Βασικό πλεονέκτημα της “Mannschaft” αποτελούσε ανέκαθεν η αύρα, η ανωτερότητα, η υπεροχή, η κυριαρχία, η (ενίοτε) υπεροψία της Εθνικής ομάδας. Και όλα αυτά, πριν καν αρχίσει το εκάστοτε παιχνίδι...
Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς
Ξάφνου η κύρια αιτία, που οι ομάδες έχαναν από τα... αποδυτήρια, χάθηκε. Απ’ όλες τις πλευρές. Πρεμιέρα EURO2020. Ματς στο Μόναχο, Allianz Arena. Γαλλία-Γερμανία. Η υπερομάδα του Ντεσάν κόντρα στους γηπεδούχους. Διαιτητής ο Ισπανός Ντελ Θέρο Γκράντε. Μαρκάρισμα του Κίμιχ στο κέντρο. Από τα απλά μαρκαρίσματα, ούτε ριψοκίνδυνο, ούτε κάτι το ιδιαίτερο. Πρώτο φάουλ του παιχνιδιού, πρώτο του Κίμιχ. Κίτρινη κάρτα. Η απόφαση του Ισπανού.
Οι λεπτομέρειες μετράνε
Θα μου πείτε, καθόρισε αυτή η απόφαση του Ισπανού ρέφερι την εξέλιξη της αναμέτρησης; Όχι δα. Δεν είναι το point μας αυτό. Σημασία έχει περισσότερο ότι σε ένα ποδοσφαιρικό «ντέρμπι» δύο Εθνικών ομάδων, με ιστορία, με παρελθόν, με παρών, με αστέρες παγκόσμιας κλάσης, η συγκεκριμένη επιλογή δείχνει κάτι.
Στα δικά μου μάτια είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως η Γερμανία, η κάτοχος τριών Euro, συμμετέχουσα σε άλλους τρεις τελικούς και σε άλλους τρεις ημιτελικούς (σε 9 από τα 12 τουρνουά τουλάχιστον στα ημιτελικά), πλέον υστερεί σ’ έναν τομέα που θεωρείται αυτονόητος, είναι στο DNA του γερμανικού ποδοσφαίρου: σεβασμός.
Σεβασμός. Από τον αντίπαλο, από τους διαιτητές, από τα media, από το φίλαθλο κοινό. Λίγα λεπτά μετά τη σέντρα, κόντρα σε ένα εξίσου μεγαθήριο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και έρχεται μία... καταδικαστική κίτρινη κάρτα. Φυσικά ο Κίμιχ έχει τη διαύγεια και την εμπειρία να διαχειριστεί το υπόλοιπο του ματς με αυτό το «βάρος». Μπορούσε, ωστόσο, όλη η Εθνική Γερμανίας να το... χωνέψει αυτό;
Πειστικότητα, υπό του μηδενός
Η έλλειψη της πειθούς η οποία διακρίνει χρόνια τώρα τη “Mannschaft”, αγνοείται. Αρχική εικόνα εντός γηπέδου, κόντρα στους «τρικολόρ», μη αρμόζουσα για την κλάση της. Φοβισμένη, «χαμένη», ανοργάνωτη. Γνωρίζει για τα κενά σημεία της. Και το χειρότερο: αντί να κρύψει τεχνιώντος τις αδυναμίες της, προσφέρονται, με σχετική ευκολία, στον εκάστοτε αντίπαλο.
Διαπιστώνει λοιπόν στην πρώτη φάση του ματς, 7ο λεπτό, πως το βασικό συστατικό πέφτει έξω από το μπολ του... γλυκού. Ανασφάλεια, λάθη, παραχωρεί την μπάλα στον αντίπαλο. Το μοιραίο συμβαίνει. Μία μπαλιά στα άκρα. Ο Κίμιχ έχει ξεχαστεί στο πέναλτι για να βοηθήσει τον Χούμελς με τον Εμπαπέ, σέντρα, αυτογκόλ και 0-1.
Λογική συνέπεια όταν επιμένεις σε μία αμυντική τριάδα χωρίς να έχεις καθαρόαιμα μπακ ή μπακ-χαφ. Ο Γκόσενς από τα αριστερά είναι. Ο Κίμιχ δεν είναι, ασχέτως αν 9/10 θα παίξει σούπερ τη θέση του. Λείπει, όμως, στο κέντρο και το πληρώνει αυτό η ομάδα του Λεβ. Δέχτηκε γκολ και στα δύο φιλικά από Λετονία και Δανία. Δέχτηκε δύο από τη Βόρεια Μακεδονία. Κατά τύχη δεν παραβιάστηκε η εστία της με τη Ρουμανία (1-0) στα προκριματικά του Μαρτίου. Η Ισλανδία δεν υπολογίζεται (3-0) γιατί ήταν εντελώς αδύναμος αντίπαλος. Εξάρα από την Ισπανία, γκολ από την Ουκρανία, τρία από την Ελβετία. Αδυνατεί να κρατήσει το... μηδέν στην άμυνα, τέλος!
Δεν έχει φορ, γιατί δεν παίζει με φορ...
Βουρ στην αντεπίθεση. Ναι, πιο εύκολα το λες παρά το κάνεις. Μην ψάχνετε για Γκερντ Μίλερ, για Καρλ-Χάινς Ρούμενιγκε, για Ρούντι Φέλερ, για Γιούργκεν Κλίνσμαν, για Καρλ-Χάιντς Ρίντλε, για Μίροσλαβ Κλόζε, για Μάριο Γκόμεζ. Τελείωσαν αυτού του τύπου φορ. Όχι μόνο στην Εθνική Γερμανίας. Παγκοσμίως. Η Γερμανία του Γιοάχιμ Λεβ παίζει χρόνια με ψευτο9άρι. Προσαρμοσμένος ο εκλέκτορας στην εξέλιξη που παρουσιάζει το ποδόσφαιρο.
Ούτε ο Τίμο Βέρνερ είναι φορ, ούτε ο Σερζ Γκνάμπρι, ούτε ο Τόμας Μίλερ, ούτε ο Κάι Χάβερτς. Φυσικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι αδυνατούν να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Κροος, Γκιντογκάν που έρχονται από το κέντρο, παρουσιάζουν έλλειψη δημιουργίας και εκτέλεσης. Αλίμονο...
Σε μερικά παιχνίδια έρχεται το αποτέλεσμα, σε μερικά όχι. Αντίπαλος στην πρεμιέρα ήταν η Γαλλία. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια. Το φαβορί του EURO2020. Δεν σκόραρε απέναντί της. Τελικό σκορ 0-1.
Το αγωνιστικό είναι ένα κομμάτι. Η απουσία του σεβασμού, η απώλεια αυτής της αίσθησης που έχτισε και διατηρούσε χρόνια τώρα, φαίνεται να χάθηκε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα...