Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς
Λεπτομέρειες έλειψαν για την υπέρβαση. Στην παράταση μας... χαιρέτησε η Αυστρία από το φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Η παρθενική φορά που έδωσε ραντεβού στη φάση των «16». Της ακυρώθηκε ως οφσάιντ το γκολ του Αρναούτοβιτς κόντρα στην Ιταλία. 0-0 στο 90λεπτο. Αδυναμίες και κούραση τη «λύγισαν» στον έξτρα-χρόνο (1-2). Άπαντες της έβγαλαν το καπέλο.
Τα 9/11 από την Bundesliga
Ευχάριστη νότα στο τουρνουά. Νίκες με Βόρεια Μακεδονία και Ουκρανία, ήττα από την Ολλανδία. Νοκ-άουτ παιχνίδι με τους Ιταλούς. Κοινό στοιχείο και στα 4 παιχνίδια: οι 9 από τους ποδοσφαιριστές της αρχικής 11άδας (διευκρινίζουμε, την ώρα των αγώνων - ακόμα και ο μελλοντικός Μαδριλένος Αλάμπα, είναι τυπικά μέχρι τις 30/6 στο δυναμικό της Μπάγερν) αγωνίζονται στην Bundesliga. Αν «απλωθούμε» περαιτέρω στο ρόστερ, οι 21 από τους 26 βγάζουν το ψωμί τους στη γειτονική Λίγκα, από τις κορυφαίες στον κόσμο.
Το ότι είναι Γερμανός ο κόουτς, μικρή σημασία έχει. Ο Φράνκο Φόντα περισσότερο «Αυστριακός» θεωρείται. Παλιός λίμπερο στις Καϊζερσλάουτερν και Λεβερκούζεν, πάτησε μόλις μία σεζόν από την τελευταία 25ετία στη γενέτειρά του (2012-13 Καϊζερσλάουτερν), είτε ως ποδοσφαιριστής, είτε ως προπονητή. Δοκιμάστηκε σκληρά ως κόουτς στη Στουρμ (συνολικά μία 10ετία), μέχρι να γίνει αποδεκτός και να του δοθεί το χρίσμα του εκλέκτορα στις αρχές του 2018.
Κόλερ και Φόντα αξιοποίησαν το γερμανικό «μοντέλο»
Συνέχισε ότι δημιούργησε μέσα σε μία 6ετία πριν, ο Μαρσέλ Κόλερ. Άλλο κοινό στοιχείο. Ο Ελβετός κόουτς ήταν στην Bundesliga, στους πάγκους των Κολωνία και Μπόχουμ. Έβλεπε το μοντέλο των Γερμανών να ευδοκιμεί. Ο Φόντα ήταν στο Γκρατς, εντούτοις οι πηγές του, αδιαμφισβήτητες. Φαίνεται ξεκάθαρα πόσο βαθύς γνώστης είναι των καταστάσεων στη γερμανική αγορά.
Προσοχή, δεν λέμε ότι είναι ο καλύτερος προπονητής του κόσμου. Τονίζουμε ότι παίρνει υλικό βελτιωμένο και έτοιμο, σε ένα στιλ παιχνιδιού, το οποίο, πολύ έξυπνα, το προσαρμόζει στην Εθνική ομάδα. Αμυντική γραμμή, είτε τριάδα, είτε τετράδα, γνωρίζει και... γνωρίζονται μεταξύ τους. Αμυντικοί και επιθετικοί τίθενται αντιμέτωποι. Από τη να μη βλέπονται καθόλου, δεν έχει αξία να κοντράρεις τους... συμπαίκτες σου στην Εθνική, έστω δύο φορές μεσούς της σεζόν; Όλο και κάτι θα μάθεις.
Τακτική δουλεμένη κατά... 82%
Αν δεν σας πείθει ούτε αυτό, να τονίσουμε ότι η αγαπημένη αμυντική τριάδα των περισσότερων ομάδων του γερμανικού πρωταθλήματος, είναι και η προτίμηση του Φόντα. Ασχέτως αν βολεύονται οι παίκτες και στην 4άδα. Έτσι άλλωστε ήρθε η νίκη κόντρα στην Ουκρανία. Η πιο πειστική εμφάνιση μέσα στο 2021. Ο Αλάμπα έφυγε από το κέντρο άμυνας και έγινε αριστερό μπακ, με τον Λάινερ να καλύπτει τη δεξιά πλευρά. Οι Ντράγκοβιτς και Χίντερεγκερ μασούσαν σίδερα, όπως και με την Ιταλία.
