο στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ.
Η περίπτωση Χάαλαντ
Έκτοτε, η Ντόρτμουντ δεν πουλάει ΠΟΤΕ δύο αστέρια ταυτόχρονα. Το καλοκαίρι του 2017 έφυγε με ποσό-ρεκόρ ο Ντεμπελέ προς Μπαρτσελόνα μεριά (135 εκατ. ευρώ). Τον Ιανουάριο του ’18 ακολούθησε ο Ομπαμεγιάνγκ για την Άρσεναλ. Δύο σημαντικές κινήσεις, μέσα σε έξι μήνες. ΟΧΙ, ταυτόχρονα…
Που σημαίνει, ότι δύσκολα θα δούμε Σάντσο και Χάαλαντ να φεύγουν αυτό το καλοκαίρι από την Ντόρτμουντ. Θα ήταν εγκληματικό από αγωνιστικής άποψης. Επιχειρηματικά ούτως ή άλλως είναι κερδισμένη με την πώληση του Άγγλου. Άντε να της παρουσιαστεί η ευκαιρία να φέρει ένα ακόμα αστέρι μέσα στον Αύγουστο, με μάξιμουμ κόστος στα 20-25 εκατ. ευρώ, ώστε να έχει παραπάνω επιλογές ο νέος κόουτς Μάρκο Ρόζε.
Να φύγει ΚΑΙ ο Νορβηγός σταρ των 40 γκολ σε 43 ματς στην Bundesliga, των 20 γκολ σε 16 συμμετοχές στο Champions League; Αδιανόητο. Ακόμα και για τον ίδιο: «άκουσα τις φήμες για τα ποσά που δίνονται για μένα. Είναι πολλά χρήματα για έναν ποδοσφαιριστή».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο σύμβουλος της Μπορούσια, Ματίας Ζάμερ: «γνωρίζω ότι ο Έρλινγκ δεν θα φύγει το καλοκαίρι. Αλλά αν έρθει ένας τρελός και προσφέρει 200 εκατ. ευρώ, τι να πω και εγώ στους μετόχους;». Βέβαια, από την άλλη, κυκλοφορούν αρκετοί τρελοί στο παγκόσμιο στερέωμα.
Όπως και να έχει, ο Χάαλντ δεσμεύεται με συμβόλαιο έως το 2023 και του χρόνου η ρήτρα του δεν ξεπερνά τα 75 εκατ. ευρώ. Άρα, και τα άλλα ενδιαφερόμενα κλαμπ, μπορούν να επιδείξουν αν μη τι άλλο μία σχετική υπομονή...
www.bnsports.gr