Box to Box

Εθνική Κροατίας: Ο «ασημένιος» Ζλάτκο Ντάλιτς οφείλει να επιλέξει το σωστό μονοπάτι για τη συνέχεια του EURO2020

Εθνική Κροατίας: Ο «ασημένιος» Ζλάτκο Ντάλιτς οφείλει να επιλέξει το σωστό μονοπάτι για τη συνέχεια του EURO2020

Αυξήθηκαν οι απαιτήσεις των φίλων της Hrvatska, με τον εκλέκτορα να βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι: νέα πορεία προς τη δόξα ή ξεπεσμός στα αζήτητα.

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Ήδη χαρακτηρίζεται αιωνόβιος στον πάγκο της Εθνικής Κροατίας. Ο 54χρονος Ζλάτκο Ντάλιτς ανέλαβε το φθινόπωρο του 2017 το τιμόνι αντί του Άντε Τσάκιτς. Στα μπαράζ απέκλεισε την Εθνική ομάδα μας (4-1, 0-0). Η πρόκριση στα τελικά της Ρωσίας απέφερε τα γνωστά αποτελέσματα. Φιναλίστ κόντρα στη Γαλλία, περιορίστηκε στη 2η θέση, με τους φίλους να θυμούνται το όνομα του Νέστορ Πιτάνα (Αργεντινός διαιτητής) και να βγάζουν αφρούς...

Μακριά από διακρίσεις σε EURO και φυσικά... κριτική

Ανάλογο «ασήμι» απουσιάζει από το παλμαρέ της σε τελική φάση EURO. Προημιτελικά το 1996 και το 2008. Αυτό ήταν. Κατά τ’ άλλα: αποκλεισμός στη φάση των ομίλων και φάση των «16» στην προηγούμενη έκδοση του τουρνουά. Η τωρινή συνταγή; Ίσως περισσότερο τυχερή, παρά ικανή. Το τονίζουμε. Έως τώρα...

Μπορεί ο Ντάλιτς να έγραψε με «χρυσά» γράμματα το όνομά του δίπλα σ’ αυτό του Μίρο Μπλάζεβιτς, εντούτοις η κριτική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μίας τόσο νευραλγικής θέσης. Ακόμα και ο τόσο πετυχημένος εκλέκτορας, χρειάστηκε να τα «ακούσει» από τα τοπικά media.

Πέρασαν τρία χρόνια από το θρίαμβο της Μόσχας. Η ομάδα αποδυναμώθηκε αρκετά σε πρόσωπα (Ράκιτιτς, Μάντζουκιτς, Σούμπασιτς) και σε... τακτική. Μία λογική εύρεση νέου συστήματος, προσαρμοσμένο στη «φρέσκια» γενιά ποδοσφαιριστών, η οποία θα σταθεί αντάξια δίπλα στους «παλιούς», αποτελεί το κύριο μέρος των ευθυνών που επιρρίπτονται στον προπονητή. Βάλτε και τα σενάρια ενδιαφέροντος της Φενερμπαχτσέ πριν από το τουρνουά και... έδεσε το γλυκό.

coach.jpg

Το ένστικτο και η γνώση τον οδηγούν

Μικρό Flashback. Ότι κι’ αν επεξεργάζεται, πάντως, δείχνει να έχει πλάνο. Οποιαδήποτε απόφαση έρχεται έπειτα από πολύωρη μελέτη και σύνεση. Πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 είχε να αποφασίσει ανάμεσα σε ένα ακόμα στόπερ, ως μπακ-απ, του Τσόρλουκα. Υποψήφιοι οι Μίτροβιτς και Τσαλέτσα-Τσαρ. Επέλεξε τον δεύτερο, τότε 21ος ετών στόπερ της Σάλτσμπουργκ. Σωστή επιλογή. Ο Μίτροβιτς το πήρε βαρέως και ταλαιπωρήθηκε εν συνεχεία με τραυματισμούς.

Φέτος είχε αντίστοιχο δίλημμα με τον Ουρέμοβιτς. Δεν κράτησε για πολύ, μιας και ο στόπερ της Ρουμπίν Καζάν τέθηκε νοκ-άουτ λόγω τραυματισμού. Μαζί με τον Πόνγκρατσιτς έμειναν εν τέλει εκτός νυμφώνος. Ο Σκόριτς της Όσιγιεκ προστέθηκε στην 26άδα.

