Basket Talk

Ευρωμπάσκετ 1987: Το ονειρικό παραμύθι που «γέννησε» το ελληνικό μπάσκετ! (video)

Ευρωμπάσκετ 1987: Το ονειρικό παραμύθι που «γέννησε» το ελληνικό μπάσκετ! (video)

Το ελληνικό μπάσκετ, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, «γεννήθηκε» μέσα από ένα απίθανο παραμύθι. Η παρέα που «σόκαρε» όλη την Ευρώπη το 1987, έβαλε την Ελλάδα για τα καλά στον χάρτη, και έδειξε πως τίποτα δεν είναι αδύνατο.

Το 1987, η Ελλάδα απείχε παρασάγγας από το στάτους που έχει σήμερα,ως μια υπολογίσιμη δύναμη του ευρωπαϊκού μπάσκετ, που κουβαλάει σπουδαία επιτεύγματα και μεγάλη ιστορία.

Μια «κουκίδα» της μπασκετικής Ευρώπης, που είχε την τύχη να παράξει μια πολύ ταλαντούχα φουρνιά παικτών. Ο γαλουχημένος στην Αμερική Νίκος Γκάλης, ο απόλυτος σταρ που είχε ήδη αρχίσει να «σαρώνει» τα πάντα με τον Άρη, ο Παναγιώτης Γιαννάκης με τον Φάνη Χριστοδούλου και τον Παναγιώτη Φασούλα, και αρκετοί ακόμη ποιοτικοί ρολίστες, που βρήκαν το ρόλο τους στην Εθνική Ομάδα (Καμπούρης, Ανδρίτσος, Ιωάννου κάποιοι εξ αυτών).

Ακόμα κι έτσι, έμοιαζε αδύνατο αυτή η ομάδα να νικήσει όλη την Ευρώπη και να καταφέρει κάποια διάκριση. Και η Ελλάδα το 1987, κυριολεκτικά χρειάστηκε να επικρατήσει ολόκληρης της Ευρώπης. Γιουγκοσλαβία στον ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ, και Σοβιετική Ένωση στον τελικό. Όλοι οι αστέρες, όλα τα μεγαθήρια του μπάσκετ μαζεμένα απέναντί της, πλην βέβαια, του θρύλου Άρβιντας Σαμπόνις.

Το απίθανο παραμύθι της κατάκτησης του πρώτου της Ευρωμπάσκετ, η Ελλάδα έμελλε να το γράψει μέσα στο σπίτι της, στο κατάμεστο ΣΕΦ. Στις 14 Ιουνίου, λύγισε τη Σοβιετική Ένωση με μια απίστευτη, «ηρωική» εμφάνιση (103-101). Το φινάλε με τις βολές του Καμπούρη και το άστοχο σουτ του Γιοβάισα, έχουν χαραχθεί ανεξίτηλα, όχι μόνο στη μνήμη όσων τα έζησαν, αλλά και στη συνείδηση των επόμενων γενεών.

ΕΛΛΑΔΑ (Πολίτης): Γκάλης 40, Γιαννάκης 10, Καμπούρης 10, Χριστοδούλου 10, Φασούλας 12, Ανδρίτσος 10, Ιωάννου 8, Ρωμανίδης 3, Φιλίππου

ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ (Γκομέλσκι): Βάλτερς 23, Μαρτσουλιόνις 16, Χομίτσιους 10, Τσατσένκο 14, Γιοβάισα 17, Βολκόφ 4, Ταρακάνοφ 5, Γκομπόροφ 4, Τιχονένκο, Μπαμπένκο, Παγκράσκιν 8.


Εξάλλου, η επιτυχία εκείνη, εκτός του ότι προκάλεσε παροξυσμό στη χώρα, αποτέλεσε τον λόγο της ραγδαίας ανάπτυξης του αθλήματος. Σε κάθε σπουδαία στιγμή του ελληνικού μπάσκετ, πρέπει αυτόματα να φέρνουμε στη μνήμη μας το Ευρωμπάσκετ του 1987, το σημείο από το οποίο ξεκίνησαν όλα.


www.bnsports.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0