Basket Talk

«Όταν έγινε ό,τι ζήτησε ο Αταμάν!»: Πρωταθλητές ΝΒΑ vs νικητές EuroLeague, τα McDonald's του... Τζόρνταν και το «κάζο» της Βαρκελώνης! (video)

«Όταν έγινε ό,τι ζήτησε ο Αταμάν!»: Πρωταθλητές ΝΒΑ vs νικητές EuroLeague, τα McDonald's του... Τζόρνταν και το «κάζο» της Βαρκελώνης! (video)

Τι έγινε τις προηγούμενες φορές, που μια πρό(σ)κληση σαν αυτή του Εργκίν Αταμάν, δηλαδή του νικητή της EuroLeague προς τον πρωταθλητή του ΝΒΑ, έγινε πράξη; Μην βιαστείτε να απαντήσετε, γιατί την τελευταία φορά, οι Αμερικανοί... εκτέθηκαν και όπως φαίνεται από τα σχόλιά τους στο Twitter, το θυμούνται ακόμη!

Ο Εργκίν Αταμάν μίλησε για πολλά και διάφορα στην πρόσφατη συνέντευξή του. Μία ατάκα, όμως, αρκούσε για να γίνει viral!

«Αν θέλουν να λέγονται παγκόσμιοι πρωταθλητές, ας έρθουν να μας κερδίσουν στο ΟΑΚΑ!» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας για τους Μπόστον Σέλτικς, πρωταθλητές του ΝΒΑ για το 2024.

Οι πιθανότητες, δεδομένα, δεν είναι υπέρ ενός τέτοιου σεναρίου. Το ΝΒΑ, και δη οι πρωταθλήτριες ομάδες του, δεν «αποχωρίζονται» εύκολα τις ΗΠΑ. Ούτε για χάρη του νικητή της EuroLeague! Τι συνέβη, όμως, τις φορές που το έκαναν;

Πιθανότατα, θυμάστε τις δύο από τις τρεις, με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό να δίνουν το «παρών». Η τρίτη, είχε κι αυτή έμμεσα έντονο το ελληνικό στοιχείο. Ίσως πολλοί την έχουν ξεχάσει. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όμως, την θυμούνται ακόμη και μάλιστα, ως «κάζο»!


Η αρχή έγινε τον Οκτώβριο του 1997 στο Παρίσι. Ο πρωταθλητής Ευρώπης, Ολυμπιακός, υπό τις οδηγίες του Ντούσαν Ίβκοβιτς κι έχοντας μεγάλα ονόματα στο ρόστερ του, όπως οι Καρνισόβας, Νάκιτς και Τάρλατς, πήρε μέρος στο McDonald's Championship.

Εκεί, ξεπέρασε το εμπόδιο της Ατένας Κόρντομπα στα ημιτελικά, που εξασφάλισε τη συμμετοχή της μετά την κατάκτηση του Liga Sudamericana της ίδιας σεζόν, και «έκλεισε» το σπουδαίο ραντεβού με την υπερηχητική ομάδα των Σικάγο Μπουλς του Μάικλ Τζόρνταν.

Ήταν η περίοδος που είχαν κατακτήσει το 5ο πρωτάθλημά τους στην εποχή του «MJ» και δεύτερο μετά την επιστροφή του στα παρκέ, ενώ τότε ξεκινούσαν την πορεία τους, προς το έκτο, το οποίο θα ήταν και το τελευταίο μιας «χρυσής εποχής» με τον Φιλ Τζάκσον, στον ρόλο του «αρχιτέκτονα».

Στον τελικό της 18ης Οκτωβρίου, ο Ολυμπιακός προσπάθησε να προβάλει αντίσταση, ως ένα σημείο τα κατάφερε, αλλά στο φινάλε υποκλίθηκε στην ανωτερότητα των Μπουλς, γνωρίζοντας την ήττα με 104-78.