Μικρές λεπτομέρειες, σημαντικές κινήσεις, αποφάσεις που εν τέλει παίζουν το ρόλο τους. Και συνήθως, ο Ντάλιτς δεν... αστοχεί. Όπως και με τη Σκωτία.

Γύρισε και τώρα τον τροχό

EURO 2020. Σκληρός όμιλος. Δύο «γηπεδούχοι», Αγγλία και Σκωτία, συν μία αναγεννημένη Τσεχία. Η αρχή; Άνευρη... Ένα γκολ, ένας βαθμός, σε δύο παιχνίδια. «Χρειαζόμαστε ένα... κλικ», τα λόγια του Ντάλιτς πριν από τον τελικό με τους Σκωτσέζους.

Οι ποδοσφαιριστές του είχαν τα αυτιά τους ανοιχτά. Γνωστό ότι αλληλολατρεύονται οι δύο πλευρές. Αποδείχτηκε στο Χάμπντεν Παρκ, στην πρώτη νίκη τους επί σκωτσέζικου εδάφους. Η σχέση πάθους προπονητή-παικτών, πιο «καυτή» από ποτέ. Τρία γκολ σκόραραν μέσα στο 2021 μόνο στα προκριματικά με αντίπαλο τη Μάλτα. Σε άλλα έξι ματς σταμάτησε μάξιμουμ στο ένα.

IVAN.jpg

Οι ειδικοί παρομοίασαν τη φλόγα και την αδρεναλίνη στην εικόνα της Εθνικής, με το νικηφόρο ματς που την οδήγησε στην τελική φάση. Νοέμβριος του ’19. Χάρη στο επιβλητικό δεύτερο ημίχρονο κόντρα στη Σλοβακία (0-1, 3-1, τρία γκολ μέσα σε 18’), οι Κροάτες «σφράγισαν» την πρώτη θέση του ομίλου.

Η 11άδα είχε την υπογραφή Ντάλιτς. Άφγησε στην άκρη το 4-4-1-1 κόντρα στην Αγγλία. Γιουράνοβιτς αντί Βρσάλικο στα μπακ. Τέρμα τα ψευτο9άρια και στην κορυφή ο βαρύς φορ Πέτκοβιτς. Βασικός ο, μέχρι πρότινος υπεύθυνος για τη νέα πνοή ως αλλαγή, Βλάσιτς. Έξω ο Κράμαριτς, 10άρι ο Μόντριτς. Για την αποκάλυψη του 19χρονου στόπερ Γκβάρντιολ, ως μόνιμου αριστερού μπακ, ούτε λόγος να γίνεται...

Θρυλικός Μόντριτς

Έφτασε τα 35 του χρόνια. Συγκεκριμένα είναι 35 ετών και 287 ημερών. Είμαστε ακριβείς διότι ο Λούκα Μόντριτς είναι πλέον ο γηραιότερος σκόρερ σε EURO για τη χώρα του. Που το ξεχωριστό; Συνδυάζεται με το άκρως αντίθετο ρεκόρ. Ταυτόχρονα παραμένει και ο νεότερος σκόρερ σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Το 2008 ο τότε άσος της Ντινάμο Ζάγκρεμπ (είχε ανακοινωθεί η μεταγραφή του στην Τότεναμ) σκόραρε με πέναλτι το 1-0 κόντρα στην Αυστρία, όντας 22 ετών και 273 ημερών. Μόντριτς, Κόβατσιτς και Μπρόζοβιτς. Όλοι μαζί αποτελούν μία τριάδα στο κέντρο που δεν τη συναντάς σε κάθε ομάδα αυτού του EURO.

Και τώρα τι...

Τη Δευτέρα αντιμετωπίζει στο Πάρκεν της Κοπεγχάγης τη του 5ου ομίλου (Σουηδία, Σλοβακία, Ισπανία, Πολωνία). Η μοίρα, ωστόσο, ενδεχομένως να τη φέρει ξανά σε εδάφη όπου μεγαλούργησε προ τριετίας. Πιθανή πρόκριση θα τη στείλει σε έναν προημιτελικό στο «Κρεστόφσκι» της Αγίας Πετρούπολης. Ρωσία λοιπόν και πάλι. Άρωμα Μουντιάλ. Διότι με την πρόκριση κόντρα στη Σκωτία και την εύρεση λύσης στα δύσκολα, δικαιωματικά πλέον την υπολογίζουν και πάλι ως τη «δευτεραθλήτρια» κόσμου.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0