Basket Talk

Ποιος θα βγει πρώτος, θα μάθουμε, αλλά ποιος ΔΕΝ θα τερματίσει τελευταίος στη Euroleague, το ξέρουμε!

Ποιος θα βγει πρώτος, θα μάθουμε, αλλά ποιος ΔΕΝ θα τερματίσει τελευταίος στη Euroleague, το ξέρουμε!

Υπάρχει περίπτωση να μπορεί κάποιος να μαντέψει ποιος θα τερματίσει στην πρώτη θέση της Euroleague; Όχι και είναι λογικό! Ξέρουμε όμως, ποιος ΔΕΝ θα είναι τελευταίος. Όσο περίεργο και αν ακούγεται. Αυτός με το μικρότερο μπάτζετ από όλους… Διότι αυτό λέει η ιστορία. Μία ιστορία που κρατά πάνω από 2500 ημέρες!

Είναι ιδιαίτερο στατιστικό. Δεν προκύπτει… εύκολα. Αλλά σκεφτείτε πως συζητάμε για κάτι, που έχει διάρκεια μεγαλύτερη των 2500 ημερών. Γιατί να μην επιβεβαιωθεί και πάλι; Ας δούμε τα δεδομένα από την αρχή…

Η παράδοση της Ευρωλίγκας τα τελευταία επτά χρόνια θέλει την ομάδα με το μικρότερο budget να ΜΗΝ τερματίζει τελευταία στην κατάταξη, αλλά κατά μέσο όρο έξι με επτά θέσεις πάνω από τον τελευταίο.

Αναλυτικότερα, πέρυσι, την χρονιά που ο Παναθηναϊκός κέρδισε μετά από 12 χρόνια την Ευρωλίγκα, η Ζαλγκίρις με budget 13εκ. τερμάτισε 14η από τις 18 ομάδες.

Την σεζόν 2022-23, η Μπασκόνια τερμάτισε 9η στους 18 με μόλις 7.5εκ στην διάθεση της.

Το 2021-22, ο Ερυθρός Αστέρας με 8.4εκ βρέθηκε 9ος  στους 15, σε μια από τις χρονιές που ο Ολυμπιακός τερμάτισε 2ος κάτω από την Μπαρτσελόνα, ενώ ξανά την χρονιά 2020-21 η Ζαλγκίρις «φλέρταρε» για άλλη μια φόρα με τις τελευταίες θέσεις, αναλογικά με το  budget της, αλλά κατάφερε να ολοκληρώσει τη σεζόν στην 11η θέση από τους 18.

Αντίστοιχα, τη χρονιά 2019-20, μια από τις πιο δύσκολες σεζόν της Ευρωλίγκας, εξαιτίας της πανδημίας του Covid που είχε αφήσει τις ομάδες εκτός προπονήσεων, ο Ερυθρός Αστέρας κατάφερε να τερματίσει 14ος από τους 18, σε ένα πρωτάθλημα χωρίς… νικητή.

Την σεζόν 2018-19 η ομάδα του Μαυροβουνίου, Μπουντούτσνοστ, μετά από την εμφάνισή της στα προημιτελικά της διοργάνωσης τις σεζόν 1999-00 και 2000-01, τερμάτισε προτελευταία στις 16 ομάδες με budget 5.8εκ, ενώ για ακόμα μια φορά ο Ερυθρός Αστέρας την σεζόν 2016-17,την χρονιά που ο Ολυμπιακός βρέθηκε 3ος κάτω από την  ΤΣΣΚΑ Μόσχας, τερμάτισε 9ος από τους 16.

Και τώρα, η Άλμπα… Αυτή είναι η ομάδα με το μικρότερο budget φέτος. Μόλις έξι εκατομμύρια χρειάστηκαν για να συνθέσει το ρόστερ της νέας σεζόν. Δεν την ενοχλεί… Ξέρει άλλωστε, πως αν η ιστορία επαναληφθεί, δεν θα είναι η ίδια στον «πάτο» της Ευρωλίγκας!

Τζωρτζίνα Μπασλή

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0