Κέντρο δουλεμένο, δημιουργικό, μαχητικό, έτοιμο για το τρανζίσιον, με Σλάγκερ-Γκρίλιτς και προωθημένους τους Σάμπιτσερ, Μπάουμγκαρτνερ και Λάιμερ. Γκολκίπερ ο Μπάχμαν της Γουότφορντ και φορ ο Αρναούτοβιτς της Σανγκχάη. Όταν ο τελευταίος έλειπε από την 11άδα με την Ολλανδία, μπήκε μπροστά ο Γκρέγκοριτς και στην άμυνα ο Ούλμερ της Σάλτσμπουργκ. Πάλι οι 9 στους 11 παίζουν στη Γερμανία.
Συμπερασματικά: καλά κάνουν και αντιγράφουν τη γερμανική ιπποδύναμη οι Αυστριακοί. Ούτε ντροπή είναι, ούτε θα ζητήσουν τα αποκλειστικά δικαιώματα οι γείτονες. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Όταν το 82% της 11άδας σου παίζει στο πρωτάθλημα μίας τακτικής, γνώριμης στους περισσότερους ποδοσφαιριστές, από τους συλλόγους τους, θα ήταν αφελέστατο να μην το αξιοποιήσεις.
Η «σφαλιάρα» τη συσπείρωσε και την έκανε ομάδα
Εκτός από το αγωνιστικό κομμάτι, ένα ακόμα γεγονός, πρόσφατο, έπαιξε το ρόλο του στην επικείμενη άνοδο. Σίγουρα θα έχετε ακούσει για κριτική και «πόλεμο» από πλευράς media και ειδικών προς μία Εθνική ομάδα. Πιστέψτε μας, στην Αυστρία η υπερβολή είναι άφθονη.
Τούτη τη φορά, ωστόσο, ήταν δικαιολογημένη. Τον περασμένο Μάρτιο, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Δανία την... ξεπάστρεψε με το τελικό 0-4. Και τα τέσσερα γκολ σημειώθηκαν στο δεύτερο ημίχρονο. Στο επίκεντρο, κλασικά, ο ομοσπονδιακός προπονητής, Φράνκο Φόντα.
Το εύκολο σενάριο ήταν οι πρωταγωνιστές της να πέσουν σε κατάθλιψη, λίγους μήνες πριν από το μεγάλο ραντεβού, στο δεύτερο σερί EURO της. Κι’ όμως. Ο Φόντα σήκωσε τα μανίκια, άρχισε τις προσωπικές συζητήσεις με ποδοσφαιριστές, ιθύνοντες, φροντιστές (!), ζητήθηκε ακόμα και βοήθεια από - εκτός της ομάδας - παράγοντες.
Επαγγελματικές συνθήκες, καθόλου δεδομένες στην Αυστρία. Εξ’ ου και τα συγχαρητήρια στον Φόντα, ακόμα και από τους «μόνιμους» επικριτές του. Διότι αυτό το «ξύπνημα», η αφύπνιση, θα περάσει σε όλα τα επίπεδα. Ωρίμασε, δούλεψε, αποδέχτηκε λάθη, αυτά διορθώθηκαν και προχώρησε. Τα αποτελέσματα φάνηκαν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.
Αντίο...
Η Ιταλία ήταν -στις λεπτομέρειες- ένα τικ πιο τυχερή και πιο ικανή. Η Αυστρία αντιμετώπισε μία ομάδα που συμπλήρωσε 31 ματς χωρίς ήττα και δέχτηκε γκολ μετά από 1.168 λεπτά ή αλλιώς μετά από τον Οκτώβριο του 2020. Αντίο με ψηλά το κεφάλι. Επόμενος στόχος: η συνέπεια και η πρόκριση στις επόμενες μεγάλες διοργανώσεις.
Εθνική Αυστρίας: Η... γερμανοποίηση απέδωσε στα μέγιστα και έτσι πέτυχε το βήμα παραπάνω στο EURO2020
Χάρη στο γερμανικό μοντέλο ανέβηκε επίπεδο, έδειξε κλίμα ενότητας το Μάρτιο και προκρίθηκε για πρώτη φορά σε νοκ-άουτ φάση του EURO.