Η επόμενη συνάντηση τέτοιου... είδους, ήταν δέκα χρόνια αργότερα, ξανά με ελληνική παρουσία.

Οι Σαν Αντόνιο Σπερς του Γκρεγκ Πόποβιτς υποδέχθηκαν στο AT&T Center τον Παναθηναϊκό του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στις 13 Οκτωβρίου του 2007. Είχαν περάσει μόλις λίγοι μήνες, από την τέταρτη κατάκτηση της EuroLeague για τους «πράσινους» και έχοντας μία εξαιρετική ομάδα, βγήκαν σε μίνι-περιοδεία στις ΗΠΑ, όπου στο τελευταίο τους φιλικό, δοκίμασαν τις δυνάμεις τους απέναντι στους Ντάνκαν και Τζινόμπιλι.

Το σκορ έφτασε έως και το 84-55 και 89-60, αλλά οι πολλές αλλαγές του Γρεγκ Πόποβιτς, έδωσαν την ευκαιρία στον Παναθηναϊκό να «καλύψει» τη διαφορά, για να κλείσει το ματς στο 113-91, υπέρ των Σπερς.

Από την πλευρά του Παναθηναϊκού, είχαν ξεχωρίσει οι Γιασικεβίτσιους, Διαμαντίδης και Μπατίστ, με 18 πόντους ο καθένας, αλλά και ο νυν Τεχνικός Διευθυντής του συλλόγου, Σάνι Μπετσίροβιτς, που έφτασε ως τους 12.



Η τελευταία, αλλά... αξέχαστη συνάντηση των πρωταθλητών του ΝΒΑ με τον νικητή της EuroLeague, έλαβε χώρα το 2010. Όπως και στις προηγούμενες, κατά τον μήνα Οκτώβριο.

Αυτήν τη φορά, οι Αμερικάνοι ήταν φιλοξενούμενοι των Ευρωπαίων και συγκεκριμένα της Μπαρτσελόνα, που είχε νικήσει τον Ολυμπιακό στον τελικό της EuroLeague, και υποδέχθηκε τους Λος Άντζελες Λέικερς.

Ο Πάου Γκασόλ πέτυχε 25 πόντους, ο Κόμπι Μπράιαντ έμεινε στους 15, ενώ Όντομ και Φίσερ, προσέθεσαν από 12. Κι όμως, δεν ήταν αρκετό!

Σε ένα αποτέλεσμα-έκπληξη, που αυτομάτως ήρθε στο μυαλό πολλών, όταν άκουσαν τις δηλώσεις του Εργκίν Αταμάν, οι «μπλαουγκράνα» νίκησαν με 92-88, με τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο να σκοράρει 25 πόντους και τον Πιτ Μάικλ, 26! Μεγάλο ματς είχε κάνει και ο Φραν Βάσκεθ (10 π.), αλλά ουσιαστικά, οι προηγούμενοι δύο είχαν πάρει στις «πλάτες» τους την Μπαρτσελόνα, σε ένα ματς φιλικό, αλλά και ιστορικό, ταυτόχρονα.



Αν είναι ικανός ο Παναθηναϊκός να πράξει κάτι ανάλογο και ουσιαστικά, να επιβεβαιώσει την πεποίθηση του Εργκίν Αταμάν, πως στο ΟΑΚΑ μπορεί να κοντράρει ακόμα και τους πρωταθλητές του ΝΒΑ, Μπόστον Σέλτικς;

Σαφώς και είναι πάρα πολύ δύσκολο, αλλά το τελευταίο παράδειγμα, εκείνο της Μπαρτσελόνα, επιβεβαιώνει το «ποτέ μην λες ποτέ»!

Μόνο και μόνο για την επίσκεψη των Μπόστον Σέλτικς στην Ελλάδα, και την ευκαιρία του μπασκετικού κοινού να τους απολαύσει από κοντά, μακάρι η viral ατάκα του Τούρκου προπονητή των «πρασίνων», να πάρει... σάρκα και οστά!


www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0